Håll Sverige Rent

Håll Sverige Rent-låten Pelikanen av Electric Banana Band fyller 40 år – spelas på bandets sommarturné

Dela

För första gången på länge träffas nu Janne Schaffer, Lasse Åberg och Klasse Möllberg – medlemmarna i musikgruppen Electric Banana Band – för att repa inför årets sommarturné. Med i repertoaren finns Pelikanen, låten som skrevs på uppdrag av Håll Sverige Rent 1984. I år fyller låten 40 år.

Trazan, Banarne och Zebran i Electric Banana Band.
Trazan, Banarne och Zebran i Electric Banana Band. Foto: Magnus Liam Karlsson

–Låten är lika aktuell nu som för fyrtio år sen. Det är fortfarande mest fimpar och plast vi hittar ute på stan. Sen är den ju väldigt svängig också, säger Lisa Possne Frisell, kommunikationschef på Håll Sverige Rent.    

2018 gjordes en nytolkning av låten som Electric Banana Band framförde tillsammans med Bröderna Norberg under en Bingolottosändning. Låten har även gått varm i TikTok där Håll Sverige Rents maskot Pellis dykt upp på stan för att samla ungdomar och dansa med dem.  

Låten handlar om en pelikan som äter skräp.  
 
”…Det går ett rykte ner på stan, att dom har sett en pelikan. 

Som käkar skräp och inte fisk, den fågeln är väl inte frisk? 

Dom säger att den går runt stan, och hittar skräpkäk hela dan. 

Den mumsar fimpar, bajs och plast, och knaprar glas och annat vasst. 

Köpa, kasta, skräpa ner, det blir bara mer och mer.  

Fimpar, papper vart man ser, köpa, kasta, skräpa ner…” 

Aktuellt med Electric Banana Band 

Träffa bandet under rep inför repertoaren 

Studio Buller, Instrumentvägen 6 i Liljeholmen, 27 maj kl. 13.00
Kontaktperson: Janne Schaffer, telefon 070-598 00 03

Sommarturné 

”Kära publik, vårt evigt unga (nåja) Bananband siktar nu in sig på en ny publik, barnbarnsbarnen. Morfarsfar Trazan ser fram emot att barnbarnsbarnet Sigge ska rocka loss till våra djungelhits. Ta med hela släkten och go bananas!” Hälsar Trazan, Banarne & Zebran

1/6 Sala folkets park kl. 15.00  
6/6 Filipstad torget kl. 15.00  
8/6 Come together festival Skellefteå kl. 18.00  
6/7 Gullbranna festivalen i Halmstad 
8/7 Time to rock festival Knislinge/Kristianstad

Kontakter

Bilder

Trazan, Banarne och Zebran i Electric Banana Band.
Trazan, Banarne och Zebran i Electric Banana Band.
Ladda ned bild
Omslag till låten Pelikanen
Omslag till låten Pelikanen
Ladda ned bild

Om oss

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Tusentals kusträddare plockar skräp på Världshavsdagen 8 juni5.6.2024 10:20:00 CEST | Pressmeddelande

Den svenska kusten svämmar över av skräp. I Bohuslän flyter motsvarande fem badkar fulla med skräp i land varje timme, varje dag, året om. Därför genomför nu Håll Sverige Rent för åttonde året i rad kampanjen Kusträddarna – sommarens största skräpplockning längs kuster och stränder. Tusentals personer beräknas hjälpa till att plocka upp tonvis med skräp när startskottet går på Världshavsdagen den 8 juni.

Skräpiga skolavslutningar och studentfiranden när plastkonfetti skjuts utomhus – trots förbud3.6.2024 12:20:00 CEST | Pressmeddelande

Skolavslutningar, studentfiranden och sommarbröllop är bara några av de firanden som väntar för många under kommande dagar och veckor. Inte sällan firas det med konfetti. Sedan 30 april 2022 är det dock förbjudet att använda plastkonfetti utomhus. Trots det hittar Håll Sverige Rent fortfarande plastkonfetti i sina skräpmätningar, och en ny Novusundersökning visar att bara en av tio svenskar känner till förbudet.

Så vill partierna angripa nedskräpningsproblemet genom EU30.5.2024 10:20:00 CEST | Pressmeddelande

Många av de stora frågorna kring nedskräpning beslutas i Bryssel. Engångsplastdirektivet, alltså den lag som säger att konsumtion och nedskräpning av bland annat plastpåsar, sugrör, muggar och andra engångsartiklar i plast måste minska är ett exempel på det. I en enkät har Håll Sverige Rent nu ställt frågan till de åtta riksdagspartierna för att få svar på hur de vill angripa nedskräpningsproblemet genom EU.

Skräpplockardagarna avslutas med Framtidshopp den 31 maj – 582 852 barn är redan med21.5.2024 11:00:00 CEST | Pressmeddelande

Håll Sverige Rents skräpplockardagar närmar sig sitt slut för i år. Hittills har nästan 600 000 barn och unga i landet plockat skräp med sina förskolor, skolor och föreningar. Här kan du se vilka verksamheter och hur många deltagare som är anmälda varje kommun. Den 31 maj avslutas kampanjen med ett gemensamt Framtidshopp och en digital konsert av bandet Smash Into Pieces.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye