Röda korset

Röda Korset öppnar nytt fältsjukhus i Gaza

Dela

För att möta de överväldigande medicinska behov som uppstått till följd av den pågående konflikten öppnar Internationella rödakorskommittén (ICRC) i samarbete med flera nationella rödakorsföreningar ett fältsjukhus i Rafah, Gaza.

ICRC:s fältsjukhus i Rafah, Gaza.
ICRC:s fältsjukhus i Rafah, Gaza. ICRC ICRC

Fältsjukhuset som nu öppnat i Gaza ska komplettera och stödja det livsviktiga arbetet som Palestinska Röda Halvmånen gör för att ge akut hjälp. Det nya fältsjukhuset har 60 sängar och kan ge vård till ungefär 200 människor om dagen på öppenvårdsmottagningen. Dessutom finns kapacitet för kirurgisk vård, gynekologi, mödravård, vård för nyfödda och barn, samt masskadehantering och triage. 

– Människor i Gaza kämpar för att få tillgång till den vård de akut behöver, vilket delvis beror på kraftigt ökade hjälpbehov men också på att antalet fungerande sjukvårdsanläggningar minskat drastiskt. Läkare och sjuksköterskor har arbetat dygnet runt, men deras kapacitet har sträckts bortom alla rimliga gränser, säger Anders Pedersen tillförordnad generalsekreterare på Svenska Röda Korset. 

Teamet på fältsjukhuset består av cirka 30 humanitära experter från de olika bidragande nationella föreningarna. Det inkluderar både lokalt anställda och internationell personal, däribland kirurger, barnläkare, allmänläkare, anestesiläkare, sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor, tekniker, ingenjörer, logistiker och administratörer. 

Attacker och skador på medicinska anläggningar och personal har fått förödande följder för hälso- och sjukvårdssystemet. Enligt WHO är endast en tredjedel av Gazas sjukhus och primärvårdcentraler funktionella i någon kapacitet, och de som fortfarande är i drift är överväldigade av patienter med allvarliga sjukvårdsbehov, en brist på förnödenheter och resurser för att behandla dem, samt fördrivna människor som söker skydd.

Vårdpersonal möter människor som kommer med allvarliga skador, ökat antal smittsamma sjukdomar som kan leda till potentiella utbrott, och komplikationer relaterade till kroniska sjukdomar som borde ha behandlats tidigare.

Amputationer är vanliga, liksom akuta luftvägsinfektioner, tarmsjukdomar och hudsjukdomar som sprider sig snabbt genom samhällen på grund av brist på rent vatten, sanitet och tillgång till mat.  

Kroniska och allvarliga sjukdomar, som diabetes, hjärtsjukdomar, lunginflammation, infektionssjukdomar och icke-smittsamma sjukdomar, för att nämna ett fåtal, får inte den uppmärksamhet de behöver eftersom prioriteten är att behandla de allvarligt skadade. 

– Med växande hälsobehov för varje dag som går upprepar Röda Korset sitt krav om skydd av sjukhus i enlighet med den internationella humanitära rätten. Inga läkare, sjuksköterskor eller annan medicinsk personal ska någonsin dö medan de arbetar för att rädda liv. Sjukhus är till för att behandla och rädda människoliv – internationell humanitär rätt säger att alla parter i konflikten måste respektera och skydda det medicinska uppdraget, inklusive infrastrukturen, fortsätter Anders Pedersen.  

Sedan striderna eskalerade i oktober har Palestinska Röda Halvmånen, med både anställda och volontärer, fortsatt att ge första hjälpen och akut medicinsk vård till drabbade i Gaza, med stor risk för sina egna liv och med oacceptabelt höga nivåer av förluster.  

Sjutton kollegor har dödats i arbetet och de två sjukhus som Palestinska Röda Halvmånen har på Gazaremsan är båda ur drift nu. Detta gäller både Al Quds-sjukhuset i Gaza stad och Al-Amal-sjukhuset i Khan Younis, samt flera ambulansstationer, ambulanser och andra utryckningsfordon. Palestinska Röda Halvmånen driver fortfarande tre avancerade hälsocenter, sex hälsoposter, tre kliniker och bedriver pågående nödhjälpsarbete för människor i provisoriska flyktingläger. 

Nationella rödakorsföreningars bidrag till fältsjukhuset: 

 • Norges Röda Kors, som har en samordnande roll i projektet, bidrar med medicinsk utrustning, vattenreningssystem, kontorsutrustning, tält, belysning, latrinkit, kökskit och läkemedel, samt sänder personal. 

 • Danska Röda Korset bidrar med boende för personalen och ett vattenreningssystem, samt sänder personal. 

 • Finska Röda Korset bidrar med röntgenutrustning, vattentankar och handfat, samt sänder personal. 

 • Svenska Röda Korset bidrar finansiellt till ICRC:s appell som möjliggör fältsjukhuset. 

 • Australiensiska Röda Korset sänder personal. 

 • Österrikiska Röda Korset bidrar med ett vattenreningssystem. 

 • Kanadensiska Röda Korset bidrar med kirurgisk utrustning, medicinska förbrukningsvaror, desinfektionsutrustning, förnödenheter och läkemedel, samt sänder personal. 

 • Tyska Röda Korset bidrar med sjuksköterskeutrustning, laboratorieutrustning, boendematerial för personal, vattentankar och handfat, samt sänder personal. 

 • Hongkongs Röda Kors sänder personal. 

 • Isländska Röda Korset sänder personal. 

 • Japanska Röda Korset bidrar med fysioterapiutrustning och en operationssal/anestesi-modul. 

 • Schweiziska Röda Korset sänder personal. 

 • ICRC kommer att stå för löpande medicinska leveranser så länge fältsjukhusets är i drift. 

Kontakter

Bilder

ICRC:s fältsjukhus i Rafah, Gaza.
ICRC:s fältsjukhus i Rafah, Gaza.
Ladda ned bild
Anders Pedersen är tillförordnad generalsekreterare på Svenska Röda Korset och har en lång internationell karriär inom biståndet bakom sig.
Anders Pedersen är tillförordnad generalsekreterare på Svenska Röda Korset och har en lång internationell karriär inom biståndet bakom sig.
Ladda ned bild

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Ny intensivbehandling ger stor effekt för flyktingar med PTSD20.6.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

En person som tvingats fly krig och förföljelse har en tio gånger högre risk att drabbas av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) än svenskfödda – ungefär 30 procent av nyanlända och flyktingar lider av PTSD. En studie från Röda Korsets kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering visar att en ny typ av intensivvårdsbehandling ger stor effekt – och därmed ett nytt hopp för krigsflyktingar.

Ny rapport om stöd efter skjutningar: ”Insatser bör koordineras”1.6.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Röda Korset lanserar idag rapporten ”Ensamma i krisen?” om vad samhället bör göra för att stötta de som drabbas av det dödliga våldet vid till exempel skjutningar. – Lokalt förankrade och förberedda insatser minskar risken att stödet inte når fram och att samhället drar den felaktiga slutsatsen att det inte finns något behov, säger Johann Knigge, chef för nationell verksamhet på Röda Korset.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye