Håll Sverige Rent

Nu kartlägger vi skräpet i naturen under en Trashblitz

Dela

Skräp utgör en fara mot ett flertal djur i naturen och är därmed ett hot mot den biologiska mångfalden. För första gången kommer nu Håll Sverige Rent tillsammans med Svenska Turistföreningen och flera Naturum hålla i en Trashblitz i samband med biologiska mångfaldens dag den 22 maj.

För första gången genomförs nu en Trashblitz för att kartlägga skräpet i naturen.
För första gången genomförs nu en Trashblitz för att kartlägga skräpet i naturen. Foto: Håll Sverige Rent / Marcus Gustavsson

En Trashblitz innebär att man under en utsatt tid plockar allt skräp man hittar på en bestämd sträcka eller yta. Skräpet kategoriseras och all data sammanställs för att få en inblick i hur skräpigt det är i den svenska naturen. Från 18–25 maj kommer Håll Sverige Rent tillsammans med Svenska Turistföreningen och flera Naturum att göra nio skräpmätningar i välbesökta naturområden runtom i Sverige – från Vindelfjällen i norr till Söderåsens Nationalpark i syd. 

–Varje år hamnar mängder av skräp i den svenska naturen. Skräpet förstör inte bara naturupplevelsen för oss människor, utan det skadar också skog, mark och alla djur som lever där. Genom att göra en Trashblitz hoppas vi att hela Sverige inser att skräp inte hör hemma i vår fantastiska natur. Vi behöver alla ta ansvar när vi vistas i naturen och allt som följer med ut måste också tas med hem igen, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.  

Ordet Trashblitz anspelar på begreppet Bioblitz som är ett evenemang med fokus på att hitta och identifiera så många arter som möjligt i ett specifikt område under en kort tidsperiod. En Bioblitz är också känd som en biologisk inventering eller biologisk folkräkning.  

Deltagare i Trashblitz 18–25 maj

*Håll Sverige Rent är på plats! Kom gärna förbi för att träffa oss och delta i Trashblitzen.

Skräp och Biologisk mångfald 

Flera forskningrapporter visar att skräp, framför allt plastskräp, har en negativ påverkan på djur och växter i naturen. Dels genom att djuren får i sig skräp, fastnar i skräp eller att invasiva arter använder skräp i havet som transportmedel för att ta sig till nya platser. Studier har också visat att små insekter påverkas av mikroplaster och nedbrytningen av plast.  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

För första gången genomförs nu en Trashblitz för att kartlägga skräpet i naturen.
För första gången genomförs nu en Trashblitz för att kartlägga skräpet i naturen.
Ladda ned bild

Om oss

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Vita snuset på topplistan över vanligaste skräpet i fjällorter17.6.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

Det som glöms i snö kommer fram i tö. Det har SkiStars medarbetare än en gång fått erfara när de för tredje året i rad genomförde en skräpplockardag på samtliga fyra destinationer i Sverige. Totalt plockades över 26 000 skräpföremål och över hälften av skräpet som hittades innehöll plast. Några av de vanligaste skräpen var fimpar, snusprillor, förpackningar från godis och glass samt påsförslutare, visar en undersökning av Håll Sverige Rent och SkiStar.

Tusentals kusträddare plockar skräp på Världshavsdagen 8 juni5.6.2024 10:20:00 CEST | Pressmeddelande

Den svenska kusten svämmar över av skräp. I Bohuslän flyter motsvarande fem badkar fulla med skräp i land varje timme, varje dag, året om. Därför genomför nu Håll Sverige Rent för åttonde året i rad kampanjen Kusträddarna – sommarens största skräpplockning längs kuster och stränder. Tusentals personer beräknas hjälpa till att plocka upp tonvis med skräp när startskottet går på Världshavsdagen den 8 juni.

Skräpiga skolavslutningar och studentfiranden när plastkonfetti skjuts utomhus – trots förbud3.6.2024 12:20:00 CEST | Pressmeddelande

Skolavslutningar, studentfiranden och sommarbröllop är bara några av de firanden som väntar för många under kommande dagar och veckor. Inte sällan firas det med konfetti. Sedan 30 april 2022 är det dock förbjudet att använda plastkonfetti utomhus. Trots det hittar Håll Sverige Rent fortfarande plastkonfetti i sina skräpmätningar, och en ny Novusundersökning visar att bara en av tio svenskar känner till förbudet.

Så vill partierna angripa nedskräpningsproblemet genom EU30.5.2024 10:20:00 CEST | Pressmeddelande

Många av de stora frågorna kring nedskräpning beslutas i Bryssel. Engångsplastdirektivet, alltså den lag som säger att konsumtion och nedskräpning av bland annat plastpåsar, sugrör, muggar och andra engångsartiklar i plast måste minska är ett exempel på det. I en enkät har Håll Sverige Rent nu ställt frågan till de åtta riksdagspartierna för att få svar på hur de vill angripa nedskräpningsproblemet genom EU.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye