V: Klipp banden med israeliska företag i Region Stockholm

Dela

Region Stockholm bör stoppa samarbeten med israeliska företag och institutioner för att pressa Israel till eldupphör och fred i Gaza. Det anser Vänsterpartiet i regionen.

Jonas Lindberg är oppositionsregionråd för Vänsterpartiet i Region Stockholm.
Jonas Lindberg är oppositionsregionråd för Vänsterpartiet i Region Stockholm. Foto Anna Dvrnik

Över 14 000 barn har dött i Gaza sedan kriget bröt ut för ett halvår sedan, enligt Unicef. 1,7 miljoner människor har drivits på flykt från sina hem och 400 000 människor svälter, enligt FN. Domstolen i Haag utfärdade nyligen en arresteringsorder mot Israels premiärminister Netanyahu, som misstänks för krigsbrott.

– Israels pågående folkmord i Gaza måste få ett slut omedelbart. Omvärlden har ett ansvar att agera för att sätta press på Israel. Region Stockholm är en del av den omvärlden och vi bör göra det vi kan för att bidra till fred, säger Jonas Lindberg (V), oppositionsregionråd i Region Stockholm.

– Hittills har inte diplomatiska markeringar och uppmaningar från Internationella brottsmålsdomstolen räckt – Israel har gjort tvärtemot. Därför krävs ordentlig påtryckning, säger Jonas Lindberg (V).

Enligt Region Stockholms förvaltningar finns i dag flera affärsmässiga samarbeten med företag som har ägarkopplingar till Israel, bland annat i samband med utbyggnaden av nya tunnelbanan. En grundligare genomlysning behöver göras för att kartlägga samarbeten med israeliska företag och institutioner.

– Har regionen brutit förbindelser med Ryssland som är en krigförande ockupationsmakt kan vi inte med andra handen ha avtal och affärer med en annan ockupationsmakt, Israel, säger Jonas Lindberg (V).

Vänsterpartiet lyfte den här frågan under tisdagens regionfullmäktige. Debatten går att se i sin helhet här (13.00).

Nyckelord

Kontakter

Följ Vänsterpartiet Region Stockholm

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Region Stockholm

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye