Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige

Dela

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Fotograf Märta Thisner
Fotograf Märta Thisner

Föreställningen Baba Karam – genom Jamileh och Khordadian The Summer Sneak Peek rör sig mellan hemmafest och nattklubb, samtidigt som den tar plats i det offentliga rummet. Musiken och dansen vävs samman med dokumentära och personliga berättelser om avgörande händelser i människors liv som är förknippade med dans.

–Föreställningen vill genom ett fokus på queera dansminnen lyfta den gemensamma dansens roll i exilen. Genom att lyfta fram de queera läckage som finns i många dans och musikuttryck i västra asien skapas ett gemensamt möte som inte bara tillåter utan också centrerar queer icke-västerländsk dans och festtradition, säger Nasim Aghili, manus och regi.

Med inspiration från iranska familjefester (mehmooni) och inskickade rörelser från hemmadansare runt om i världen har konstgruppen Ful gjort en hyllning till dansens kraft att möjliggöra förbjudna begär och identiteter. Fokus är på dansminnen och den delade dansens potential.

–Med tanke på den polariserade tid vi lever i idag med både rasism och en ökad transfobi är vi tacksamma över att vi kan skapa en stund av gemensamhet där vi kan dansa, skratta och gråta - unisont och ändå olika. Föreställningen vill också särskilt spegla queers med migranterfarenhet som sällan ser sig själva på svenska scener idag, säger Nasim Aghili.

Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Medverkande
Parwin Hoseinia 
Rani Nair 
Jafar the Superstar 
Rasuul (George Chamoun) 

Inspelade röster/dansminnen: 
Khaled Alesmael 
Ardeshir Bibakabadi 
ZIKO Hama 
Sepideh Khodarahmi 

 

Konstnärligt team
Koncept och idé: konstgruppen Ful (Nasim Aghili, Malin Holgersson, Rani Nair) 
Manus och regi: Nasim Aghili 
Koreografi: Rani Nair tillsammans med ensemblen* 
Intervjuer och klipp av dansminnen: Malin Holgersson 
Jafar the Superstars monolog: Edwin Safari 
Mask: Suz Åberg 
Kostym: Björn Karlsson och Nasim Aghili tillsammans med ensemblen 

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteatern firar 60 år av teater för barn och unga4.6.2024 15:53:31 CEST | Pressmeddelande

1964 tog Riksteaterns kongress ett historiskt beslut och blev den första svenska teaterinstitutionen med en verksamhet helt riktad till barn och unga. Sedan dess har Riksteatern nått ut till flera generationer barn från Norrbotten till Skåne. Varje år nås över 16 000 barn på över 50 orter av Riksteaterns scenkonstproduktioner. Den 1 oktober uppmärksammas 60 års-firandet med en dag av nyskriven dramatik och cirkus hos Riksteatern i Hallunda.

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye