Stockholms stad

Kvinnors nätverk vinner Nelson Mandela-priset 2024

Dela

Kvinnors nätverk arbetar metodiskt med individuellt stöd, sociala nätverk, kunskapsspridning och opinionsbildning för att kvinnor som är utsatta för hedersrelaterat våld ska kunna gå till ett sammanhang med upprättelse och inkludering.

Nelson Mandela
Nelson Mandela

Stockholms stad delar årligen, sedan 1998, ut Nelson Mandela-priset till en enskild person, en arbetsgrupp, ett projekt, en institution, en förening eller någon annan verksamhet som gjort särskild goda insatser för att skapa mötesplatser mellan nya och etablerade stockholmare. I år går priset till Kvinnors Nätverk.

- Att vi i år tilldelar Nelson Mandelapriset till Kvinnors nätverk är viktigt på flera olika plan. Mäns våld mot kvinnor och hedersförtryck är fortfarande ett av våra stora samhällsproblem, fenomen ovärdiga ett modernt samhälle. Våldet och förtrycket måste bekämpas med kraft från alla samhällsaktörer, och just det gör Kvinnors nätverk varje dag. Med både kunskapsspridning och individuellt stöd skapar de både reell förändring för enskilda kvinnor och påverkar det offentliga samtalet, säger arbetsmarknadsnämndens ordförande Arvid Vikman Rindevall (S)

Kvinnors nätverk är en förening och mötesplats som kombinerar individuellt stöd och nya sammanhang till kvinnor som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck med kunskapsspridning och opinionsbildning mot mäns våld mot kvinnor.

Förutom det individuella stödet finns gruppaktiviteter som ger möjlighet att träffa andra i liknande situation, utbyta erfarenheter, prova nya saker, träna svenska samt diskutera och reflektera över olika samhällsfrågor.

En bärande metod för verksamheten är att använda de olika kompetenser som finns bland anställda, medlemmar och volontärer. De fungerar både som stödperson och förebild samt vägledare när det gäller samhällsinformation.  Kvinnors nätverks medlemmar är av varierande bakgrund såväl etniskt, socialt som ekonomiskt. Mångfalden är en styrka som skapar förutsättningar för sociala nätverk som annars inte skulle uppstå och ökar kvinnornas delaktighet i samhället.  

Många medlemmar och volontärer är kvinnoaktivister med lång erfarenhet av arbete för mänskliga rättigheter. Volontärerna är tillsammans med föreningens övriga medlemmar betydande för de utåtriktade insatserna för att synliggöra och väcka opinion kring kvinnors och barns livssituationer och rättigheter. 

Kvinnors nätverk fokuserar på ett stort samhällsproblem, mäns våld mot kvinnor i en hedersrelaterad kontext. Föreningen tilldelas Nelson Mandela-priset för sitt metodiska arbete med individuellt stöd, sociala nätverk, kunskapsspridning och opinionsbildning som bidrar till att kvinnor utsatta för hedersrelaterat våld går till ett sammanhang med upprättelse och inkludering.

----------------------

Beslutet att 2024 års pris ska tilldelas Kvinnors nätverk beslutades på arbetsmarknadsnämnden den 21 maj. Utmärkelsen delas ut av arbetsmarknadsnämndens ordförande Arvid Vikman Rindevall under en ceremoni i Stockholms stadshus 4 juni. Prissumman är på 100 000 kronor.

Senaste Nelson Mandela-prisvinnarna:

  • 2023 Kista Sports Club
  • 2022 Cykelfrämjandet
  • 2021 Hammarby boxning IF
  • 2020 Föreningen Midsommargården
  • 2019 Mitt127
  • 2018 Norrtulls sportklubb
  • 2017 Newcomers Stockholm
  • 2016 Föreningen Mäster Olofsgårdens projekt Dörren
  • 2015 Kvinnocenter Tensta Hjulsta
  • 2014 Ann-Christine Holten, verksamhetschef för Frälsningsarméns Kvinnocenter i Akalla

Kontakter

ArbetsmarknadsförvaltningenIngela Thudin, kommunikationsstrateg

Jobbtorg Stockholm, Vuxenutbildning Stockholm. Samordningsuppdrag: Integrationspakten, samhällsvägledning för nyanlända, övergripande flyktingsamordning, feriejobb för ungdomar samt det kommunala uppföljningsansvaret för 16–19-åringar.

Tel:08-508 35 543ingela.thudin@stockholm.se

Arbetsmarknadsförvaltningen ska skapa effektiva insatser för att fler stockholmare ska hitta ett arbete eller börja studera. Förvaltningen ansvarar för * arbetsmarknadsinsatser * vuxenutbildning i svenska för invandrare * grundläggande och gymnasial vuxenutbildning * komvux som särskild utbildning på grundläggande respektive gymnasial nivå * yrkeshögskoleutbildningar * samordna mottagande av nyanlända * samordning av feriejobb för ungdomar * aktivitetsansvaret för 16–19-åringar som inte går en gymnasieutbildning * samordning av stadens samverkan med Arbetsförmedlingen * samhällsorientering för nyanlända * samordning av stadens arbete med mottagande och etablering av nyanlända.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye