Svenska Handbollslandslaget

Sveriges gruppmotståndare i VM klara

Dela

Herrlandslaget kommer att spela i Bærum utanför Oslo när VM drar igång i mitten av januari. I dag ägde lottningen rum och Sverige ställs mot Spanien, Japan och Chile i det inledande gruppspelet.  

Foto: Linda Carlsson/Handbollslandslaget
Foto: Linda Carlsson/Handbollslandslaget

Efter silvret i Kairo 2021 och fjärdeplatsen i hemmamästerskapet förra året är det i början av nästa år dags för ett nytt VM-slutspel för de svenska herrarna. VM avgörs den gången i tre olika länder: Danmark, Kroatien och Norge. 

Lottningen till mästerskapet ägde i dag rum i den kroatiska huvudstaden Zagreb och de svenska gruppspelmotståndarna blev klara. Sverige möter Spanien, Japan och Chile.

– Spanien är en tuff motståndare som vi både har besegrat och förlorat mot och som vi kommer att möta i OS i sommar. Japan känner vi också till väl efter att ha mött dem två gånger i år och även dem ska vi spela mot i Paris. Målet är förstås att ta oss vidare till huvudrunda och vara med och sen vara med och slåss om de två kvartsfinalplatserna, säger den svenska förbundskaptenen Glenn Solberg från Lier, en halvtimme från Unity Arena i Bærum där Sverige kommer att spela samtliga sina VM-matcher så länge laget undviker jumboplatsen i gruppspelet.

• • •

De tre bästa i varje grupp går vidare till spel i huvudrundan där Sveriges grupp korsas med grupp E med Norge, Portugal, Brasilien och USA. Fyran i varje grupp får spela President's Cup i kroatiska Porec och göra upp om placeringarna 25–32.

• • •

Innan VM så har Sverige ett annat mästerskap att se fram emot: OS i Frankrike i sommar. Den 10 juni kommer Glenn Solberg att presentera truppen dit.

• • •

Inget annat land har deltagit i fler VM på herrsidan än Sverige (26) och Sverige har också tillsammans med Frankrike tagit flest medaljer (12). Fyra gånger har Sverige blivit världsmästare: 1954, 1958, 1990 och 1999. I VM på hemmaplan 2023 blev det en fjärdeplats medan Sverige två år tidigare tog silver i Egypten.

VM 2025

Datum: 14 januari–2 februari 2025
Värdländer: Danmark, Kroatien och Norge
Arenor: Jyske Bank Boxen, Herning (Danmark), Arena Zagreb, (Kroatien), Varazdin Arena (Kroatien), Zatika Sport Centre, Porec (Kroatien), Unity Arena, Bærum (Norge)

Grupp A (Herning): Tyskland, Tjeckien, Polen, Schweiz
Grupp B (Herning): Danmark, Italien, Algeriet, Tunisien
Grupp C (Porec): Frankrike, Österrike, Qatar, Kuwait
Grupp D (Varazdin): Ungern, Nederländerna, Nordmakedonien, Guinea
Grupp E (Bærum): Norge, Portugal, Brasilien, USA
Grupp F (Bærum): Sverige, Spanien, Japan, Chile
Grupp G (Zagreb): Slovenien, Island, Kuba, Kap Verde
Grupp H (Zagreb): Egypten, Kroatien, Argentina, Bahrain
• Ettan, tvåan och trean i varje grupp går till huvudrundan i Herning (A/B), Varazdin (C/D), Bærum (E/F) och Zagreb (G/H)
• Fyran i varje grupp går till President's Cup i Porec
• Ettan och tvåan i varje grupp i huvudrundan går till kvartsfinal i Zagreb eller Bæreum
• En semifinal spelas i Zagreb, den andra i Bærum där även bronsmatch och final spelas

SVERIGES FACIT MOT GRUPPMOTSTÅNDARNA

Spanien: 62 matcher, 29 segrar, 1 oavgjord, 32 förluster, målskillnad 1 539–1 516
Senaste möte: Seger med 31–30 i Jaen 2023

Japan: 23 matcher, 21 segrar, 1 oavgjord, 1 förlust, målskillnad 606–447
Senaste möte: Seger med 43–23 i Ängelholm 2024

Chile: 3 matcher, 3 segrar, målskillnad 107–65
Senaste möte: Seger med 41–26 i VM-gruppspelet i Kairo 2021

Nyckelord

Kontakter

Sverige är en av världens främsta handbollsnationer med 25 medaljer på seniorsidan i OS, VM och EM. I de senaste nio mästerskapen för damerna och herrarna har Sverige slutat bland de fem bästa i samtliga.  

Även på ungdomssidan är Sverige ofta med långt framme i de internationella mästerskapen och dessutom har vi landslag på såväl senior- som ungdomsnivå i beachhandboll.  

Sverige arrangerar regelbundet internationella mästerskap, senast under 2023 då både herrarnas och damernas VM avgjordes i Sverige. 2026 arrangeras herrarnas EM och 2028 damernas EM av Sverige, Danmark och Norge.

Följ Svenska Handbollslandslaget

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Handbollslandslaget

Damernas OS-trupp uttagen4.6.2024 11:15:00 CEST | Pressmeddelande

Sommarens stora handbollsäventyr närmar sig och i dag har 17 svenska damspelare fått besked att de ska till Paris i sommar. 14 av dem får skrivas in i truppen medan tre initialt är reserver på plats. – Vi känner oss trygga med vår trupp som kan ge oss verktyg att förändra matchbilder både offensivt och defensivt, samtidigt som den innehåller en hel del rutin med spelare som deltagit i OS tidigare, säger förbundskaptenen Tomas Axnér.

Sverige mot världsmästaren i Linköping13.5.2024 11:51:42 CEST | Pressmeddelande

Herrlandslagets första hemmamatch nästa säsong spelas i Linköping den 10 november. Sverige ställs mot tuffast möjliga motstånd i den andra omgången av EHF Euro Cup i form av Danmark. – Fantastiskt roligt att få komma tillbaka till Linköping och spela. Danmark har tre VM-guld i rad, så det är verkligen en tuff motståndare, säger östgöten Felix Claar som blev åttamålsskytt och var bäst på planen när Sverige senast var spelade i Linköping och i går utsågs till årets spelare i svensk handboll.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye