Blekinge Tekniska Högskola

Nu kan elektriska passagerarfärjor bli verklighet

Dela

Om kollektivtrafik kunde flyttas från våra vägar till havet skulle utsläppen minska och luftkvaliteten i städerna bli bättre. Nu ska BTH, tillsammans med företagen Cstrider, Affärsverken Karlskrona och Actrify, utreda system för elektriska passagerarfärjor.

–Transporter står för en större del av världens utsläpp av växthusgaser och påverkar luftkvaliteten i städer negativt. Dessa kan minskas genom att transportera mer energieffektivt och flytta delar av kollektivtrafiken till havet, säger Tobias Larsson, professor i maskinteknik vid BTH.

Vattenburen kollektivtrafik har stor potential i många städer. Vattenvägarna, i kombination med anslutningar från delar av det befintliga väg- och spårtrafiknätet, utgör en stor infrastrukturresurs som kan användas för att bidra till mer hållbara resmönster, reducera trängsel, ge kortare resvägar och ökad kapacitet samt synergier med cykeltrafik och annan citylogistik. Transport på vatten är i grunden också ett av de mest energieffektiva transportsätten.

Energimyndigheten har nu beviljat medel till BTH för att, tillsammans med företagen Cstrider, Affärsverken Karlskrona och Actrify, forska på ett möjligt system för elektriska, och i framtiden även autonoma, passagerarfärjor i urban kollektivtrafik.

–BTH kommer att bidra med sin expertis inom digital simulering och produktutveckling. I förlängningen ser vi också framför oss att Karlskrona är den naturliga testbädden för lösningar inom autonom och elektrifierad kollektivtrafik till sjöss. Detta bygger på den marintekniska grenen vi har i regionen via Marine Technology Center of Sweden (MTC). Med MTC:s fokus på havsbaserad energi, försvar, och hållbara havsmiljöer blir detta projekt ett bra innovations- och tillväxtprojekt i vår portfölj, menar Tobias Larsson. 

För mer information kontakta professor Tobias Larsson via telefon: 0705-11 94 16 eller via e-post: tobias.larsson@bth.se.

Läs mer om forskningen inom produktutveckling
Läs mer om Marine Technology Center of Sweden

Kontakter

Om oss

Blekinge Tekniska Högskola, BTH, har en tydlig profil; digitalisering och hållbarhet, som genomsyrar hela verksamheten.

Vårt uppdrag är att bidra till en hållbar samhällsutveckling genom högre utbildning, forskning och innovation. Vi bedriver utbildning och forskning inom områden där samhället har stora behov.

BTH bedriver forskning på hög internationell nivå och är bland de sex bästa i världen inom mjukvaruutveckling och hållbar utveckling. Forskning utgör en tredjedel av vår verksamhet.

Besök oss gärna på www.bth.se

 

Följ Blekinge Tekniska Högskola

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Blekinge Tekniska Högskola

Den svenska modellen, ny teknik och maktbalansen på arbetsmarknaden10.6.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Teknologisk utveckling antas ofta leda till högre produktivitet, växande överskott, stigande löner och ett ökat välstånd. Införandet av AI, automatisering och digitalisering riskerar dock att bryta detta positiva samband. Ny forskning vid BTH visar att den svenska modellen – som utgår från ett mer jämbördigt maktförhållande mellan arbetsgivare och arbetstagare – kan bidra till driva den nya tekniken i en mer positiv riktning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye