Stångåstaden

Unga bygger för unga i Linköping

Dela

Stångåstaden har startat ett samarbete med Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping under namnet Unga bygger för unga. Elever från skolans byggutbildning kommer att bygga om en förskola till fem mindre lägenheter. När arbetet är klart kommer lägenheterna att hyras ut till ungdomar mellan 18–24 år. Nu står det klart att det blir Teknikbyggarna som kommer att handleda ungdomarna.

Marcus Törnvall, projektledare från Stångåstaden och Per Westerholm, utbildningsförvaltningen, tillsammans med lärare och elever från Anders Ljungstedts gymnasium i lokalen som ska byggas om
Marcus Törnvall, projektledare från Stångåstaden och Per Westerholm, utbildningsförvaltningen, tillsammans med lärare och elever från Anders Ljungstedts gymnasium i lokalen som ska byggas om

- Idén är att byggelever ska få möjlighet att följa ett bygge. Genom Stångåstadens ungdomsförtur kommer vi sedan kunna hyra ut bostäderna till ungdomar mellan 18–24 år. Slutresultatet ska bli lika bra som en vanlig Stångåstaden-produkt men i den här typen av projekt handlar det om att det ska vara ett lärande genom hela processen. Det innebär att det måste finnas tid för att kunna göra fel, göra om och göra rätt. Därför har det varit viktigt för oss att hitta en entreprenör som handleder ungdomarna och som är lika mån som vi om att satsningen ska bli lyckad, säger Marcus Mattsson, fastighetschef på Stångåstaden.

null
Tobias Asklöf, handledare frn Teknikbyggarna tillsammans med Marcus Törnvall, projektledare från Stångåstaden

Valet av entreprenör föll på Teknikbyggarna som förutom att säkerställa att bygget fortskrider enligt plan har till uppgift att handleda ungdomarna under hela byggtiden. En del av utvärderingen i valet av entreprenör var intervjuer. Där visade Teknikbyggarna att de har ett lika stort intresse som övriga parter av att konceptet ska bli lyckat och att eleverna ska få en bra introduktion till yrkeslivet.

- Vi ser det som att vi investerar i vår framtid. Det kommer bli ett jättespännande projekt, säger Magnus Karlsson, arbetschef Teknikbyggarna.

Arbetet drar igång redan under våren med en första träff mellan handledare och byggelever och planen är att lägenheterna ska vara färdiga våren 2025.

null
Här kommer fem nya bostäder att byggas till ungdomar

Mer information:

Unga bygger för unga är ett koncept som initialt togs fram i Skellefteå hos det kommunala fastighetsbolaget Skebo och som lyckosamt också har genomförts av Hyresbostäder i Norrköping. I Linköping genomförs satsningen av Stångåstaden tillsammans med Bygg- och anläggningsprogrammet på Anders Ljungstedts gymnasium och entreprenören Teknikbyggarna.

Fastigheten som ska byggas om till bostäder för ungdomar är en före detta förskola i stadsdelen T1. Totalt kommer fem lägenheter byggas - fyra ettor och en tvåa.

Lägenheterna kommer fördelas till ungdomar mellan 18–24 år via Stångåstadens ungdomsförtur. Ungdomsförturen finns till för att underlätta för ungdomar att få sitt första egna boende. Totalt fördelas årligen cirka 80 ettor och tvåor via Stångåstadens ungdomsförtur.

Nyckelord

Kontakter

Stångåstaden är det största bostadsbolaget i Linköping och ägs av Linköpings kommun. Vi äger och förvaltar cirka 18 000 lägenheter, 4 100 av dem är studentbostäder och förvaltas av dotterbolaget Studentbostäder i Linköping AB. Dessutom har vi cirka 40 byggnader med kulturhistoriskt värde som förvaltas av dotterbolaget Kulturfastigheter.

Följ Stångåstaden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stångåstaden

Nu startar renoveringen av 250 bostäder på Flamman22.5.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

I dagarna har Studentbostäder i Linköping AB skrivit avtal om att starta renoveringen av 250 bostäder på Flamman. Renoveringsavtalet tillfaller byggentreprenören BC Linköping AB som sedan tidigare är kontrakterad att bygga 187 nya studentbostäderna i studentområdet Flamman. Renoveringsarbetet startar nu till sommaren och kommer att ske i etapper och pågå parallellt med nyproduktionen fram till och med våren 2027.

Bort med överbyråkratiseringen och få i gång bostadsbyggandet20.5.2024 12:04:58 CEST | Blogginlägg

Hur kan vi effektivisera stadsbyggnadsprocessen och få igång bostadsbyggandet? Jag hade nyligen möjlighet att lyssna på Kristina Alvendal som på uppdrag av regeringen och Produktivitetskommissionen har tagit fram en expertrapport kring just detta ämne. Rapporten beskriver en problembild med bland annat överbyråkratisering. Det fina med förslagen är att de i princip skulle kunna genomföras utan att det krävs några lagändringar. Det går alltså att ändra saker nu om vi vill. Det behövs förstås även lagändringar på sikt men att omgående försöka effektivisera hela stadsbyggnadsprocessen kan bara skapa vinnare. Vi behöver ett ökat bostadsbyggande och så bra förutsättning som möjligt i dagens läge.

Visit Linköping & Co gör gästspel som krögare i Wärdshuset, Gamla Linköping7.5.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Gamla Linköping är ett välbesökt turistmål under sommaren och besökare njuter av museimiljöerna, butiker och värdesätter att det finns en variation av caféer och restauranger i området. För att tillgodose det behovet kommer Stångåstadens dotterbolag Kulturfastigheter, som äger fastigheterna i Gamla Linköping, att under sommaren samarbeta med Visit Linköping & Co som går in och driver restaurangen i Wärdshuset. Besökare välkomnas till Wärdshuset i samband med nationaldagsfirandet i Gamla Linköping den 6 juni.

Bred samverkan krävs för en ökad integration30.4.2024 11:33:38 CEST | Pressmeddelande

Integrationen är en av vår tids stora samhällsutmaningar som ingen kan lösa på egen hand. Ska vi lösa utmaningarna vi står inför måste vi bli ännu bättre på att samverka. I Linköping har vi på Stångåstaden ett väletablerat samarbete med exempelvis Polisen, kommunen, föreningar och andra fastighetsägare men vi skulle gärna bredda arbetet ännu mer och få in näringslivet i större utsträckning. Kompetensförsörjning är en helt avgörande fråga för nästan alla företag och organisationer. Kan vi hjälpas åt att göra vår stad tryggare och mer attraktiv kommer alla att bli vinnare. Det kommer att göra det ännu bättre att bo här och lättare att få fler att vilja bosätta sig i vår stad.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye