Transportföretagen

Ny undersökning visar: Partiernas vägpolitik påverkar nästan var femte svensk hur de väljer att rösta

Dela

Var tredje svensk anser att vägarna är i mycket dåligt eller ganska dåligt skick och lika många påverkas negativt av vägarnas kvalitet.

Det visar en ny undersökning som Transportföretagen låtit genomföra. Resultatet av undersökningen visar också att partiernas vägpolitik påverkar nästan var femte svensk hur de väljer att rösta.

Foto: Ryno Quantz

– Våra vägars skick är inte bara en fråga om infrastruktur, det är en rättvisefråga. För att hela landet ska leva är ett fungerande vägnät avgörande. Svenskarnas uppfattning om våra vägars tillstånd är ett kvitto på att det nuvarande vägunderhållet inte lever upp till behoven, säger Marcus Dahlsten, Vd Transportföretagen.

Av alla län uppger svenskarna i Jämtland ha sämst vägar, tätt följt av Norrbottens län och Gävleborgs län. Enligt Transportföretagens årliga analys över de statliga vägarnas tillstånd så var 35 procent av Sveriges statliga vägar i mycket dåligt, eller dåligt, skick under 2023.

– Det är uppenbart att de nuvarande resurserna som avsätts för vägunderhåll inte är tillräckliga för att möta behoven. Vägarnas förfall har redan fått direkta konsekvenser för svenskarna, något vi bland annat har sett under vårens potthålskaos. För att vända utvecklingen och undvika ytterligare försämring av våra vägar krävs det en betydande ökning av budgeten för vägunderhåll, säger Marcus Dahlsten.

En av tre svenskar uppger att de upplever minskad säkerhet och lika många har kommit för sent det senaste året på grund av vägarnas skick. Sex av tio anser dessutom att vägarna måste underhållas bättre.

Mellan 2022 och 2023 har vägarnas underhållsskuld ökat från 16,5 till 19,1 miljarder, enligt Transportföretagens analys. För att kommande generationer ska kunna bo och arbeta på ett hållbart sätt över hela landet måste frågan om vägarnas tillstånd prioriteras och tas på allvar.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av Verian (tidigare Kantar Public) på uppdrag av Transportföretagen den 15 februari – 23 februari, 2024.

Totalt svarade 3325 personer i åldern 18 - 84 år i en slumpmässigt rekryterad panel.

Länk till undersökningen:

https://www.transportforetagen.se/globalassets/rapporter/transportforetagen/tf-undersokning-om-vagar.pdf?ts=8dc6b65c1610e00

Kontakter

Transportföretagen är transportnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation och samlar 9 200 medlemsföretag med cirka 200 000 anställda.

Följ Transportföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportföretagen

Per Geijer tillträder som säkerhetschef på Transportföretagen5.6.2024 14:46:00 CEST | Pressmeddelande

Omvärlden förändras och säkerhets- och beredskapsfrågor har snabbt vuxit i betydelse. Samtidigt som transportsektorn är avgörande för Sveriges beredskap är branschen plågad av stölder och kriminalitet. Därför inrättar Transportföretagen en ny tjänst som säkerhetschef för att stötta medlemmar och bevaka den politiska utvecklingen. Per Geijer tillträder som Säkerhetschef för Transportföretagen den första juni.

Stockholms Stad måste skjuta upp utvidgningen av miljözon klass 37.5.2024 10:23:50 CEST | Pressmeddelande

Under måndagskvällen klubbades ett införande av Miljözon klass 3, med start 31 december 2024, i Stockholm stads kommunfullmäktige. Detta innebär att enbart elfordon, gasfordon med utsläppsklass Euro 6 och bränslecellsfordon tillåts i området innanför Hamngatan – Sveavägen – Kungsgatan – Birger Jarlsgatan. Och redan nu vill staden utvidga miljözonen. För alla som reser klimatsmart tillsammans i turistbuss innebär det problem – det finns för få fordon som motsvarar kraven på marknaden. Besökare i buss portas i praktiken från centrala Stockholm.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye