Civil Rights Defenders

Bannlyste nicaraguanske författaren Sergio Ramírez på besök i Sverige

Dela

Den 12–15 maj kommer den internationellt prisbelönte nicaraguanske författaren och tidigare vicepresidenten, Sergio Ramírez, till Sverige. Fråntagen sitt nicaraguanska medborgarskap och bannlyst av diktaturen i sitt hemland lever han sedan tre år i exil i Spanien. Att öppet läsa hans böcker i Nicaragua kan leda till problem. Ändå fortsätter de att spridas, särskilt hans senaste trilogi som i deckarform behandlar läget i landet. Kontakta oss för en intervju.

Litteraturen – motstånd mot förtryck och en källa till hopp

Under sitt besök i Sverige kommer Sergio Ramírez att delta vid arrangemang i Stockholm och Uppsala för att tala om litteraturen som motstånd, om akademisk frihet och demokrati och om situationen i Nicaragua. Han kommer även att träffa företrädare för regering och riksdag liksom kultursektorn och en rad organisationer inom det svenska civilsamhället.

Två ting har varit konstanta i Sergio Ramírez snart 82-åriga levnad: litteraturen och kampen för en rättvisare värld. Som 18-årig juridikstudent vid universitetet i León (Nicaragua) var han 1960 med och grundade en modern litterär tidskrift (Ventana). Snart blev han också aktiv inom de kretsar där man protesterade mot den dåvarande diktatorn Somoza och dennes brutala styre.

Motsatte sig Daniel Ortegas auktoritära styre

Under 1970-talets andra hälft breddades kampen mot Somozas regim och ett stort antal framstående intellektuella, präster, civila ledare och företagare deklarerade öppet sitt stöd för Sandinistfrontens (FSLN) väpnade uppror mot diktaturen. En av centralfigurerna i denna breda front inom civilsamhället var Sergio Ramírez, som 1977 valdes till ordförande i den ansedda politiska sammanslutningen el Grupo de los Doce.

När revolutionen segrade i juli 1979 utsågs Ramírez till en av de fem medlemmarna i Nicaraguas nya politiska ledning, och efter valen 1984, då Daniel Ortega blev landets president, blev Ramírez vicepresident. I takt med att FSLN under Ortegas ledning utvecklades i alltmer autoritär riktning intog Sergio Ramírez allt oftare en kritisk position och år 1995 lämnade han FSLN för att, tillsammans med flera andra veteraner, bilda ett nytt, demokratiskt parti, MRS. Partiet motarbetades av myndigheterna och fick inte några större framgångar.

Flerfaldigt internationellt prisbelönt för sitt författarskap

Sedan slutet av 1990-talet har Sergio Ramírez helt och hållet ägnat sig åt sitt författarskap. Han har publicerat nära trettio böcker och har översatts till ett tjugotal språk (dock inte till svenska – ännu). För sitt författarskap har Sergio Ramírez belönats med ett flertal litterära priser, som till exempel Alfaguara i Spanien (1998), José María Arguedas i Peru (2000), Carlos Fuentes i Mexiko (2014) och den spanskspråkiga världens finaste litterära pris, Miguel de Cervantes (2017). Han medverkar regelbundet i flera spanskspråkiga tidningar som nicaraguanska La Prensa, spanska El País, colombianska El Tiempo och mexikanska La Jornada.

– Sergio Ramirez är en centralgestal i de senaste decenniernas politiska och kulturella liv i Nicaragua, och han är en av de nästan 300 nicaraguaner som blev ifråntagna sina medborgarskap förra året för deras ställningstagande för demokrati. Hans vittnesmål om människorättssituationen i landet bör vara vägledande i såväl Sveriges som EU:s politik för att främja demokratisering, säger Erik Jennische, chef för Latinamerikaavdelningen på Civil Rights Defenders som är med och finansierar besöket.

Kontakta oss för intervju

För information, frågor, bokning av intervjutid, med mera, kontakta besökets samordnare, Pierre Frühling:
Mejl: pierre@nicadem.se
Tfn: 0708/640 123.

Besöket i Sverige sker på inbjudan av Föreningen för demokrati och mänskliga rättigheter i Nicaragua (Nicadem) och stöds ekonomiskt av Instituto Cervantes, Civil Rights Defenders och Diakonia.

Om Civil Rights Defenders

Nyckelord

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

Nu faller domen – Syrisk brigadgeneral åtalad i Sverige för medhjälp till folkrättsbrott19.6.2024 10:35:34 CEST | Pressmeddelande

I morgon klockan 11.00 faller domen i Stockholms tingsrätt mot den syriske brigadgeneral som står åtalad för medhjälp till folkrättsbrott. Mannen är den högst rankade militären att ställas inför rätta för folkrättsbrott begångna i Syrien och rättegången har fått stor internationell uppmärksamhet. Civil Rights Defenders har bevakat och rapporterat från rättegången och vår jurist, Aida Samani, kan kommentera när domen fallit.

I dag avslutar första vittnet i Lundinrättegången – finns tillgänglig för intervju4.6.2024 06:58:00 CEST | Pressmeddelande

Förra veckan började utfrågningen av de målsägande i Lundinrättegången. Först ut var pastor James Ninrew Dong som förlorade 14 av sina familjemedlemmar när sudanesisk militär och deras allierade milisgrupper invaderade och fördrev befolkningen i området. Kontakta oss för en intervju om hans upplevelser av att efter 20 år få berätta sin historia inför en oberoende domstol.

Lundin Trial: South Sudanese Plaintiffs Take the Stand27.5.2024 17:37:24 CEST | Pressmeddelande

Tomorrow marks the beginning of a new phase in the Lundin trial as plaintiffs from South Sudan will be heard in court for the first time. Civil Rights Defenders is present at the Stockholm District Court every day, providing continuous reporting. We are available to comment on the trial. There is also an opportunity to interview the first witness, James Ninrew Dong, after his testimony concludes on 4 June. "We will finally hear from some of the people in South Sudan who have been affected. Their perspectives have been completely absent in the courtroom, and we must not forget that this trial is about them and their chance to seek justice," says Ebony Wade, Legal Adviser at Civil Rights Defenders.

Lundinrättegången: Nu tar målsägande från Sydsudan plats i rättssalen27.5.2024 14:27:11 CEST | Pressmeddelande

I morgon inleds en ny fas i Lundinrättegången. För första gången kommer målsägande från Sydsudan att höras i rätten. Civil Rights Defenders är på plats i Stockholms tingsrätt varje dag och har sedan start rapporterat från rättegången och kan kommentera. Det finns också möjlighet att intervjua första vittnet, James Ninrew Dong, efter hans vittnesmål som avslutas 4 juni. - Äntligen ska vi få höra från några av de människor i Sydsudan som har drabbats. Deras perspektiv har saknats helt i rättssalen och vi får inte glömma att den här rättegången handlar om dem och deras möjlighet att få upprättelse, säger Ebony Wade, jurist på Civil Rights Defenders.

Svensk rättegång mot syrisk brigadgeneral avslutas i dag23.5.2024 15:59:46 CEST | Pressmeddelande

I dag avslutas rättegången i Stockholms tingsrätt mot en syrisk brigadgeneral åtalad för medhjälp till folkrättsbrott. Mannen är den högst rankade militären att ställas inför rätta för folkrättsbrott begångna i Syrien och rättegången har fått stor uppmärksamhet världen över. Civil Rights Defenders har bevakat och rapporterat från rättegången och vår jurist, Aida Samani, kan kommentera när dom väntas falla den 20 juni.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye