Mediemyndigheten

P1 dokumentären Porrbiografen fälls

Dela

Granskningsnämnden fäller P1-dokumentären Porrbiografen i fråga om mediets genomslagskraft. Detta då den sändes på en tid då barn kan tänkas ta del av programmet.

Den andra delen av dokumentären Porrbiografen som sändes kl. 15 söndagen den 3 december 2023 i Sveriges Radio handlade om hur kvinnors självskadebeteende utnyttjas av män som tagit med dem till en porrklubb och utsatt dem för sexuella övergrepp. Granskningsnämnden bedömer att kvinnornas ingående och detaljerade beskrivningar av vad de utsattes för kunde vara obehagliga och skrämmande för barn. Nämnden bedömer också att de autentiska beskrivningarna utgjorde väldigt angelägna vittnesmål men mot bakgrund av sändningstiden stred sändningen mot bestämmelsen om radions särskilda genomslagskraft. Dokumentären prövades också mot opartiskhetskravet men friades i dessa delar (23/03850, 23/03983).

Bakgrund

SR ska ta hänsyn till radions särskilda genomslagskraft när det gäller programmens ämnen och utformning samt tiden för sändning av programmen (16 § i sändningstillståndet).

Bestämmelsen tillämpas bland annat vid bedömningen av program som innehåller våld. Den innebär enligt granskningsnämndens praxis ett krav på återhållsamhet i fråga om våldsskildringar och våldsinslag som sänds på tider då barn kan antas ta del av programmen.

Övriga ärenden

Nämnden har också fattat beslut i följande ärenden.

Fällda ärenden

  • Inslag i Musikhjälpen med intervju fälls för opartiskhet (23/04169)

Friade ärenden

  • Inslag i Cyklopernas land Uppesittarkväll med en pro-palestinsk sång (23/04264)
  • SVT En våldsam heder, programserie om hedersrelaterat våld och förtryck, fyra delar (23/03810)
  • Inslag i SVT:s Aktuellt om konflikten mellan IF Metall och Tesla Sweden AB  23/03821)
  • Inslag i SVT:s Aktuellt om bruten vapenvila i Gaza (23/03996)
  • Inslag i SR:s Ekot om den humanitära situationen i Gaza (23/04117)
  • Inslag i TV4:s Nyhetsmorgon om Sveriges Natoansökan (23/04170)
  • TV6 Trailer för filmen In the Land of Saints & Sinners (24/00204)

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om oss

Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Mediemyndigheten som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas. Mediemyndigheten lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. 

Följ Mediemyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye