Amnesty International Sverige

Ylva Löwenborg, ny ordförande i svenska Amnesty

Dela

Under årsmötet den 4–5 maj valdes Ylva Löwenborg till den svenska sektionens styrelseordförande och tar därmed över efter Parul Sharma som innehaft posten i snart fyra år. Som ordförande kommer Ylva Löwenborg, tillsammans med styrelsen, vara medlemmarnas representant och sektionens högst beslutande organ mellan årsmötena. Sektionsstyrelsen är också svenska Amnestys röst i den internationella rörelsen. Uppdraget som ordförande är på två år.

Ylva Löwenborg, styrelseordförande Amnesty International Sverige
Ylva Löwenborg, styrelseordförande Amnesty International Sverige Foto: Viveka Österman

- Jag brinner för att utveckla och skapa resultat. Samtidigt känner jag ödmjukhet över att få vara del av en stor global rörelse och en röst för alla medlemmar som engagerar sig för mänskliga rättigheter. När jag tänker på Amnesty tänker jag på uttrycker “Tänk globalt, agera lokalt”, vilket är en av organisationens styrkor, nämligen att vara närvarande och agera både lokalt, nationellt och globalt, säger Ylva Löwenborg.

- Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med Ylva Löwenborg för att säkerställa att Amnesty Sverige fortsätter att vara en stark röst för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Ylvas gedigna erfarenhet kommer att vara en fantastisk tillgång för organisationen givet de utmaningar vi står inför och den negativa utvecklingen vi ser i omvärlden, säger Anna Johansson, Amnesty International Sveriges generalsekreterare.

Ylva Löwenborg är 56 år och bor i Luleå. Hon är utbildad socionom och har mer än 20 års erfarenhet av både styrelsearbete och ledarskap inom civilsamhället och näringslivet, bland annat som chef på Röda Korset, Sensus studieförbund och Rädda Barnen. Därutöver har hon en lång erfarenhet av att starta och driva projekt och verksamheter, bland annat två Rättighetscentrum i norra Sverige och ett behandlingscenter för asylsökanden.

Fokus i Ylva Löwenborgs tidigare arbete och uppdrag har bland annat varit utveckling, utbildning, socialt arbete, mänskliga rättigheter, jämlikhet och mångfald, vilket har gett henne en bred och stabil grund att stå på när hon nu tar sig an uppdraget som styrelseordförande för den svenska sektionen av Amnesty.

-  Amnestys arbete är centralt för ett långsiktigt hållbart arbete för mänskliga rättigheter och klimatet, det vill jag vara med och bidra till. Jag är djupt oroad över hur vår demokrati utmanas, hur utrymmet för civilsamhället begränsas, hur ojämlikhet och polariseringen växer både här hemma i Sverige och i världen. Vi ser allvarliga brott mot krigets lagar. Vi ser en växande klimatkris och klimatorättvisa. Amnesty som organisation, med sin kunskap och möjlighet att bidra till positiv förändring, spelar en viktigare roll än någonsin. Världen hänger ihop. Vi är beroende av varandra, säger Ylva Löwenborg.

Kontakter

Om oss

Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på  www.amnesty.org,där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Följ Amnesty International Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Amnesty International Sverige

Frihetsberövad i åtta år - regeringen måste säkerställa att Ahmadreza Djalali får komma hem till Sverige25.4.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Det har gått 8 år sedan den svensk-iranske läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali frihetsberövades under en resa till Iran. Det är tydligt att iranska myndigheter håller honom som gisslan och hotar att verkställa hans dödsdom när som helst för att tvinga Sverige att överlämna den dömde tidigare iranska tjänstemannen Hamid Noury. Amnesty uppmanar Sveriges regering att säkerställa att Iran friger Ahmadreza så att han får komma hem till sin familj i Sverige.

Amnestys årsrapport: Sverige backar när det kommer till grundläggande MR-frågor24.4.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Flera av Sveriges grundläggande rättigheter har under 2023 mötts av motgångar genom nya lagar och regeringsintiativ. Klimataktivister som använder civil olydnad för att fredligt demonstrera, har utsatts för hårda brottsanklagelser och sanktioner. Det finns ett stort samlat tryck på samiska traditionella marker och det skydd som ges är otillräckligt. Flera lagförslag innebar rättighetsinskränkningar för flyktingar, migranter och personer som rasifieras och ger utrymme för strukturell rasism. Det är några av punkterna om Sverige som Amnesty International lyfter i sin årsrapport om situationen för mänskliga rättigheter 2023.

Amnestys årsrapport: En alarmerande situation för mänskliga rättigheter när regeringar ignorerar internationell rätt24.4.2024 02:01:00 CEST | Pressmeddelande

Mäktiga regeringars agerande gör att civila får betala det högsta priset i väpnade konflikter samtidigt som rättsstatens principer upplöses. En snabb och oreglerad utveckling av artificiell intelligens, i kombination med Big Techs dominans, riskerar att skapa grogrund för rasism, diskriminering och splittring. Samtidigt har människor världen över mobiliserats i en aldrig tidigare skådad omfattning för att stå upp för mänsklighet och kräva skydd av mänskliga rättigheter. Det konstaterar Amnesty International i sin senaste årsrapport “The State of the World´s Human Rights”, som beskriver situationen för mänskliga rättigheter i 155 länder under 2023.

Massdöd och tortyr mot de som hålls frihetsberövade i Syrien efter IS fall.17.4.2024 11:01:00 CEST | Pressmeddelande

I Syrien har tiotusentals människor efter den väpnade gruppen Islamiska statens (IS) nederlag godtyckligt och på obestämd tid fängslats. Många har utsatts för systematiska människorättskränkningar som tortyr och många har dött på grund av de omänskliga förhållanden som råder i de fängelseliknande lägren i nordöstra delarna av landet. Det visar en ny rapport som Amnesty International publicerar idag.

Amnesty anmäler Nederländerna. Överenskommelsen mellan EU och Turkiet i strid med folkrätten och EU-rätten8.4.2024 12:10:42 CEST | Pressmeddelande

Tiotusentals människor har drabbats av överenskommelsen som antogs mellan EU och Turkiet 2016. En överenskommelse som godkändes av Nederländerna trots att det fanns tydliga tecken på att folkrättsliga och flyktingrättsliga regler skulle äventyras om överenskommelsen genomfördes. Det bedömer nederländska sektionen av Amnesty International, Boat Refugee Foundation och Defence for Children, som nu vidtar rättsliga åtgärder mot den nederländska staten.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye