Håll Sverige Rent

Skräpplockardagarna avslutas med Framtidshopp den 31 maj – 582 852 barn är redan med

Dela

Håll Sverige Rents skräpplockardagar närmar sig sitt slut för i år. Hittills har nästan 600 000 barn och unga i landet plockat skräp med sina förskolor, skolor och föreningar. Här kan du se vilka verksamheter och hur många deltagare som är anmälda varje kommun. Den 31 maj avslutas kampanjen med ett gemensamt Framtidshopp och en digital konsert av bandet Smash Into Pieces.

Barn på förskolan Gunghästen i Flädie, Lomma kommun, har redan provhoppat inför 31 maj.
Barn på förskolan Gunghästen i Flädie, Lomma kommun, har redan provhoppat inför 31 maj.

Om drygt en vecka avslutas Skräpplockardagarna för i år. Håll Sverige Rent har sett ett enormt engagemang där hundratusentals barn, unga och pedagoger runt om i landet alla bidragit till att göra sitt närområde lite renare. 

–Förhoppningsvis har förståelsen för varför man inte ska skräpa ner också blivit lite större. När vi alla gör något, även något så litet som att bara plocka skräp, då finns det hopp för en bättre miljö och ett samhälle där ingen skräpar ner. Hopp för barnens framtid och för hela planeten, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Här kan du se vilka verksamheter och hur många deltagare som är anmälda i varje kommun » 

Framtidshoppet 31 maj – ett hopp för framtiden  

För att fira och uppmärksamma alla unga skräphjältar i landet går Håll Sverige Rent tillsammans med förskolor och skolor gemensamt ut fredag den 31 maj klockan 10 och gör ett Framtidshopp.

–Framtidshoppet är mer än bara ett fysiskt hopp. Det är en signal till alla vuxna och alla nedskräpare – ja, hela Sverige, om att vi är många som bryr oss. När vi samlar vilja, mod och handlingskraft blir vi starka tillsammans. Det är ett hejarop till alla barn och en bekräftelse på att deras röster betyder något. Jag kommer självklart vara med och hoppa, säger Johanna Ragnartz.

Efter hoppet får alla barn i Skräpplockardagarna ta del av en digital konsert av bandet Smash Into Pieces. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Barn på förskolan Gunghästen i Flädie, Lomma kommun, har redan provhoppat inför 31 maj.
Barn på förskolan Gunghästen i Flädie, Lomma kommun, har redan provhoppat inför 31 maj.
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Vita snuset på topplistan över vanligaste skräpet i fjällorter17.6.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

Det som glöms i snö kommer fram i tö. Det har SkiStars medarbetare än en gång fått erfara när de för tredje året i rad genomförde en skräpplockardag på samtliga fyra destinationer i Sverige. Totalt plockades över 26 000 skräpföremål och över hälften av skräpet som hittades innehöll plast. Några av de vanligaste skräpen var fimpar, snusprillor, förpackningar från godis och glass samt påsförslutare, visar en undersökning av Håll Sverige Rent och SkiStar.

Tusentals kusträddare plockar skräp på Världshavsdagen 8 juni5.6.2024 10:20:00 CEST | Pressmeddelande

Den svenska kusten svämmar över av skräp. I Bohuslän flyter motsvarande fem badkar fulla med skräp i land varje timme, varje dag, året om. Därför genomför nu Håll Sverige Rent för åttonde året i rad kampanjen Kusträddarna – sommarens största skräpplockning längs kuster och stränder. Tusentals personer beräknas hjälpa till att plocka upp tonvis med skräp när startskottet går på Världshavsdagen den 8 juni.

Skräpiga skolavslutningar och studentfiranden när plastkonfetti skjuts utomhus – trots förbud3.6.2024 12:20:00 CEST | Pressmeddelande

Skolavslutningar, studentfiranden och sommarbröllop är bara några av de firanden som väntar för många under kommande dagar och veckor. Inte sällan firas det med konfetti. Sedan 30 april 2022 är det dock förbjudet att använda plastkonfetti utomhus. Trots det hittar Håll Sverige Rent fortfarande plastkonfetti i sina skräpmätningar, och en ny Novusundersökning visar att bara en av tio svenskar känner till förbudet.

Så vill partierna angripa nedskräpningsproblemet genom EU30.5.2024 10:20:00 CEST | Pressmeddelande

Många av de stora frågorna kring nedskräpning beslutas i Bryssel. Engångsplastdirektivet, alltså den lag som säger att konsumtion och nedskräpning av bland annat plastpåsar, sugrör, muggar och andra engångsartiklar i plast måste minska är ett exempel på det. I en enkät har Håll Sverige Rent nu ställt frågan till de åtta riksdagspartierna för att få svar på hur de vill angripa nedskräpningsproblemet genom EU.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye