Blekinge Tekniska Högskola

Nya sätt att hantera data är både hållbart och effektivt

Dela

I en ny avhandling i datavetenskap vid Blekinge Tekniska Högskola presenteras algoritmer för att klustra data av olika slag eller data som förändras över tid.  De avancerade algoritmerna har testats inom olika områden bland annat inom smart logistik och smarta byggnader.

Idag genereras mycket data från olika typer av applikationer som kan analyseras för att få fram intressanta fakta och trender om själva systemet och hur det ska underhållas. Den här typen av data är svår att analysera eftersom den är omärkt, föränderlig, heterogen och har sitt ursprung från flera källor.

Den bästa metoden för att analysera den här typen av data är genom klustring, det vill säga en maskininlärningsteknik för att hitta grupper. 

Vishnu Manasa Devagiri har i sin avhandling i datavetenskap tagit fram klustringsmetoder som kan användas just för mätdata som förändras över tid och som är heterogen. Ett exempel på användningsområde är hälso- och sjukvården. Där samlas data från olika källor och data i olika format; text, siffror och bilder. Dessutom kommer data från nya patienter in som ska tas med. Det är här som de avancerade klustringsmetoderna kan användas.

De nya algoritmerna kan användas inom alla områden där det finns data med liknande egenskaper, till exempel inom smart logistik, smarta byggnader och vid prestandaövervakning av industriella tillgångar. De föreslagna teknikerna kan exempelvis användas för att identifiera fel i ett system i en smart byggnad, vilket gör det möjligt att byta ut systemet i tid och spara energi. De nya algoritmerna ger även bättre funktionalitet vilket i sin tur leder till hållbara applikationer.

Disputationen är öppen för allmänheten.

Dag: Onsdag 22 maj 2024
Tid: Kl 09:00
Plats: Sal J1630 samt via Zoom.

Länk till avhandling och abstrakt.

För mer information, kontakta Vishnu Manasa Devagiri via e-post: vmd@bth.se

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Blekinge Tekniska Högskola, BTH, har en tydlig profil; digitalisering och hållbarhet, som genomsyrar hela verksamheten.

Vårt uppdrag är att bidra till en hållbar samhällsutveckling genom högre utbildning, forskning och innovation. Vi bedriver utbildning och forskning inom områden där samhället har stora behov.

BTH bedriver forskning på hög internationell nivå och är bland de sex bästa i världen inom mjukvaruutveckling och hållbar utveckling. Forskning utgör en tredjedel av vår verksamhet.

Besök oss gärna på www.bth.se

 

Följ Blekinge Tekniska Högskola

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Blekinge Tekniska Högskola

Den svenska modellen, ny teknik och maktbalansen på arbetsmarknaden10.6.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Teknologisk utveckling antas ofta leda till högre produktivitet, växande överskott, stigande löner och ett ökat välstånd. Införandet av AI, automatisering och digitalisering riskerar dock att bryta detta positiva samband. Ny forskning vid BTH visar att den svenska modellen – som utgår från ett mer jämbördigt maktförhållande mellan arbetsgivare och arbetstagare – kan bidra till driva den nya tekniken i en mer positiv riktning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye