Röda korset

Stora hjälpbehov efter cyklonen Remal i Bangladesh

Dela

I det tysta ökar hjälpbehoven efter cyklonen Remals framfart i Bangladesh. Över 4,5 miljoner människor uppskattas vara drabbade, vilket inkluderar över 2,2 miljoner kvinnor och 1,6 miljoner barn. Människor är i behov av mat, kontantstöd, boskapsfoder och reparationsmaterial som korrigerad plåt. Uppemot 150 000 hushåll i 19 kustdistrikt bedöms i nuläget ha fått omfattande skador på sina hus.

Drabbade försöker rädda ägodelar efter cyklonen Remals framfart i Bangladesh.
Drabbade försöker rädda ägodelar efter cyklonen Remals framfart i Bangladesh. Bangladesh Röda Halvmåne

En nödappell på drygt 145 miljoner kronor har lanserats av Bangladesh Röda Halvmåne med stöd av Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC). Målet är hjälpa 650 000 människor i de värst drabbade distrikten med rent vatten, mat, medicinsk hjälp och kontantstöd. Svenska Röda Korset bidrar i samarbete med Sida med 5 miljoner kronor.

− Cyklonen Remal dröjde sig kvar ovanligt länge över det drabbade området vilket orsakade den stora förödelsen. Nu är omedelbart stöd viktigt, säger Tage Zeineldin, katastrofrådgivare på Svenska Röda Korset.

Svenska Röda Korset har varit verksam i Bangladesh i årtionden och särskilt satsat på förebyggande insatser och varningssystem för just cykloner. Hundratusentals liv har redan räddats tack vare den unika kapacitet och kompetens som Bangladesh Röda Halvmåne byggt upp. Den här gången var 78 000 utbildade experter och volontärer snabbt på plats i kustområdena och 3 000 i flyktinglägren runt Cox ’s Bazar.

− Följderna av cyklonerna är och förblir allvarliga. Till och med katastrofala då ett land som precis kommit ur en rekordlång period av extrem värmebölja drabbas. Denna typ av tvära kast mellan olika typer av extremväder blir tyvärr alltmer vanlig i Bangladesh som är ett av världens mest utsatta länderna när det gäller katastrofrisk och effekterna av klimatförändringarna. Monsun- och cyklonsäsongen har bara börjat men redan nu måste beredskap för kommande kriser byggas upp, säger Tage Zeineldin.

När cyklonen svepte in den 27 maj nära gränsen mellan Bangladesh och Indien ledde detta till vindhastigheter på upp till 111 km/h och störtfloder, vilket resulterade i stora översvämningar, jordskred och kraftiga vågor. Människor dödades, hem och inkomstmöjligheter förstördes, och infrastruktur som elnät, vägar, hamnar och flygplatser skadades. Även internationella flygningar från Dhaka ställdes in.

Även i Cox's Bazar, där Svenska Röda Korset sedan flera år bedriver långsiktigt stöd inom vatten och sanitet i de stora flyktinglägren, orsakade cyklonen mindre jordskred och skadade 500 provisoriska nödbostäder för cirka 3 000 människor.

− Våra akuta hjälpinsatser omfattar stöd till utsatta familjer med skadade hus och tillhandahållandet av vatten, sanitet och hygienfaciliteter. Dessutom kommer humanitärt bistånd att ges till hårt drabbade när det gäller försörjning som jordbruk, fiskodling och marginaliserade grupper, fördrivna människor som bor i kollektiva center, med släktingar eller i andras hus, och familjer med utsatta grupper, säger Kazi Shofiqul Azam, generalsekreterare för Bangladesh Röda Halvmåne.

− Våra volontärer har varit på plats från starten och bistått med livsviktig hjälp. Stöd från våra partners och det internationella samfundet är avgörande för att såväl människor som samhällssystemet ska återhämta sig.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Utbildade volontärer rycker in för att hjälpa till att inspektera hus före och efter varje cyklon.
Utbildade volontärer rycker in för att hjälpa till att inspektera hus före och efter varje cyklon.
Ladda ned bild
Tage Zeineldin, katastrofrådgivare Svenska Röda Korset
Tage Zeineldin, katastrofrådgivare Svenska Röda Korset
Ladda ned bild

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Ny intensivbehandling ger stor effekt för flyktingar med PTSD20.6.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

En person som tvingats fly krig och förföljelse har en tio gånger högre risk att drabbas av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) än svenskfödda – ungefär 30 procent av nyanlända och flyktingar lider av PTSD. En studie från Röda Korsets kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering visar att en ny typ av intensivvårdsbehandling ger stor effekt – och därmed ett nytt hopp för krigsflyktingar.

Ny rapport om stöd efter skjutningar: ”Insatser bör koordineras”1.6.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Röda Korset lanserar idag rapporten ”Ensamma i krisen?” om vad samhället bör göra för att stötta de som drabbas av det dödliga våldet vid till exempel skjutningar. – Lokalt förankrade och förberedda insatser minskar risken att stödet inte når fram och att samhället drar den felaktiga slutsatsen att det inte finns något behov, säger Johann Knigge, chef för nationell verksamhet på Röda Korset.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye