Röda korset

Ny rapport om stöd efter skjutningar: ”Insatser bör koordineras”

Dela

Röda Korset lanserar idag rapporten ”Ensamma i krisen?” om vad samhället bör göra för att stötta de som drabbas av det dödliga våldet vid till exempel skjutningar.
– Lokalt förankrade och förberedda insatser minskar risken att stödet inte når fram och att samhället drar den felaktiga slutsatsen att det inte finns något behov, säger Johann Knigge, chef för nationell verksamhet på Röda Korset. 

Under 2023 har Röda Korset agerat vid skjutningar och andra våldsdåd vid över 70 tillfällen. Volontärerna Beate Ström-Olsen och Elsa Kranz pratar med människor i Hässelby, Stockholm, efter en sprängning.
Under 2023 har Röda Korset agerat vid skjutningar och andra våldsdåd vid över 70 tillfällen. Volontärerna Beate Ström-Olsen och Elsa Kranz pratar med människor i Hässelby, Stockholm, efter en sprängning. Foto: Tomas Ärlemo/Röda Korset

I bostadsområden som drabbats av upprepade skjutningar under lång tid berörs människor och på ett djupt plan. En majoritet av Röda Korsets krisinsatser är kopplade till skjutningar och andra våldsdåd i bostadsområden - under 2023 har Röda Korset agerat vid över 70 tillfällen med trygghetsvandringar, lokal krisberedskap, första hjälpen, krisstöd och frivilligsamordning.

I rapporten ”Ensamma i krisen?” undersöks samhällets förmåga att få lokalsamhället att återhämta sig efter ett våldsdåd. Rapporten visar att det finns ett glapp mellan akuta och långsiktiga behov som behöver överbryggas. Den pekar också på att områdets förutsättningar före en allvarlig händelse och hur lyhört samhället agerar efteråt påverkar hur allvarliga efterverkningarna blir.

– Det vanligaste stödet kan ges av personer man möter i sin vardag, på platser där man känner sig hemma - lokala mötesplatser, skolor, fritidsgårdar med mera. Vi ser att tillit, relationsbyggande och samverkan mellan kommun, polis och civilsamhälle är en framgångsfaktor för att få lokalsamhället att återhämta sig. Om insatserna är lokalt förankrade, väl förberedda och koordinerade minskar risken för att stödet inte når fram till de drabbade. Detta minskar också risken för att samhället drar den felaktiga slutsatsen att det inte finns något behov av stöd, säger Johann Knigge, chef för nationell verksamhet på Röda Korset.

Röda Korset finns idag i 57 socioekonomiskt eftersatta bostadsområden och i 16 av dessa bedrivs ett långsiktigt och områdesbaserat arbete. I takt med att skjutningarna öker är det också fler som behöver psykosocialt stöd.

I rapporten kan man läsa om flera goda exempel - inte minst i Malmö där de infört funktionen Samordnare Krisstöd i Beredskap (SkiB) med mandat att aktivera krisstödet vid en allvarlig händelse. Detta är något som Röda Korset rekommenderar alla kommuner att göra för att minska risken för att någon som är drabbad faller mellan stolarna.

Läs rapporten här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Under 2023 har Röda Korset agerat vid skjutningar och andra våldsdåd vid över 70 tillfällen. Volontärerna Beate Ström-Olsen och Elsa Kranz pratar med människor i Hässelby, Stockholm, efter en sprängning.
Under 2023 har Röda Korset agerat vid skjutningar och andra våldsdåd vid över 70 tillfällen. Volontärerna Beate Ström-Olsen och Elsa Kranz pratar med människor i Hässelby, Stockholm, efter en sprängning.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Ny intensivbehandling ger stor effekt för flyktingar med PTSD20.6.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

En person som tvingats fly krig och förföljelse har en tio gånger högre risk att drabbas av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) än svenskfödda – ungefär 30 procent av nyanlända och flyktingar lider av PTSD. En studie från Röda Korsets kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering visar att en ny typ av intensivvårdsbehandling ger stor effekt – och därmed ett nytt hopp för krigsflyktingar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye