Röda korset

Reportageserien "Krigets kvinnor" vinner Röda Korsets Journalistpris 2024

Dela

Anna Gullberg och Anna-Karin Nilsson på Expressen vinner Röda Korsets journalistpris 2024 för reportageserien Krigets kvinnor. Med precision och känsla för det journalistiska hantverket dokumenteras en pågående tragedi samtidigt som läsaren lär känna människorna som drabbas. Deras arbete är ett viktigt bidrag till en ökad förståelse av krigets konsekvenser och en påminnelse om journalistikens kraft.

Svenska Röda Korsets ordförande Anna Hägg-Sjöquist delade idag ut årets journalistpris till Expressens Anna-Karin Nilsson och Anna Gullberg för reportageserien Krigets kvinnor.
Svenska Röda Korsets ordförande Anna Hägg-Sjöquist delade idag ut årets journalistpris till Expressens Anna-Karin Nilsson och Anna Gullberg för reportageserien Krigets kvinnor.

Motivering
Två år efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina lyckas journalisterna skaka om och väcka den krigsutmattade svenska allmänheten. Anna Gullbergs och Anna-Karin Nilssons artikelserie och inslag skildrar med närhet och stor respekt vardagen för kvinnor som har överlevt tortyr, våldtäkt, amputationer och sorgen av att förlora nära och kära. 61-åriga Lyudmila som vägde 39 kilo när hon släpptes från skräckfängelset, Melanie Podolyak som fick begrava sin stora kärlek och åttaåriga Alisa Kostyuk som lever i ruiner bara för att vara nära sin pappa som strider vid fronten.

Med sin journalistik visar Anna Gullberg och Anna-Karin Nilsson att krigets offer lever med följderna långt efter dagen då dödandet har tagit slut.

Länk till reportageserien: https://www.expressen.se/om/krigets-kvinnor/

– Vi är mycket stolta över det här priset. Ambitionen med reportageserien var just att lyfta konsekvenserna för kvinnor och barn som lever i krig, och det känns bra att juryn uppmärksammar det, säger Anna-Karin Nilsson.

– Det finns en vardag i krig, den liknar bara ingen annan. Det här är ett försök att skildra den, säger Anna Gullberg.

Jury utser vinnaren 
Svenska Röda Korsets ordförande Anna Hägg-Sjöquist leder arbetet i juryn som utser det vinnande bidraget. Övriga jurymedlemmar är Arash Mokhtari, reporter och redaktör på Tidningen Vision, Clara Henry, medieprofil, Gunnar Bolin, radiojournalist och författare, Maja Aase, journalist, Paul Hansen, fotograf på Dagens Nyheter och författare, samt Kerstin Gustafsson Figueroa, journalist och chefredaktör för Nyhetsbyrån Järva.

– Vi är glada och stolta över att utse Anna Gullberg och Anna-Karin Nilsson till årets vinnare av Röda Korsets journalistpris. Genom sitt modiga och insiktsfulla arbete bidrar de till en ökad förståelse för det ofta osynliga lidande som människor utsätts för i krig och konflikt, säger Anna Hägg-Sjöquist.

Hedersomnämnande 
Ett hedersomnämnande tilldelas Göteborgs-Postens Arne Larsson och Anders Ylander för deras artikelserie "Åtta år efter flyktingvågen". Motiveringen lyder:

Med skicklig berättarteknik och levande bilder fångar reportageserien de ensamkommande flyktingpojkarnas berättelser. Genom gedigen research och ett engagerande tillvägagångssätt skapas en närhet till deras öden och berättelser. Den mänskliga värmen som genomsyrar skildringarna inspirerar till att tro på en medmänsklig framtid.

Kriterium för priset 
Röda Korsets journalistpris belönar en journalistisk gärning – i form av ett reportage eller särskild satsning – som under föregående år ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer, ute i världen såväl som i Sverige. Priset är ett resestipendium på 30 000 kronor. 

Läs mer här: rodakorset.se/journalistpriset

Tidigare pristagare
Ivar Andersen och Mobeen Ansari 2023

Josefine Sköld, Patrik Lundberg och Alexander Mahmoud 2022 

Randi Mossige-Norheim, Thomas Kanger och Magnus Arvidson 2021 

Anna Roxvall och Johan Persson 2020 

Katja Magnusson, Håkan Engström och Daisy Mohr 2019 

Katia Wagner och Anders Hansson 2018 

Erik Wiman och Magnus Wennman 2017 

Bo-Göran Bodin och Daniel Velasco 2016 

Daniel Velasco, Niklas Orrenius och Anders Hansson 2015 

Randi Mossige-Norheim 2014 

Markus Alfredsson och Linnea Hambe 2013 

Sofia Eriksson och Mikaela Matar 2012 

Bo-Göran Bodin och Daniel Velasco 2011 

Katarina Gunnarsson 2010 

Randi Mossige-Norheim 2009 

Lasse Granestrand och Sven Irving 2008 

Jörgen Huitfeldt, Thella Johnson och Ola Wong 2007 

Hanna Sofia Öberg 2006 

Kontakter

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Sudan: Hjälpen måste fram, miljontals saknar mat och vatten23.7.2024 15:55:19 CEST | Pressmeddelande

Miljontals människor i Sudan saknar mat, vatten och hälsovård i spåren av konflikten mellan Sudanese Armed Forces (SAF) och Rapid Support Forces (RSF). Nästan en fjärdedel av landets befolkning har tvingats fly sina hem och förlorat sitt levebröd. Samtidigt är det mycket svårt att nå fram med humanitär hjälp. I veckan dödades ytterligare två volontärer från Sudanesiska Röda Halvmånen.

Ny intensivbehandling ger stor effekt för flyktingar med PTSD20.6.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

En person som tvingats fly krig och förföljelse har en tio gånger högre risk att drabbas av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) än svenskfödda – ungefär 30 procent av nyanlända och flyktingar lider av PTSD. En studie från Röda Korsets kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering visar att en ny typ av intensivvårdsbehandling ger stor effekt – och därmed ett nytt hopp för krigsflyktingar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye