Moderaterna

M: Mindre utsläpp. Mer kärnkraft.

Dela

I dag presenterade Moderaterna vallöften för mer kärnkraft i Sverige och Europa.
Det är dags att EU slutar diskriminera kärnkraften. EU-medel behöver också kunna gå till investeringar i kärnkraft. De resurser som EU öronmärkt för att hjälpa medlemsländerna att fasa ut den fossila energin ska kunna användas till kärnkraft – inte bara till det förnybara.

Foto: Emilia Öije Berqvist

På en pressträff i dag presenterade Tomas Tobé och Jessica Polfjärd fyra förslag för mer kärnkraft i Sverige och Europa. 

  1. Alla EU-stöd ska jämställa kärnkraft med förnybart
  2. Jämställ kärnkraften med det förnybara i EU:s taxonomi
  3. Ta fram en EU-strategi för en snabb utbyggnad av små modulära reaktorer och typgodkännande av en standardreaktor
  4. Målsättning för fossilfritt och inte bara förnybart

Flera olika EU-program med tillhörande fonder är i dag skräddarsydda för att exkludera kärnkraften. Det handlar exempelvis om Fonden för rättvis omställning, Life-fonden och REPowerEU. Förordningarna som styr EU:s klimatfonder bör revideras för att möjliggöra att medlen används till kärnkraftsinvesteringar. 

Vi behöver investera i både mer förnybart och kärnkraft för att vi ska nå våra klimatmål, klara elektrifieringen, energiförsörjningen och för att hålla Europa konkurrenskraftigt. EU-medel måste kunna gå till investeringar i kärnkraft, säger Tomas Tobé, Moderaternas toppkandidat i Europavalet.

Moderaterna vill också jämställa kärnkraften med det förnybara i EU:s taxonomi, att det tas fram en EU-strategi för en snabb utbyggnad av små modulära reaktorer, med typgodkännande av en standardreaktor, samt att EU:s mål om andelen förnybar energi byts ut mot ett mål om fossilfri energi, för att inte hämma utbyggnaden av ny kärnkraft. 

Den här mandatperioden har vi fått kämpa för att kärnkraften inte aktivt ska förfördelas på EU-nivå. Det är strider som vi tack och lov har vunnit. Nu vill vi fortsätta arbeta för att kärnkraften i praktiken ska jämställas med förnybar energi, säger Jessica Polfjärd som står på plats två på Moderaternas valsedel.

Läs mer om förslagen här.

Kontakter

Om oss

Sverige ska vara möjligheternas land. Där det är din ansträngning som avgör hur långt du kan gå  – inte varifrån du kommer eller vilka föräldrar du har. Sverige ska vara ett land där klassresor är möjliga - barn ska aldrig ärva sina föräldrars problem. Tillsammans kan vi se till att Sverige får en hoppfull framtid.

Följ Moderaterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Moderaterna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye