Djurens Rätt på kosläpp för att uppmärksamma den hotade betesrätten
Djurens Rätt och Greenpeace har idag besökt ett kosläpp utanför Uppsala för att informera besökarna om att kornas betesrätt är hotad av regeringen och Lantbrukarnas riksförbund (LRF). Flera tusen besökare var på plats, och få verkade känna till att detta kanske blir kornas allra sista sommar ute på bete.
Under lördagen var Djurens Rätt på plats tillsammans med Greenpeace på Lövsta gård utanför Uppsala för att dela ut flygblad och samla in namnunderskrifter till kampanjen Jag vill beta. På plats fanns även djurvännen och influencern Therése Lindgren som höjde sin röst för kornas rätt att beta.
Med landsbygdsminister Peter Kullgren i spetsen har regeringen i samarbete med Sverigedemokraterna tillsatt en utredning med syfte att undersöka om beteskravet ska tas bort. Djurens Rätt är kritiska till utredningen “Stärkt konkurrenskraft för livsmedelsproducenter och ett starkt djurskydd”, och befarar att regeringen kommer att föreslå att beteskravet ska avskaffas.
– Genom utredningen kan vi förstå att regeringen enbart föreslår ett ökat djurskydd på EU-nivå för att kunna skjuta ifrån sig det nationella ansvaret. Regeringen använder det som täckmantel för att ta bort beteskravet – något som vi ju länge sett som en självklar del av det svenska djurskyddet, sa Matilda Antti, politiskt sakkunnig hos Djurens Rätt under dagens kosläpp.
Sverige är det enda land i EU där mjölkkor har lagstadgad rätt att få beta utomhus under sommaren. Forskning har dessutom visat att kor mår bra av att beta utomhus och att deras närvaro på betesmark bidrar till biologisk mångfald. Trots detta genomför Växa Sverige, en av LRF:s organisationsmedlemmar, nu en studie där 1500 kor hålls inlåsta i 18 månader. Att ta bort betesrätten riskerar att leda till negativa konsekvenser för kornas välfärd eftersom bete är en viktig del av kors naturliga beteende.
– Kristdemokraterna är ensamma om att ha drivit frågan om att avskaffa beteskravet, men i och med att de innehar landsbygdsministerposten krävs det att resten av regeringsunderlaget är på tårna och står fast vid att kornas rätt till bete inte får offras i konkurrenskraftens namn, avslutar Matilda Antti.
Kampanjen Jag vill beta drivs av Djurens Rätt tillsammans med Greenpeace och flera andra miljö- och djurrättsorganisationer. Namnunderskrifterna kommer att lämnas över till regeringen i samband med att utredningen blir klar i juni.
Nyckelord
Kontakter
Linn ÅkessonKommunikationschef
Tel:070-649 20 41press@djurensratt.seNanna ThydénPresskommunikatör
Tel:070-649 20 41press@djurensratt.seBilder
Djurens Rätt arbetar globalt för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Det har vi gjort sedan 1882. Med målinriktade kampanjer, företagssamarbeten och politiskt påverkansarbete är vi en av världens ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer, med fler än 50 000 medlemmar i Sverige.
Följ Djurens Rätt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt
110 927 uppmanar Kullgren att låta kor fortsätta beta17.9.2024 18:34:21 CEST | Pressmeddelande
Idag överlämnade Djurens Rätt namninsamlingen ”Jag vill beta”. 110 927 personer har skrivit under och kräver att det lagstadgade beteskravet för kor i lösdrift ska bevaras, och utökas.
Pressinbjudan: Namninsamling för kornas betesrätt överlämnas till Peter Kullgren16.9.2024 16:00:00 CEST | Pressinbjudan
Imorgon överlämnas namninsamlingen ”Jag vill beta” till landsbygdsminister Peter Kullgren, med över 108 000 underskrifter som protesterar mot förslaget att avskaffa beteskravet för kor i lösdrift. Om förslaget går igenom riskerar kor att förlora sin lagstadgade rätt att få beta under sommarmånaderna.
Beteskravet kan slopas – “En sorglig dag för svenskt djurskydd”29.8.2024 13:03:35 CEST | Pressmeddelande
Idag presenteras resultatet av utredningen “Stärkt konkurrenskraft för livsmedelsproducenter och ett starkt djurskydd”. Utredningen tillsattes av regeringen i början av 2023 och hade som uppdrag att bland annat undersöka om beteskravet för kor är värt att behålla ur ett konkurrenskraftsperspektiv. Trots de fördelar som beteskravet har för djurskyddet, står det nu klart att utredningen föreslår att betesrätten slopas, någonting som Djurens Rätt är starkt kritiska till.
Djurens Rätt ger sig ut på Europaturnén ”For the Animals”3.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
De kommande åren är avgörande för de miljarder djur som lever i Europas djurfabriker. För att öka medvetenheten om deras situation bland EU:s medborgare och makthavare, ger sig Djurens Rätt nu ut på en turné runtom i Europa. Med “For the Animals” vill Djurens Rätt belysa djurens verklighet och vilka åtgärder som behövs för att uppnå förändring.
Ny rapport: Ett djurskydd värt att tala om29.5.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
I Djurens Rätts senaste rapport “Djurskydd värt att tala om – Viktiga steg för politiken att ta i dag” listas åtgärder för att förbättra djurskyddet i Sverige och samtidigt driva utvecklingen i resten av EU. Rapporten utgår från regeringsuppdraget om konkurrenskraft och ett starkt djurskydd, och presenterar politiska lösningar för hönor, grisar, kycklingar och nötdjur, samt åtgärder för att främja växtbaserade innovationer.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum