Växelkursen viktig när arbetskraftskostnader jämförs – men inget att luta sig mot
I en rapport som publiceras i dag analyserar Teknikföretagens och Industriarbetsgivarnas ekonomer industrins arbetskraftskostnader i Sverige och Europa. Sedan 2011 har kostnaderna ökat mer i Sverige än i euroområdet, liksom jämfört med i Tyskland och framför allt Finland.
Kostnaderna för arbete har ökat något mer i Sverige än i Tyskland och euroområdet samt ligger klart högre än i Finland, mätt i lokal valuta. Den svaga utvecklingen av kronan har dock hållit nere de svenska arbetskostnaderna.
– Trots en svagare valuta är de svenska arbetskraftskostnaderna relativt höga jämfört med andra länder i Europa, säger Kerstin Hallsten, chefekonom Industriarbetsgivarna.
– Det är inte via en svag valuta som ett land långsiktigt skapar konkurrenskraft. Kronans växelkurs har historiskt svängt rejält och den senaste tidens kraftiga försvagning är svår att förklara. Ett starkt näringsliv skapas inte av svängningar i växelkursen, säger Kerstin Hallsten.
– Vi ser stora skillnader mellan olika sektorer. Tar vi bort branscher kopplade till försvar och elteknik så backar produktionen för industrin hittills i år. Minus 1 procent under januari och februari, jämfört med plus 14,7 procent för försvars– och elteknisk industri, säger Erik Spector, chefekonom Teknikföretagen.
I rapporten skriver organisationerna att en långsiktig och uthållig konkurrenskraft nås om utvecklingen av arbetskostnaderna har en tydlig koppling till hur produktiviteten ändras, hur den strukturella efterfrågan och därmed priset på produkten utvecklas och så klart vad som händer med kostnader och produktiviteten i omvärlden.
Dokument
VI ÄR TEKNIKSVERIGE
Den svenska teknikbranschen driver innovation, skapar arbetstillfällen och banar väg för framtidens hållbara lösningar. Tillsammans är vi en kraft att räkna med.
Följ Teknikföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Teknikföretagen
En astronaut i klassrummet lär eleverna mer om teknik10.9.2024 14:00:00 CEST | Pressmeddelande
Med en astronaut i klassrummet ökar elevernas intresse för teknik, matte och NO. Det är inte helt bevisat men det är åtminstone vad vi tror. Därför ger Teknikföretagen nu 15 000 grundskolebarn möjligheten att få ta del av Marcus Wandts nya barnbok och lärarna erbjuds ett kreativt redskap i sin skolundervisning.
Fortsatt svagt i teknikindustrin men tillbakagången avtar10.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Index för affärsläget för teknikindustrin i Sverige fortsatte att försämras under det tredje kvartalet. Oaktat pandemin blev det ett nytt tioårslägsta. Orderingången föll dock inte lika brant som under årets tidigare kvartal. Det visar Teknikföretagens barometer för årets tredje kvartal.
Svagt i teknikindustrin men bottenkänning11.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Affärsläget för teknikindustrin i Sverige stabiliseras under det andra kvartalet men ligger fortsatt under normalnivå. Dessvärre minskar orderingången i varierande grad för samtliga delbranscher och grupper av leverantörer. Det visar Teknikföretagens barometer för årets andra kvartal.
Konjunkturläget – En försiktig vändning4.6.2024 15:25:19 CEST | Pressmeddelande
Teknikföretagen och Industriarbetsgivarna har i dag den 4 juni, presenterat en konjunkturrapport för 2024 och 2025. Den visar att vi fortfarande befinner oss i en lågkonjunktur men att en försiktig vändning är att vänta.
Tre nya ledamöter i Teknikföretagens styrelse7.5.2024 17:20:53 CEST | Pressmeddelande
I samband med stämman så kompletteringsvaldes tre ledamöter till Teknikföretagens styrelse: Malin Frenning, vd Rise, Mari Kadowaki, vd Profilgruppen och Mattias Åsling fabrikschef på Wipro Infrastructure Engineering.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum