Bannlyste nicaraguanske författaren Sergio Ramírez på besök i Sverige
Den 12–15 maj kommer den internationellt prisbelönte nicaraguanske författaren och tidigare vicepresidenten, Sergio Ramírez, till Sverige. Fråntagen sitt nicaraguanska medborgarskap och bannlyst av diktaturen i sitt hemland lever han sedan tre år i exil i Spanien. Att öppet läsa hans böcker i Nicaragua kan leda till problem. Ändå fortsätter de att spridas, särskilt hans senaste trilogi som i deckarform behandlar läget i landet. Kontakta oss för en intervju.
Litteraturen – motstånd mot förtryck och en källa till hopp
Under sitt besök i Sverige kommer Sergio Ramírez att delta vid arrangemang i Stockholm och Uppsala för att tala om litteraturen som motstånd, om akademisk frihet och demokrati och om situationen i Nicaragua. Han kommer även att träffa företrädare för regering och riksdag liksom kultursektorn och en rad organisationer inom det svenska civilsamhället.
Två ting har varit konstanta i Sergio Ramírez snart 82-åriga levnad: litteraturen och kampen för en rättvisare värld. Som 18-årig juridikstudent vid universitetet i León (Nicaragua) var han 1960 med och grundade en modern litterär tidskrift (Ventana). Snart blev han också aktiv inom de kretsar där man protesterade mot den dåvarande diktatorn Somoza och dennes brutala styre.
Motsatte sig Daniel Ortegas auktoritära styre
Under 1970-talets andra hälft breddades kampen mot Somozas regim och ett stort antal framstående intellektuella, präster, civila ledare och företagare deklarerade öppet sitt stöd för Sandinistfrontens (FSLN) väpnade uppror mot diktaturen. En av centralfigurerna i denna breda front inom civilsamhället var Sergio Ramírez, som 1977 valdes till ordförande i den ansedda politiska sammanslutningen el Grupo de los Doce.
När revolutionen segrade i juli 1979 utsågs Ramírez till en av de fem medlemmarna i Nicaraguas nya politiska ledning, och efter valen 1984, då Daniel Ortega blev landets president, blev Ramírez vicepresident. I takt med att FSLN under Ortegas ledning utvecklades i alltmer autoritär riktning intog Sergio Ramírez allt oftare en kritisk position och år 1995 lämnade han FSLN för att, tillsammans med flera andra veteraner, bilda ett nytt, demokratiskt parti, MRS. Partiet motarbetades av myndigheterna och fick inte några större framgångar.
Flerfaldigt internationellt prisbelönt för sitt författarskap
Sedan slutet av 1990-talet har Sergio Ramírez helt och hållet ägnat sig åt sitt författarskap. Han har publicerat nära trettio böcker och har översatts till ett tjugotal språk (dock inte till svenska – ännu). För sitt författarskap har Sergio Ramírez belönats med ett flertal litterära priser, som till exempel Alfaguara i Spanien (1998), José María Arguedas i Peru (2000), Carlos Fuentes i Mexiko (2014) och den spanskspråkiga världens finaste litterära pris, Miguel de Cervantes (2017). Han medverkar regelbundet i flera spanskspråkiga tidningar som nicaraguanska La Prensa, spanska El País, colombianska El Tiempo och mexikanska La Jornada.
– Sergio Ramirez är en centralgestal i de senaste decenniernas politiska och kulturella liv i Nicaragua, och han är en av de nästan 300 nicaraguaner som blev ifråntagna sina medborgarskap förra året för deras ställningstagande för demokrati. Hans vittnesmål om människorättssituationen i landet bör vara vägledande i såväl Sveriges som EU:s politik för att främja demokratisering, säger Erik Jennische, chef för Latinamerikaavdelningen på Civil Rights Defenders som är med och finansierar besöket.
Kontakta oss för intervju
För information, frågor, bokning av intervjutid, med mera, kontakta besökets samordnare, Pierre Frühling:
Mejl: pierre@nicadem.se
Tfn: 0708/640 123.
Besöket i Sverige sker på inbjudan av Föreningen för demokrati och mänskliga rättigheter i Nicaragua (Nicadem) och stöds ekonomiskt av Instituto Cervantes, Civil Rights Defenders och Diakonia.
Om Civil Rights Defenders
Nyckelord
Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.
Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.
Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.
Följ Civil Rights Defenders
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders
Utredning av angiverilag presenteras idag – vi kan kommentera26.11.2024 08:29:42 CET | Pressmeddelande
Idag kl 10.00 tar migrationsminister Johan Forssell emot den utredning som bland annat väntas föreslå en plikt för offentligt anställda att ange papperslösa till Polisen och Migrationsverket, även kallad “angiverilag”.
Demonstrationer dygnet runt i Georgien – vi finns på plats och kan kommentera19.11.2024 13:40:16 CET | Pressmeddelande
Efter Georgiens ifrågasatta parlamentsval den 26 oktober har nu stora protester brutit ut i landet. I söndage blockerade demonstranter en av huvudstadens centrala gator och lovade att stanna där tills deras krav uppfylls. Protesterna har mötts med våld från polisen. Vår medarbetare, Moreta Bobokhidze, har bevakat demokrati- och människorättsfrågor i landet under lång tid. Hon finns på plats bland demonstranterna och kan kommentera läget i landet.
Paludan döms för hets mot folkgrupp – vi kan kommentera5.11.2024 12:51:52 CET | Pressmeddelande
Rasmus Paludan dömdes under förmiddagen för två fall av hets mot folkgrupp och ett fall av förolämpning till fyra månaders fängelse, bland annat för koranbränningar han utförde under 2022. Civil Rights Defenders var en av de som anmälde en av de händelser som låg till grund för åtalet, och kan kommentera domen.
De riskerar sina liv för mänskliga rättigheter – imorgon kommer de till Stockholm28.10.2024 11:29:17 CET | Pressmeddelande
Den 29–31 oktober kommer närmare 150 människorättsaktivister till Defenders’ Days i Stockholm. Bland dem finns anhöriga till personer som försvunnit och avrättats i Syrien, en venezuelansk människorättsaktivist som utsatts för regimens förtryck efter valet och en affärsjurist från Ukraina som sadlat om för att kartlägga krigsbrott. De har alla en sak gemensamt – de utför ett av världens viktigaste, och farligaste, arbeten.
Ödesval i Georgien – demokrati och mänskliga rättigheter på spel24.10.2024 08:55:51 CEST | Pressmeddelande
På söndag 26 oktober hålls ett av de mest avgörande parlamentsvalen i Georgien sedan självständigheten för mer än 30 år sedan. Valet kommer att avgöra om landet närmar sig västvärlden eller faller tillbaka under ryskt inflytande. Civil Rights Defenders har länge arbetat nära civilsamhället i landet och kan kommentera läget utifrån ett människorättsperspektiv. – De människor i Georgien som vi möter i vårt arbete med demokrati och mänskliga rättigheter är oroliga. Läget för mänskliga rättigheter riskerar att förvärras ytterligare efter valet, säger Helen Rask, chef för Eurasienavdelningen på Civil Rights Defenders.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum