Stångåstaden

Nu startar renoveringen av 250 bostäder på Flamman

Dela

I dagarna har Studentbostäder i Linköping AB skrivit avtal om att starta renoveringen av 250 bostäder på Flamman. Renoveringsavtalet tillfaller byggentreprenören BC Linköping AB som sedan tidigare är kontrakterad att bygga 187 nya studentbostäderna i studentområdet Flamman. Renoveringsarbetet startar nu till sommaren och kommer att ske i etapper och pågå parallellt med nyproduktionen fram till och med våren 2027.

Innergård på Flamman
Innergård på Flamman

–  Flamman har en unik historia och ett unikt läge för studenter i Linköping. Det känns otroligt bra att vi nu även kan dra igång ombyggnationen av ca 250 befintliga bostäder som finns på Flamman. I och med denna renovering kommer vi att kunna skapa ännu fler studentbostäder som är anpassade efter dagens studenters krav och behov. Kombinationen av renoveringen och nyproduktionen kommer ge en ökad variation av mindre enskilda lägenheter och kollektiva boendeformer i ett och samma område. Byggentreprenören BC Bygg kommer i och med detta avtal ansvara för hela omdaningen av det anrika studentområdet Flamman, säger Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden. 

Renoveringen kommer att pågå i fem etapper med start 2024 fram till att hela området står helt färdigt under våren 2027.

– Vi är väldigt stolta och glada över att nu ha fått helhetsuppdraget för Flamman. Eftersom vi redan är igång med att bygga de nya bostäderna kommer vi effektivt och smidigt kunna starta upp den mer omfattande renoveringen av befintliga husen i området. Det känns fantastiskt roligt att vi kommer att vara med och bidra till att utveckla Flamman för kommande generationer studenter i Linköping, säger Kenneth Kågemyr, projektchef på BC Linköping AB.

Fakta om ombyggnationen på Flamman: 
Ombyggnationen är framför allt invändig där en stor andel av korridorsrummen konverteras till ettor. Vi tillskapar även några nya lägenheter i byggnaderna. Vi planerar för att ta bort de gemensamma köken som idag har sitt läge mot Onkel Adams gata och enbart ha lägenheter och rum i den riktningen. Utvändigt kommer vissa arbeten att ske, men utseendet på huset bevaras. Ombyggnation och renovering kommer att ske i etapper enligt illustrationen nedan.

null
Flamman ombyggnation

Etapp 1 Hus A 
Etapp 2 Hus B och C
Etapp 3 Hus D
Etapp 4 Hus E
Etapp 5 Hus F

 • 19 st nya lägenheter kommer att tillskapas 1 rok och2 rok.
 • 157 st korridorsrum kommer att byggas om till studentlägenheter och kök monteras.
 • 58 st korridorsrum renoveras och komplettera med kylskåp och förvaring.
 • 21 st lägenheter kommer att renoveras.
 • 5 st tvättstugor (4 st renoveras och 1 st tillskapas).
 • 5 st gemensamhetskök byggs om.
 • 2 st samvarorum tillskapas.
 • 2 st studierum tillskapas.
 • Renovering av Flamman Pub & disco.
 • Utvändigt byts fönster, plåtpartier och entrépartier. Reparation av fasadputs och till viss del betongytor.
 • Möjlighet att eventuellt installera solceller på taket undersöks.

Kontakter

Bilder

Mårten Rydell, Jennifer Carlsson, Kenneth Kågemyr, Fredrik Törnqvist.
Mårten Rydell, Jennifer Carlsson, Kenneth Kågemyr, Fredrik Törnqvist.
Ladda ned bild

Stångåstaden är det största bostadsbolaget i Linköping och ägs av Linköpings kommun. Vi äger och förvaltar cirka 18 000 lägenheter, 4 100 av dem är studentbostäder och förvaltas av dotterbolaget Studentbostäder i Linköping AB. Dessutom har vi cirka 40 byggnader med kulturhistoriskt värde som förvaltas av dotterbolaget Kulturfastigheter.

Följ Stångåstaden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stångåstaden

Bort med överbyråkratiseringen och få i gång bostadsbyggandet20.5.2024 12:04:58 CEST | Blogginlägg

Hur kan vi effektivisera stadsbyggnadsprocessen och få igång bostadsbyggandet? Jag hade nyligen möjlighet att lyssna på Kristina Alvendal som på uppdrag av regeringen och Produktivitetskommissionen har tagit fram en expertrapport kring just detta ämne. Rapporten beskriver en problembild med bland annat överbyråkratisering. Det fina med förslagen är att de i princip skulle kunna genomföras utan att det krävs några lagändringar. Det går alltså att ändra saker nu om vi vill. Det behövs förstås även lagändringar på sikt men att omgående försöka effektivisera hela stadsbyggnadsprocessen kan bara skapa vinnare. Vi behöver ett ökat bostadsbyggande och så bra förutsättning som möjligt i dagens läge.

Visit Linköping & Co gör gästspel som krögare i Wärdshuset, Gamla Linköping7.5.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Gamla Linköping är ett välbesökt turistmål under sommaren och besökare njuter av museimiljöerna, butiker och värdesätter att det finns en variation av caféer och restauranger i området. För att tillgodose det behovet kommer Stångåstadens dotterbolag Kulturfastigheter, som äger fastigheterna i Gamla Linköping, att under sommaren samarbeta med Visit Linköping & Co som går in och driver restaurangen i Wärdshuset. Besökare välkomnas till Wärdshuset i samband med nationaldagsfirandet i Gamla Linköping den 6 juni.

Bred samverkan krävs för en ökad integration30.4.2024 11:33:38 CEST | Pressmeddelande

Integrationen är en av vår tids stora samhällsutmaningar som ingen kan lösa på egen hand. Ska vi lösa utmaningarna vi står inför måste vi bli ännu bättre på att samverka. I Linköping har vi på Stångåstaden ett väletablerat samarbete med exempelvis Polisen, kommunen, föreningar och andra fastighetsägare men vi skulle gärna bredda arbetet ännu mer och få in näringslivet i större utsträckning. Kompetensförsörjning är en helt avgörande fråga för nästan alla företag och organisationer. Kan vi hjälpas åt att göra vår stad tryggare och mer attraktiv kommer alla att bli vinnare. Det kommer att göra det ännu bättre att bo här och lättare att få fler att vilja bosätta sig i vår stad.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye