Nytt dramatikerresidens fokuserar på barn och unga i socialt utsatta områden
Hur påverkar våldet barn och unga i ett utsatt område? Det är fokuset för ett nytt dramatikerresidens som Riksteatern och Centrum för barnkulturforskning instiftat. Konstnärligt arbete och akademisk forskning fogas samman för att skildra barnen som lever i gängvåldets skugga. Första dramatikern att genomföra residenset är Talajeh Nasiri.
– Jag är så otroligt glad över detta residens, som ger mig möjlighet att fördjupa min research och utforska mina teman konstnärligt genom samtal med forskare på Centrum för barnkulturforskning. Att dessutom få en grovmanusbeställning av Riksteatern ger hopp om att alla andra berättelser i ett utsatt område ska få utrymme, säger Talajeh Nasiri.
Under en månad kommer Talajeh Nasiri att vara en del av arbetet på Centrum för barnkulturforskning (CBK). Hon kommer också att få konstnärlig och akademisk handledning samt en arvoderad grovmanusbeställning från Riksteatern, med målgruppen högstadiet.
Talajeh Nasiri är född 1983 i Teheran och uppvuxen i Bredäng, Stockholm. Hon är utbildad på Stockholms Dramatiska Högskola och har skrivit en rad pjäser för barn och unga, bland annat De livrädda (Riksteatern/Unga Dramaten) och Allt du önskar (Unga Klara). I sitt arbete utforskar Talajeh Nasiri mänskliga relationer och särskilt hur de påverkas av faktorer som exil, trauma, normer, strukturer och klass.
I det projekt Talajeh Nasiri arbetar med under residenset kommer hon att utgå från intervjuer med barn i socioekonomiskt utsatta områden. I samarbete med forskare på CBK kommer hon att fördjupa sig i hur unga i ett område som betraktas som utsatt berättar om sig själva och sin plats.
– Vi är så stolta över att välkomna Talajeh Nasiri med det här ambitiösa och konstnärligt högst intressanta projektet, som lyfter frågor som är akuta i samhället just nu, säger Malin Axelsson, konstnärlig ledare för Riksteatern Barn & Unga.
– Det här kan bli ett nytt sätt att knyta samman praktik och forskning genom spännande möten och samtal, och de frågor som Talajeh Nasiri utforskar i sitt skapande är minst sagt aktuella även för forskare inom barnkultur och barn- och ungdomsvetenskap, säger Margareta Aspán, föreståndare för Centrum för barnkulturforskning vid Stockholms Universitet.
Målet med dramatikerresidenset är att utveckla nya former av dramatik för barn och unga och att utbyta erfarenhet och kunskap mellan dramatiker, forskare och studenter. Syftet är även att utmana det konstnärliga arbetet såväl som de akademiska samtalen. Genom utlysningen vill Riksteatern och Centrum för barnkulturforskning tillsammans fördjupa kunskapen kring att utveckla idéer för att skriva dramatik för en ung publik. Residenset genomförs under september 2024.
Centrum för barnkulturforskning är en centrumbildning placerad vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet (SU), och arbetar för kunskapsutveckling inom barnkulturområdet genom utbildning, forskning och samverkan.
Riksteatern Barn & Unga är Riksteaterns scen för barn och unga. Riksteatern är Sveriges största producerande turnéteater, och har sedan 1965 turnerat scenkonst för barn och unga framför allt till skolor. Riksteatern når varje år närmare en halv miljon människor över hela landet. Varje år turnerar Riksteatern landet runt med 4-5 egenproducerade teaterproduktioner för barn och unga i sin repertoar.
Nyckelord
Kontakter
Mireya Echeverría QuezadaPR och pressansvarigRiksteatern
Tel:070 637 59 40mireya.echeverria.quezada@riksteatern.seBilder
Om oss
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.
Följ Riksteatern
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksteatern
Audism genom livet – En föreställning som agiterar för dövas rättigheter9.10.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
I arbetet för att bekämpa audism har Riksteatern Crea och Sveriges Dövas Riksförbund ingått ett samarbete för att skapa en föreställning med avsikten att väcka debatt för dövas rättigheter. I Audism genom livet, gestaltas diskriminering och utmaningar som döva och hörselskadade möter under livets olika skeenden. Premiärvisning sker 23 oktober på Teater tre i Stockholm.
Internationell cirkuskonst utmanar naturlagarnas gränser7.10.2024 10:29:27 CEST | Pressmeddelande
I Goldbergvariationerna möts nyskapande jonglering, dynamisk akrobatik och magiska trick i en förtrollande blandning. Med en unik kombination av tjeckisk och fransk cirkuskonst utforskas sambandet mellan orsak och verkan, och utmanar naturlagarnas gränser i en värld där allt är möjligt. Premiär 9 oktober i Jokkmokk. Ett gästspel från Kompani Giraff.
TikTok-dansande demonstranter i Iran inspirerar konstgruppen Ful till ny dansföreställning3.10.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hösten 2022 avlider 22-åriga Jina Amini efter att ha gripits av Irans sedlighetspolis. Det utlöser landets största demonstrationer på 40 år. Konstgruppen Ful hyllar protesternas TikTok-dansade ungdomar med en maximalistisk dansföreställning om rätten till frihet. Ett samarbete mellan konstgruppen Ful och Riksteatern. Premiär 15 oktober i Malmö.
Ett äktenskaps interkulturella skav utforskas i ny pjäs av Irans hyllade dramatiker Amir Reza Koohestani30.9.2024 15:44:32 CEST | Pressmeddelande
När ett svensk-iranskt par låter sitt äktenskap skildras av en dokumentärfilmsregissör upptäcker de skav i relationen. Kulturella skillnader de tidigare upplevt som helt odramatiska, blir plötsligt laddade. Dokumentären är en nyskriven pjäs av den hyllade, iranske teaterskaparen, Amir Reza Koohestani. Premiär 11 oktober i Örnsköldsvik.
Loran Batti gör regidebut med nyskrivet drama om förlåtelse och en pojkes väg ut från den svenska kriminalvården30.9.2024 10:32:26 CEST | Pressmeddelande
Låt mig bara gå handlar om förlåtelse, försoning och att hitta vägen tillbaka till livet. Skriven och regisserad av Loran Batti som sätter ljus på aktuella teman som våld och droger. Pjäsen visas i samband med att Riksteatern firar 60 år av teater för barn och unga den 1 oktober och turnerar under hösten för högstadie- och gymnasieskolor över hela Sverige. Urpremiär 4 oktober i Malmö.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum