Amnesty International Sverige

Frihetsberövad i åtta år - regeringen måste säkerställa att Ahmadreza Djalali får komma hem till Sverige

Dela

Det har gått 8 år sedan den svensk-iranske läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali frihetsberövades under en resa till Iran. Det är tydligt att iranska myndigheter håller honom som gisslan och hotar att verkställa hans dödsdom när som helst för att tvinga Sverige att överlämna den dömde tidigare iranska tjänstemannen Hamid Noury. Amnesty uppmanar Sveriges regering att säkerställa att Iran friger Ahmadreza så att han får komma hem till sin familj i Sverige. 

- De iranska myndigheterna använder Ahmadreza Djalali som en del i ett cyniskt och hänsynslöst politiskt spel och hotar att genomföra hans avrättning när som helst. Iran måste omedelbart stoppa alla planer på att avrätta Ahmadreza Djalali, respektera hans grundläggande mänskliga rättigheter och omedelbart frige honom, säger Anna Johansson, Amnesty International Sveriges generalsekreterare.

I april 2016 greps den numera 52-årige Ahamdreza Djalali i Teheran, Iran dit han rest för att föreläsa om katastrofmedicin. Han dömdes sedermera till döden för “korruption på jorden”, en dödsdom som Iran upprepade gånger under åren på ett omänskligt och hänsynslöst sätt hotat att verkställa. Ahmadreza Djalali har upprepade gånger förnekat anklagelserna mot honom och sagt att han tvingats till bekännelse medan han utsattes för tortyr och annan illabehandling.

Amnesty anser att Ahmadreza Djalali är en läkare och forskare som fredligt utövat sitt yrke. Under den mycket bristfälliga rättegången i Iran har inga som helst bevis presenterats som tyder på att han begått några brott. Rättsprocessen mot honom har inte på långa vägar levt upp till internationell standard. Under tiden i fängelse har Ahamdreza Djalali spenderat längre perioder i isoleringscell under tortyrliknande förhållanden. Hans psykiska och fysiska hälsa har under tiden kraftigt försämrats och han har i perioder nekats såväl kontakt med sin advokat och sin familj, som läkarvård. Under åren har han flera gånger hotats med att hans dödstraff ska verkställas men på grund av internationella påtryckningar har detta ännu ej skett.

Iran är det land som avrättar flest människor efter Kina och i Amnestys senaste rapport om dödsstraffet i Iran kunde vi konstatera en skrämmande ökning av antalet avrättningar i Iran under 2023. Jämfört med 2022 har antalet avrättningar ökat med 48% och jämfört med 2021 är det en ökning med 172%. Detta har lett till att Irans fängelser har förvandlats till platser för massdödande. 

De senaste åren har det även blivit allt mer tydligt att iranska myndigheter fängslar och riktar anklagelser mot utländska medborgare, med hänvisning till hot mot den nationella säkerheten, för att på ett grymt vis använda de fängslade som brickor i ett försök att utöva diplomatisk utpressning. Detsamma har vi även kunnat konstatera i Ahamdreza Djalalis fall. Det är därför som Amnesty uppmanar Sverige att ta hjälp av andra länder inklusive EU-länder och samarbeta för att motverka denna strategi och säkerställa att Ahmadreza Djalali friges.

- Under de åtta år som Ahamdreza Djalali varit frihetsberövad i Iran har både han och hans familj utsatts för ett fruktansvärt lidande. Dödstraffet är det mest grymma, omänskliga och förnedrande straffet. Så länge han befinner sig i Iran så kvarstår hotet mot hans liv. Amnesty fortsätter med oförminskad styrka att arbeta för hans fall tills dess att han friges. De iranska myndigheterna måste stoppa planerna att avrätta Ahmadreza Djalali och släppa honom omedelbart. Där spelar Sverige en viktig och helt avgörande roll för att säkerställa att han ska få återkomma hem till sin familj i Sverige, säger Anna Johansson. 


Manifestation i Stockholm för Ahmadreza Djalali:
På fredag håller Amnesty en ljusmanifestation utanför Utrikesdepartementet där vi bjuder in allmänheten att komma och tända ett ljus för att uppmärksamma 8 års dagen av Ahmadreza Djalalis frihetsberövande.  
 
Plats: Utanför UD, Gustav Adolfs Torg, Stockholm 
Tid: 26 april kl 15.30 - 16.30   

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ahmadreza Djalali tillsammans med sin fru Vida Mehrannia
Ahmadreza Djalali tillsammans med sin fru Vida Mehrannia
Ladda ned bild

Om oss

Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på  www.amnesty.org,där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Följ Amnesty International Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Amnesty International Sverige

FIFA måste ta sitt ansvar inför kommande VM när mänskliga rättigheter står på spel6.6.2024 01:01:00 CEST | Pressmeddelande

Det internationella fotbollsförbundet FIFA måste säkerställa att de länder som ansöker om att arrangera herrarnas fotbolls-VM 2030 och 2034 följer mänskliga rättigheter. Alla bud som riskerar att leda till människorättskränkningar och fläcka ner världens största idrottsevenemang måste avslås. Det konstaterar Amnesty International i en ny rapport som publiceras idag där människorättssituationen och risken för kränkningar har analyserats i samtliga länder som kandiderar för att stå värdar för VM.

Israeliska flygattacker i Gaza som dödade 44 civila är ytterligare bevis för krigsförbrytelser27.5.2024 01:01:00 CEST | Pressmeddelande

Attackerna, som utfördes i al-Maghazi den 16 april och Rafah den 19 respektive 20 april, dödade 44 civila palestinier, varav 32 barn, samt skadade minst 20 civila. Attackerna är ytterligare bevis på ett bredare mönster av krigsförbrytelser som begåtts av den israeliska militären i den ockuperade Gazaremsan de senaste 7 månaderna och bör utredas som sådana av den Internationella brottmålsdomstolen (ICC). Det konstaterar Amnesty International i en ny utredning som publiceras idag.

Ylva Löwenborg, ny ordförande i svenska Amnesty6.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Under årsmötet den 4–5 maj valdes Ylva Löwenborg till den svenska sektionens styrelseordförande och tar därmed över efter Parul Sharma som innehaft posten i snart fyra år. Som ordförande kommer Ylva Löwenborg, tillsammans med styrelsen, vara medlemmarnas representant och sektionens högst beslutande organ mellan årsmötena. Sektionsstyrelsen är också svenska Amnestys röst i den internationella rörelsen. Uppdraget som ordförande är på två år.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye