Fastighetsägarna

Hyresförhandlingarna i Linköping klara

Dela

Tidigare i år vände sig Fastighetsägarna GFR till Hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd som skulle avgöra hyresförhandlingarna om 2024 års hyror i Linköping. Nu har rekommendationen kommit. Därmed står det klart att hyrorna i kommunen höjs med 5,6 procent från och med 1 april 2024.

- Dagens besked innehåller en höjning över de nivåer som varit aktuella i förhandlingarna med Hyresgästföreningen, men är ändå under den nivå som krävs för att få kompensation för de kraftiga kostnadsökningar som branschen just nu upplever. Med dessa nivåer finns inte förutsättningar för att kunna förvalta och underhålla hyresrätter på sikt, något som alla förlorar på, inte minst landets hyresgäster, säger Rikard Norman, Näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna GFR.  

Hyresförhandlingarna inleddes i höstas då Fastighetsägarna yrkade 12 procent i hyreshöjning. Förhandlingarna pågick sedan i tre månader utan att parterna kom överens. Med stöd i den nya lagstiftningen från 2023 vände sig Fastighetsägarna tidigare i år till Hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd.  Förhandlingen omfattar cirka drygt 6 000 lägenheter. 

Samtliga höjningar sker från och med 1 april 2024, vilket innebär att hyresgästerna som bor i lägenheter som omfattas av rekommendationen kommer att få retroaktiv hyreshöjning.  

Nu när skiljemannen sagt sitt ska parterna inom två veckor omsätta skiljemannens rekommendation i en förhandlingsöverenskommelse.  

- Rekommendationen är tydlig och gäller hela beståndet som omfattas i tvisten, förutom presumtionshyror. Vi kommer att nu att ta vårt ansvar för att så snabbt som möjligt omsätta denna i en överenskommelse så att hyresgästerna får besked om sin framtida hyra och slipper ytterligare retroaktivitet, säger Rikard Norman.    

Faktaruta  

Så fungerar tvistelösningen  
• Tidigast 3 månader och senast 4 månader efter påbörjad förhandling kan någon av parterna vända sig till Hyresnämnden som utser en skiljeman.  
• Hyresnämnden ska utse en skiljeman skyndsamt.  
• Tvisten ska avgöras inom 6 veckor efter att skiljemannen utsetts.  
• Parterna ska sedan inom 2 veckor omsätta skiljemannens rekommendation i en förhandlingsöverenskommelse.  

Kontakter

Om oss

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

Fastighetsägarna kräver lägre fjärrvärmepriser14.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Vid den av Göteborg Energi anordnade prisdislogen den 5 juni meddelade bolaget att kostnadsökningen för 2025 kommer att överstiga de 4 % som bolaget prognoserade vid motsvarande tid förra året. Anledningen är att bränslepriserna inte fallit tillbaka så som man då förutspådde och hoppades. Av det underlag, som bolaget har skickat ut inför dialogen, framgår: ”För att under 2025 åter närma sig ägarens avkastningskrav […] behövs ett resultat kring 600 Mkr. Om detta enbart skulle göras via en prisjustering blir höjningen 11%”. Vilken prisökningen för 2025 verkligen blir meddelas av bolaget vid prisdialogens nästa möte den 19 augusti.

Hyresförhandlingarna i Kungsbacka startar extra tidigt – vill bli klara i god tid före årsskiftet5.6.2024 15:31:14 CEST | Pressmeddelande

Nu inleds hyresförhandlingarna om 2025 års hyror i Kungsbacka. Fastighetsägarna startar i år hyresförhandlingarna extra tidigt för att hyresgästerna och fastighetsägarna ska slippa retroaktiva hyreshöjningar under 2025. Tidigare har Fastighetsägarna presenterat att kostnaderna stigit med minst 15 procent, inget yrkande, men en utgångspunkt när lokala förhandlingar nu drar i gång.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye