Svenskt Trä

Montera rätt – då håller trallen längre

Dela

Felaktig montering av trall kan leda till en rad bekymmer, till exempel trasiga infästningar och fukt som förkortar altanens eller trädäckets livslängd. Branschorganisationen Svenskt Trä har, tillsammans med leverantörer av infästning och trall, tagit fram monteringsanvisningar som gör det lättare att göra rätt under sommarsäsongens trallbyggen.

Trall
Det är viktigt att lämna ett avstånd mellan brädorna när trallen monteras. Fotograf: Per Bergkvist.

När det soliga vädret gör sitt efterlängtade intåg är det många som börjar planera uteplatsen. En del anlitar hantverkare och många vill bygga själva. 

– Ingen vill slå hål på drömmen om den perfekta trallen. Det kan verka som en relativt enkel sak för den händige, men vi ser att det även bland yrkesverksamma hantverkare ofta förekommer felaktigheter när trall ska monteras, säger Johan Fröbel, chef för teknik och handel på Svenskt Trä. 

Felaktig montering av trall kan bland annat orsaka fuktrelaterade skador, sprickbildning och trasiga infästningar. Därför har Svenskt Trä, tillsammans med leverantörer av infästning och trall, tagit fram broschyren Montering av trall som innehåller tydliga anvisningar.  

Ett vanligt misstag som görs är att trallbrädorna monteras utan springa, det vill säga helt utan avstånd.  

– Efter montering fortsätter trallen att krympa och svälla, hur mycket beror på väder och luftfuktighet. Det är otroligt viktigt att trallbrädorna får utrymme att göra det. Efter långa regn- och blötsnöperioder sväller träet, och finns det inte plats för vattnet att rinna undan kan det skapa fuktproblem. Infästningar riskerar också att gå sönder, säger Johan Fröbel.  

Eftersom det är svårt att veta hur mycket trallbrädorna torkat innan de ska monteras krävs ett minsta kant-till-kant-avstånd enligt den tabell som finns i Svenskt Träs monteringsanvisningar. 

Andra rekommendationer är att skydda ändträet. Det görs bäst genom att montera en spikregel på vardera sidan om golvbjälken eller markregeln vid stumskarvar. På så sätt minskas risken för sprickbildning i ändträet då infästningarna flyttas en bit från änden. För att få ännu bättre beständighet på altankonstruktionen kan grundisoleringspapp placeras ovanpå altangolvbjälkarna eller markreglarna. Avrinningen blir bättre och tiden med vatten mellan kontaktytorna minimeras. 

Broschyren som heter Montering av trall finns att hämta i bygghandeln och går att ladda ned utan kostnad på byggbeskrivningar.se/trall. På hemsidan finns också tydliga instruktionsfilmer att följa. 

Om byggbeskrivningar  

Byggbeskrivningar är till för dig som vill bygga i trä. I samarbete med Svensk bygghandel har Svenskt Trä sedan 1983 tagit fram många uppskattade byggbeskrivningar. Byggbeskrivningar.se visar på ett enkelt sätt hur du lyckas med ditt byggprojekt, både översiktligt och i detalj. Här finns till exempel pedagogiska beskrivningar i form av ritningar, realistiska illustrationer och instruktionsfilmer, samt möjlighet att måttanpassa och skriva ut materialspecifikationer, arbetsritningar och underlag för bygglovsansökan. På sajten finns även ett dimensioneringsprogram som hjälp för att beräkna dimensioner för till exempel takbalkar, nockbalkar, pelare eller golv- och altanbjälkar i konstruktionsvirke, limträ eller lättbalkar.  

Fotnot: För yrkesverksamma hantverkare finns väsentliga delar av monteringsanvisningarna även i AMA Hus 24 under kapitel M. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Trall
Det är viktigt att lämna ett avstånd mellan brädorna när trallen monteras. Fotograf: Per Bergkvist.
Ladda ned bild
Broschyren Montering av trall.
Broschyren Montering av trall.
Ladda ned bild

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

Årets uppdateringar i populärt dimensioneringsprogram14.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Branschorganisationen Svenskt Trä har uppdaterat det populära och kostnadsfria dimensioneringsprogrammet för mindre konstruktioner. Sedan programmet lanserades 2011 har det kontinuerligt förbättrats och utvecklats för att möta gällande normer och regler samt marknadens önskemål på dimensionering av nya konstruktioner. Det har gjort programmet till en av Svenskt Träs mest efterfrågade tjänster. I 2024 års uppdatering ingår en ny helhetslösning kring altaner, ett nytt entresolbjälklag samt kompletteringar i två nock- och takbalksberäkningar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye