Mediemyndigheten

Granskningsnämnden fäller tre program i SVT

Dela

Granskningsnämnden fäller tre inslag i SVT: Lokala nyheter Västmanland, Sverige idag och Rapport. 

Den 15 december 2023 sände Lokala nyheter Västmanland ett inslag om kommunala skattesatser där det sades att skattesatserna var rekordhöga på grund av att den nuvarande regeringen inte släpper till mer pengar till kommuner och regioner. Granskningsnämnden anser att det förenklade påståendet i inslaget var så ofullständig att det närmast framstod som en politisk ståndpunkt. Nämnden fäller därmed inslaget i fråga om opartiskhet och saklighet (23/04168).

Det andra inslaget handlade om sysselsättningsgraden för ensamkommande flyktingar, och sändes i Sverige idag den 19 januari i år. Nämnden bedömer att det i påannonseringen framstod som att sysselsättningsgraden enligt en rapport från Statistiska Centralbyrån (SCB) var 70 procent för hela den grupp asylsökande ensamkommande barn om 35 000 som kom till Sverige år 2015. Eftersom SCB undersökt den grupp på ca 20 000 ensamkommande som var folkbokförda i Sverige år 2022 blev framställningen missvisande. Inslaget strider därmed mot kravet på saklighet (24/00099).

Den tredje fällningen handlade bland annat om Indiens satsning på elfordon och sändes i Rapport den 20 januari 2024. I inslaget förekom en felaktig uppgift om andelen förnybar energi i Indien. Senare sändes ett förtydligande som enligt nämnden inte tillräckligt klargjorde att informationen i det ursprungliga inslaget var felaktig. Nämnden uttalade vidare att ett förtydligande inte är en rättelse. Inslaget strider därmed mot kravet på saklighet (24/00212).

Friade ärenden 

  • Inslag i SR:s God morgon världen om vapenvila i Gaza (23/03986) 
  • Inslag i SVT:s Aktuellt om israeliska flygräder mot Gaza (23/03348)
  • Intervju i SVT:s Cyklopernas land med en författare (23/03394)
  • SVT Nyheters Årskrönika : Tre positiva nyheter för klimatet 2023, SVT Play, 2023-12-10, program om tre positiva saker som hände med klimatet 2023 (24/00133)
  • SVT:s program Konflikt om klimataktivister som stoppat trafik (24/00207)
  • Inslag i SVT:s Kulturnyheterna med en filmrecension (24/01000)
  • Inslag i SR:s Ring P1 om konflikten i Israel och Gaza (24/00039)

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om oss

Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Mediemyndigheten som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas. Mediemyndigheten lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. 

Följ Mediemyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye