Stockholms stad

Ny bok från Stockholmia förlag: Föreställningar – John Hood och hans värld – En skildring av nöjesliv och kolonialism i 1800-talets Stockholm

Dela

Välkommen på boksläpp den 15 maj 2024 klockan 18.00–19.30 i Stadsmuseets hörsal plan 2, Slussen. Fri entré. Anmäl dig via denna länk: https://stadsmuseet.stockholm/aktuellt/kalendarium/2024/05/bokslapp-forestallningar/

Ny bok från Stockholmia förlag. En skildring av nöjesliv och kolonialism i 1800-talets Stockholm. Omslag: Annika Lyth
Ny bok från Stockholmia förlag. En skildring av nöjesliv och kolonialism i 1800-talets Stockholm. Omslag: Annika Lyth

I Johanna Bergs närgångna skildring av det vibrerande nöjeslivet i 1880-talets Stockholm följer vi den internationellt verksamma varietéartisten och nöjesdirektören John Hood.

John Hood var en svart man som plötsligt en dag stod där, i ett tält på Djurgården, med sina boaormar och presenterade sig som ormtjusare från Borneo. Han framträdde också som zulukrigare från Sydafrika och kannibal från Australien.

Hood arbetade med en typ av underhållning som känns främmande idag – vad som numera kallas för ”human zoo”. Han förförde den fascinerade publiken med precis vad den ville ha, en populär och sensationsdriven underhållning.

Vi följer John Hoods krokiga väg från så kallad vilde, till impressario för stora västafrikanska show-grupper. I hans spår får läsaren inblick i den värld han var verksam i. 1880-talets Stockholm var en miljö dit internationella underhållare från hela Europa obesvärat tog sig över gränserna för att möta en omättlig efterfrågan på spektakel.

Johanna Berg gav 2023 ut den uppmärksammade barn- och ungdomsboken Afrosvenskar – 15 berättelser ur historien (Lilla Piratförlaget).

Kontakt med förlaget
Emmy Bergman, forsknings- och förlagsassistent.  076-123 18 36  emmy.bergman@stockholm.se

Anna Brodow Inzaina, projektledare och produktionskoordinator. 076-12 31 602  anna.brodow.inzaina@stockholm.se

Stockholmia – forskning och förlag är Stockholms stads eget förlag och har sedan 1936 i uppdrag att initiera och publicera angelägen forskning om Stockholm. Förlagets motto är ”tillgängligt på vetenskaplig grund”. https://stockholmia.stockholm.se/

Nyckelord

KULTURFÖRVALTNINGEN I Kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag samt Evenemangsavdelningen.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye