Amnesty International Sverige

EU måste värna om flyktingskyddet, det kräver över 80 organisationer i civilsamhället

Dela

Inför det nyvalda Europaparlamentets första plenarsammanträde uppmanar över 80 människorättsorganisationer och humanitära organisationer Europeiska unionen att inta en fast hållning för att upprätthålla asylrätten och rättsstatens principer.

Organisationerna, som inkluderar Amnesty International, Danish Refugee Council, Human Rights Watch och Oxfam är oroade över de senaste försöken från flera EU-länder att undvika eller "externalisera" sitt internationella juridiska ansvar genom att flytta asylprövning och flyktingskydd till länder utanför EU. Dessa kontroversiella förslag syftar till att upphäva grundprincipen för internationellt skydd: att människor som befinner sig under en jurisdiktion har rätt att söka asyl i den jurisdiktionen och få en rättssäker prövning av behovet av skydd.  

Staters försök att överföra sitt ansvar för asylprövning till andra länder är inget nytt – men har länge kritiserats, fördömts och förkastats av goda skäl. På samma sätt som systemet mellan Storbritannien och Rwanda med rätta håller på att kollapsa bör EU och dess medlemsstater vara uppmärksamma, sluta ge falska löften och slösa tid och pengar på dyra, inhumana och ogenomförbara förslag. När denna lagstiftningscykel inleds kan och måste EU göra bättre ifrån sig än att överge sitt åtagande om det globala flyktingskyddet. 

-Försöken att lägga ut asylhanteringen på tredje land är ett uttryck för att stater flagrant undandrar sig sitt juridiska ansvar för människor i behov av skydd. Att lägga ut asylprövning och skydd på tredje länder som inte kan ge ett effektivt skydd eller som redan hyser oproportionerligt många flyktingar är inte förenligt med flyktingkonventionens syfte och anda. Det fördunklar också jurisdiktion och ansvar, vilket gör det svårare för människor att få tillgång till rättvisa när deras rättigheter kränks. Där extraterritoriell asylprövning har prövats har den orsakat omätbart mänskligt lidande och rättighetskränkningar, säger Madelaine Seidlitz, ansvarig för Amnesty Sveriges arbete med flyktingar och migranter. 

I ett offentligt uttalande uppmanar organisationerna EU att överge dessa förslag som står i stark kontrast till såväl gällande EU-och europeisk lagstiftning liksom den internationella flyktingrätten och folkrätten. EU måste stödja en rättssäker och human, hållbar och realistisk migrations- och asylpolitik vilket gynnar både människor som söker skydd och trygghet och de samhällen som välkomnar dem. 

Bakgrund till uttalandet 
Uttalandet följer på ett brev från 15 medlemsländer som uppmanar EU-kommissionen att undersöka möjligheterna till extern handläggning av asylansökningar, bland annat genom ändringar i EU-lagstiftningen. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skrev i slutet av juni att dessa "innovativa idéer [...] säkert kommer att förtjäna vår uppmärksamhet" under den nya politiska cykeln. 

Dessa förslag bygger på en lång rad åtgärder som syftar till att förhindra att människor söker asyl i EU genom avtal med länder utanför EU, med liten eller ingen uppmärksamhet på dessa myndigheters människorättsarbete. Dessa partnerskap har redan resulterat i otaliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna och visat på EU:s begränsade förmåga eller intresse av att övervaka eller genomdriva människorättsnormer utanför EU:s territorium när det gäller migration. 

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Länkar

Om oss

Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på  www.amnesty.org,där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Följ Amnesty International Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Amnesty International Sverige

Gemensamt uttalande från Amnesty Sverige, Forum och Individuell Människohjälp: Regeringen, stå upp för muslimers rätt att organisera sig!6.9.2024 12:00:00 CEST | Pressmeddelande

Folkbildningsrådets beslut att neka studieförbundet Ibn Rushd bidrag gör att en betydande insats för folkbildning och demokratisk deltagande av muslimer i det svenska samhället går förlorad. Regeringen har ett ansvar att agera för att grupper, som utsätts för diskriminering och misstänkliggörande, ges förutsättningar för att organisera sig, för att på så vis stärka deras egenmakt. Det är därför allvarligt att utbildningsministern bemöter beskedet med att utmåla studieförbundet med stereotypa och rasistiska antaganden om muslimer.

Fler krigsförbrytelser kan ha begåtts av Israel, visar ny rapport från Amnesty27.8.2024 01:01:00 CEST | Pressmeddelande

Amnesty International kan i en ny utredning som publiceras idag visa att israeliska styrkor kan ha begått fler brott i södra delen av den ockuperade Gazaremsan som bör utredas som krigsförbrytelser. Amnesty konstaterar att den israeliska militären inte har vidtagit alla tänkbara försiktighetsåtgärder för att undvika eller minimera skadan på civila som sökt skydd i läger för internflyktingar när de genomförde två attacker riktade mot befälhavare och stridande från Hamas och Islamiska jihad i maj. Dessa attacker var sannolikt urskillningslösa och en av attackerna var sannolikt också oproportionerlig. Båda attackerna bör utredas som krigsförbrytelser.

Världsregeringars nonchalans mot vapenhandelsfördraget ATT:s regler leder till förödande förlust av människoliv19.8.2024 02:01:00 CEST | Pressmeddelande

Snart har det gått 10 år sen Arms Trade Treaty (ATT) fördraget antogs av FN:s generalförsamling. Än idag fortsätter några av världens största vapenexportörer att öppet strunta i reglerna i vapenhandelsfördraget genom otillåtna vapenöverföringar. Denna nonchalans leder till förödande förlust av människoliv i konfliktområden som det ockuperade palestinska territoriet, särskilt den ockuperade Gazaremsan, Sudan och Myanmar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye