Avtal med ändrade krav på skolbussar skulle ha upphandlats
Tibro kommun ingick ett tilläggsavtal med en upphandlad leverantör av skolskjuts som gav leverantören dispens från ett krav på att bussarna inte fick vara äldre än tio år. Konkurrensverket menar att tilläggsavtalet ändrade det ursprungliga kontraktets karaktär på ett otillåtet sätt och yrkar att kommunen ska betala upphandlingsskadeavgift för att ha genomfört en otillåten direktupphandling.
Tibro kommun annonserade en upphandling av skolskjutsar i november 2022 som avsåg resor för elever i förskoleklass, grundskola och särskola. Ett av kraven i upphandlingen var att bussarna inte fick vara äldre än tio år. Kravet på bussarnas ålder gällde under hela avtalstiden på fyra år. Kommunen kunde därefter bara bevilja undantag från ålderskravet om avtalet förlängdes. Upphandlingens värde uppskattas till knappt 27 miljoner kronor.
Efter tilldelningen av kontraktet meddelade leverantören att fordonsbrist i branschen innebar att planen för bussarna behövde omarbetas. Leverantören ville använda begagnade bussar i stället för nya. Det innebar att fyra av sex bussar inte skulle uppfylla upphandlingens krav på ålder. I ett tilläggsavtal gav då kommunen leverantören dispens från det ursprungliga kravet på att bussarna inte fick vara äldre än tio år under avtalets inledande tidsperiod.
Enligt kommunen, som fick meddelandet om att ålderskravet på bussarna inte skulle gå att uppfylla i juni 2023, var tilläggsavtalet den enda möjliga lösningen för att säkerställa att eleverna fick skolskjuts till skolstarten i augusti.
Enligt lagen om offentlig upphandling, LOU, får ett upphandlat avtal inte ändras på ett sådant sätt att det ändrar kontraktets eller ramavtalets övergripande karaktär. Konkurrensverket anser att Tibro kommun genom att ingå ett tilläggsavtal som ändrade kravet på bussarnas ålder omförhandlade ett av kontraktets grundläggande villkor. Ändringen utgjorde därför en otillåten direktupphandling.
– Att ändra centrala avtalsvillkor i redan tilldelade kontrakt och ramavtal utan att genomföra en annonserad upphandling snedvrider konkurrensen till nackdel för andra leverantörer. Om de ändrade villkoren varit kända vid tidpunkten för upphandlingen hade fler leverantörer kunnat ha möjlighet att lämna anbud och till andra villkor. Förutom att konkurrensen begränsas minskar kommunens agerande även transparensen i de offentliga affärerna, säger Konkurrensverkets chefsjurist Marie Östman.
Konkurrensverket yrkar nu att Förvaltningsrätten i Jönköping ska besluta att Tibro kommun ska betala 1,9 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift för att ha brutit mot annonseringsplikten.
För ytterligare information, kontakta:
Stefan Siri Olsen, processråd, 08-700 15 37, stefan.siriolsen@kkv.se.
Läs mer om konkurrens- och upphandlingsfrågor på www.konkurrensverket.se
Nyckelord
Kontakter
Marie Strömberg LindvallPressansvarig
Tel:076-542 15 92marie.stromberglindvall@kkv.seFölj Konkurrensverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket
Här är vinnarna i Konkurrensverkets årliga uppsatstävling10.12.2024 14:18:20 CET | Pressmeddelande
Om markups kan säga något om hur konkurrensen utvecklats över tid i Sverige, och hur hanterar domstolen invändningar om kravbrist vid överprövning av upphandlingar. Det är några av frågeställningarna i de vinnande bidragen i Konkurrensverkets uppsatstävling 2024
Åtaganden från drivmedelsbolag ger bättre förutsättningar för priskonkurrens2.12.2024 16:22:38 CET | Pressmeddelande
Konkurrensverket har utrett en misstanke om den löpande och offentliga publiceringen av rekommenderade priser på bensin och diesel som Circle K, OKQ8 och Preem har gjort på sina webbplatser kan utgöra en samordning som strider mot konkurrenslagen. Drivmedelsbolagen har nu frivilligt åtagit sig att upphöra med den offentliga publiceringen. Enligt Konkurrensverkets bedömning är farhågorna om konkurrensproblem till följd av publiceringen därmed avhjälpta och utredningen avslutas.
IVO gjorde otillåten upphandling av verksamhetssystem26.11.2024 15:02:40 CET | Pressmeddelande
Enligt IVO fanns det enbart en leverantör som kunde erbjuda ett verksamhetssystem som uppfyllde myndighetens krav. IVO upphandlade därför systemet utan att först konkurrensutsätta avtalet genom annonsering. Konkurrensverket anser att det är fråga om en otillåten direktupphandling och yrkar nu på 1,1 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift.
Konkurrensverkets beslut att förbjuda Apotekstjänsts förvärv av Svensk dos står fast19.11.2024 14:59:10 CET | Pressmeddelande
Apotekstjänsts förvärv av Svensk dos skulle påtagligt hämma förekomsten eller utvecklingen av en effektiv konkurrens på marknaden för dosdispenseringstjänster till öppenvården i Sverige. Förvärvet får därför inte genomföras. Det meddelar Patent- och marknadsdomstolen i ett beslut i dag, där domstolen avslår Apotekstjänsts överklagande. Det innebär att Konkurrensverkets beslut att förbjuda förvärvet står fast.
Region Skåne köpte sjukvårdsmaterial utan att upphandla17.10.2024 13:40:52 CEST | Pressmeddelande
Region Skåne har ingått avtal om sjukvårdsmaterial för ett uppskattat värde av 29 miljoner kronor utan att först annonsera upphandlingen enligt LOU. Konkurrensverket anser att det är fråga om en otillåten direktupphandling och yrkar nu att regionen ska betala 2,5 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum