Svensk Handel

Låga köpesummor tyngde e-handeln i april

Dela

Svensk Handels E-handelsindikator för april månad skattar e-handelns omsättning till 12,5 miljarder kronor. Det är en minskning med 3 procent jämfört med april 2023.

Efter ett inledande kvartal med positiva tillväxttal backade e-handeln i april. Ackumulerat under årets fyra inledande månader har dock den totala omsättningen i e-handeln ökat med 7 procent, i huvudsak tack vare de mycket starka januari- och februarisiffrorna.

- Även denna månad påverkas e-handeln negativt av hushållens ansträngda ekonomi. Ungefär lika många handlar på nätet som under pandemin, men för betydligt lägre belopp. Det avspeglas i att det är särskilt tufft för kapitalintensiva branscher som byggvaror och hemelektronik. Visserligen såg vi en räntesänkning från Riksbanken i förra veckan, men det krävs betydligt fler för att svenska konsumenter ska återfå en stark köpkraft,  säger Per Ljungberg, innovationschef på Svensk Handel.

I nuläget är den primära tillväxtdrivaren i e-handeln att fler konsumenter e-handlar jämfört med förra året. Andelen som e-handlar är även generellt hög jämfört med föregående femårsperiod och står sig väl jämfört med de höga andelar som uppmättes under pandemin.
Den genomsnittliga totala köpesumman per konsument har dock, med undantag för januari månad, varit låg. I februari var den i nivå med tidigare februarimätningar 2020-2023 men i mars och april var den lägre än samtliga jämförelsemånader under 20-talet.

- En del av den växande e-handeln från utlandet sker genom stora internationella e-handelsplattformar från till exempel Kina, vilka är särskilt populära bland den yngre befolkningen. Svensk Handel kommer alltid att stå upp för fri konkurrens, men det är av yttersta vikt att aktörer som använder plattformarna följer de lagar och regler som handelsföretag inom EU redan efterlever. Detta är viktigt utifrån både ett produktsäkerhetsperspektiv, konkurrensperspektiv men också givetvis ett hållbarhetsperspektiv, säger Per Ljungberg.

Kontakter

Svensk Handels pressjour, 010-471 86 50

Dokument

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye