Riksteatern

Nytt dramatikerresidens fokuserar på barn och unga i socialt utsatta områden

Dela

Hur påverkar våldet barn och unga i ett utsatt område? Det är fokuset för ett nytt dramatikerresidens som Riksteatern och Centrum för barnkulturforskning instiftat. Konstnärligt arbete och akademisk forskning fogas samman för att skildra barnen som lever i gängvåldets skugga. Första dramatikern att genomföra residenset är Talajeh Nasiri.

De Livrädda, av Talajeh Nasiri. Riksteatern 2021. Skådespelare Kimiya Faghih och Nina Rashid.
De Livrädda, av Talajeh Nasiri. Riksteatern 2021. Skådespelare Kimiya Faghih och Nina Rashid. Fotograf: Markus Gårder

– Jag är så otroligt glad över detta residens, som ger mig möjlighet att fördjupa min research och utforska mina teman konstnärligt genom samtal med forskare på Centrum för barnkulturforskning. Att dessutom få en grovmanusbeställning av Riksteatern ger hopp om att alla andra berättelser i ett utsatt område ska få utrymme, säger Talajeh Nasiri.  

Under en månad kommer Talajeh Nasiri att vara en del av arbetet på Centrum för barnkulturforskning (CBK). Hon kommer också att få konstnärlig och akademisk handledning samt en arvoderad grovmanusbeställning från Riksteatern, med målgruppen högstadiet. 

Talajeh Nasiri är född 1983 i Teheran och uppvuxen i Bredäng, Stockholm. Hon är utbildad på Stockholms Dramatiska Högskola och har skrivit en rad pjäser för barn och unga, bland annat De livrädda (Riksteatern/Unga Dramaten) och Allt du önskar (Unga Klara). I sitt arbete utforskar Talajeh Nasiri mänskliga relationer och särskilt hur de påverkas av faktorer som exil, trauma, normer, strukturer och klass. 

I det projekt Talajeh Nasiri arbetar med under residenset kommer hon att utgå från intervjuer med barn i socioekonomiskt utsatta områden. I samarbete med forskare på CBK kommer hon att fördjupa sig i hur unga i ett område som betraktas som utsatt berättar om sig själva och sin plats. 

– Vi är så stolta över att välkomna Talajeh Nasiri med det här ambitiösa och konstnärligt högst intressanta projektet, som lyfter frågor som är akuta i samhället just nu, säger Malin Axelsson, konstnärlig ledare för Riksteatern Barn & Unga. 

– Det här kan bli ett nytt sätt att knyta samman praktik och forskning genom spännande möten och samtal, och de frågor som Talajeh Nasiri utforskar i sitt skapande är minst sagt aktuella även för forskare inom barnkultur och barn- och ungdomsvetenskap, säger Margareta Aspán, föreståndare för Centrum för barnkulturforskning vid Stockholms Universitet. 

Målet med dramatikerresidenset är att utveckla nya former av dramatik för barn och unga och att utbyta erfarenhet och kunskap mellan dramatiker, forskare och studenter. Syftet är även att utmana det konstnärliga arbetet såväl som de akademiska samtalen. Genom utlysningen vill Riksteatern och Centrum för barnkulturforskning tillsammans fördjupa kunskapen kring att utveckla idéer för att skriva dramatik för en ung publik. Residenset genomförs under september 2024. 

Centrum för barnkulturforskning är en centrumbildning placerad vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet (SU), och arbetar för kunskapsutveckling inom barnkulturområdet genom utbildning, forskning och samverkan. 

Riksteatern Barn & Unga är Riksteaterns scen för barn och unga. Riksteatern är Sveriges största producerande turnéteater, och har sedan 1965 turnerat scenkonst för barn och unga framför allt till skolor. Riksteatern når varje år närmare en halv miljon människor över hela landet. Varje år turnerar Riksteatern landet runt med 4-5 egenproducerade teaterproduktioner för barn och unga i sin repertoar. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dramatikern, Talajeh Nasiri
Dramatikern, Talajeh Nasiri
Ladda ned bild

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteatern firar 60 år av teater för barn och unga4.6.2024 15:53:31 CEST | Pressmeddelande

1964 tog Riksteaterns kongress ett historiskt beslut och blev den första svenska teaterinstitutionen med en verksamhet helt riktad till barn och unga. Sedan dess har Riksteatern nått ut till flera generationer barn från Norrbotten till Skåne. Varje år nås över 16 000 barn på över 50 orter av Riksteaterns scenkonstproduktioner. Den 1 oktober uppmärksammas 60 års-firandet med en dag av nyskriven dramatik och cirkus hos Riksteatern i Hallunda.

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye