Unga bygger för unga i Linköping
Stångåstaden har startat ett samarbete med Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping under namnet Unga bygger för unga. Elever från skolans byggutbildning kommer att bygga om en förskola till fem mindre lägenheter. När arbetet är klart kommer lägenheterna att hyras ut till ungdomar mellan 18–24 år. Nu står det klart att det blir Teknikbyggarna som kommer att handleda ungdomarna.
- Idén är att byggelever ska få möjlighet att följa ett bygge. Genom Stångåstadens ungdomsförtur kommer vi sedan kunna hyra ut bostäderna till ungdomar mellan 18–24 år. Slutresultatet ska bli lika bra som en vanlig Stångåstaden-produkt men i den här typen av projekt handlar det om att det ska vara ett lärande genom hela processen. Det innebär att det måste finnas tid för att kunna göra fel, göra om och göra rätt. Därför har det varit viktigt för oss att hitta en entreprenör som handleder ungdomarna och som är lika mån som vi om att satsningen ska bli lyckad, säger Marcus Mattsson, fastighetschef på Stångåstaden.
Valet av entreprenör föll på Teknikbyggarna som förutom att säkerställa att bygget fortskrider enligt plan har till uppgift att handleda ungdomarna under hela byggtiden. En del av utvärderingen i valet av entreprenör var intervjuer. Där visade Teknikbyggarna att de har ett lika stort intresse som övriga parter av att konceptet ska bli lyckat och att eleverna ska få en bra introduktion till yrkeslivet.
- Vi ser det som att vi investerar i vår framtid. Det kommer bli ett jättespännande projekt, säger Magnus Karlsson, arbetschef Teknikbyggarna.
Arbetet drar igång redan under våren med en första träff mellan handledare och byggelever och planen är att lägenheterna ska vara färdiga våren 2025.
Mer information:
Unga bygger för unga är ett koncept som initialt togs fram i Skellefteå hos det kommunala fastighetsbolaget Skebo och som lyckosamt också har genomförts av Hyresbostäder i Norrköping. I Linköping genomförs satsningen av Stångåstaden tillsammans med Bygg- och anläggningsprogrammet på Anders Ljungstedts gymnasium och entreprenören Teknikbyggarna.
Fastigheten som ska byggas om till bostäder för ungdomar är en före detta förskola i stadsdelen T1. Totalt kommer fem lägenheter byggas - fyra ettor och en tvåa.
Lägenheterna kommer fördelas till ungdomar mellan 18–24 år via Stångåstadens ungdomsförtur. Ungdomsförturen finns till för att underlätta för ungdomar att få sitt första egna boende. Totalt fördelas årligen cirka 80 ettor och tvåor via Stångåstadens ungdomsförtur.
Nyckelord
Kontakter
Marcus MattssonFastighetschef
Tel:076-626 93 54Stångåstaden är det största bostadsbolaget i Linköping och ägs av Linköpings kommun. Vi äger och förvaltar cirka 18 000 lägenheter, 4 100 av dem är studentbostäder och förvaltas av dotterbolaget Studentbostäder i Linköping AB. Dessutom har vi cirka 40 byggnader med kulturhistoriskt värde som förvaltas av dotterbolaget Kulturfastigheter.
Följ Stångåstaden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stångåstaden
Åkermark vid Lambohov bevaras9.12.2024 12:48:49 CET | Nyheter
2015 köpte Stångåstadens dotterbolag Kulturfastigheter, då kallat Bryggaregården AB, Lambohovs säteri med tillhörande park och omkringliggande åkermark. Planen var att delar av åkermarken skulle bebyggas med bostäder. Intäkter från de nya bostäderna skulle möjliggöra Stångåstadens nya uppdrag att rusta upp Lambohovs säteri. Sedan dess har Linköpings kommun ändrat inriktning till en mer restriktiv hållning avseende exploatering på värdefull åkermark. Därför föreslås nu att överenskommelsen mellan kommunen och Stångåstaden förändras.
Unga bygger för unga – projektet som gör skillnad på riktigt18.11.2024 11:17:51 CET | Blogginlägg
Hur kan vi skapa bostäder för unga och samtidigt säkra framtidens kompetens inom byggbranschen? Genom projektet "Unga bygger för unga" får gymnasieungdomar från byggutbildningen chansen att renovera en tidigare förskola till fem nya lägenheter – för andra unga att bo i!
Lambohofs säteri får nytt liv i Anders Lundins podd Folkets Historia24.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Stångåstadens dotterbolag Kulturfastigheter äger sedan 2015 Lambohofs säteri söder om Linköping - en unik 1700-talsmiljö i rokokostil. Som besökare kan du redan idag ta del av utemiljöerna men nu kan du, genom att lyssna på podden Folkets Historia, höra mer om livet på Lambohof. I första avsnittet som har släppts hör du programledaren Anders Lundin och historikern Mats Hayen ta sig an historien om familjen Sinclair.
IMD är rättvist och bra för miljön15.10.2024 13:18:03 CEST | Blogginlägg
Vi på Stångåstaden strävar alltid efter sätt att minska vår klimatpåverkan och skapa förutsättningar för en mer hållbar livsstil för våra hyresgäster. Därför har vi tagit beslutet att införa individuell debitering av varmvatten i vårt bestånd. Införandet innebär att varje hyresgäst betalar för sin egen förbrukning och ger en rättvis fördelning av kostnaden. Vi har givetvis samverkat och förhandlat med Hyresgästföreningen i frågan.
Gröna investeringar: Så skapar vi hållbar tillväxt och värde för framtiden27.9.2024 10:07:42 CEST | Blogginlägg
Stångåstaden är en stor aktör som har möjlighet att vara normbildare inom många områden. Vi ser det som en viktig del i vårt uppdrag i att göra Linköping till en bättre stad att bo och leva i. Vi investerar mycket i dagsläget och har som ambition att hålla en hög investeringstakt oavsett konjunkturläge. När vi investerar så behöver vi säkerställa att vi finansierar våra projekt på bästa möjliga sätt. I vår kapitalanskaffning så försöker vi alltid hitta en så optimal och låg finansieringskostnad som möjligt. Vi jobbar främst med certifikat, obligationer och KI-lån. Obligationerna vi emitterar är i princip alltid gröna. Genom att emittera gröna obligationer så kan vi både säkerställa låga marginaler och även se till att kapital på marknaden styrs mot gröna investeringar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum