Äldre svenskar har svårt att avgöra om ett nätapotek är lagligt
Majoriteten (72 procent) av de tillfrågade i en Novus-undersökning kan inte avgöra om ett apotek på nätet har tillstånd från Läkemedelsverket. Ett lagligt apotek ska bland annat ha den nationella apotekssymbolen som länkar till Läkemedelsverkets webbplats. Knappt hälften av de tillfrågade känner igen den symbolen. Lägst kännedom om symbolen har personer i åldern 65-84 år.
Att handla läkemedel på nätet är en del av mångas vardag och en tjänst som de flesta apotek erbjuder sina kunder. På nätet kan du dock även stöta på olagliga webbsidor som utger sig för att vara apotek. Det är därför viktigt att känna till de klickbara symbolerna som lagliga apotek ska ha och att dessa länkar till Läkemedelsverkets förteckning över apotek med tillstånd. Apotek med tillstånd säljer godkända, kontrollerade och säkra läkemedel. Webbplatser utan tillstånd säljer läkemedel olagligt utan varken kontroll eller garantier.
Ett tryggt och patientsäkert köp
– Vi vill verkligen lyfta fram vikten av att bara näthandla receptbelagd medicin från lagliga apotek. Då kan du vara säker på att du får lagliga och kontrollerade läkemedel. Risken med att handla på ett ”apotek” utan tillstånd är rent krasst att du inte vet vad du får hem. Det kan vara piratkopior, eller läkemedel som inte har samma kvalitet och säkerhet som de som säljs genom lagliga apotek. Det kan också vara bluffsidor som lurar dig på pengar, säger Annika Babra, enhetschef för Läkemedelsverkets tillsynsverksamhet för apotek.
En svensk symbol och två EU-symboler
Alla apotek som säljer läkemedel via internet ska ha den klickbara nationella apotekssymbolen som leder till Läkemedelsverkets webbplats väl synlig på sin webbplats. Förutom den nationella apotekssymbolen ska även en eller båda av två EU-gemensamma logotyper finnas på den webbplats där läkemedlen säljs. Syftet är att konsumenten enkelt ska kunna avgöra om handeln är laglig. När man klickar på EU-logotyperna ska man komma till en sida på Läkemedelsverkets webbplats som visar att det aktuella företaget har tillstånd från Läkemedelsverket att bedriva apotek och försäljning av läkemedel via webbplats.
För receptbelagd medicin krävs recept - även online
Om en läkare bedömer att du som patient behöver läkemedel kan läkaren skriva ett recept som gör att du kan köpa ditt läkemedel på apotek. Svenska apotek säljer läkemedel både i butiker och på internet. Apotek har utbildad personal som kan ge råd och stöd. Lagliga apotek köper också in läkemedel från lagliga, kontrollerade tillverkare och förvarar läkemedlen på rätt sätt.
– Undvik nätsajter som utlovar medicin utan recept. Det är en varningssignal att ta på allvar. Dessa sajter försöker att se seriösa ut och kan exempelvis skriva att de har legitimerade läkare och godkända apotek fast det inte är sant, säger Lilian Nilsson, enhetschef för Läkemedelsverkets tillsynsverksamhet för olaga handel.
Om undersökningen
Novus-undersökningen som Läkemedelsverket låtit utföra omfattar 1088 personer i åldern 18-84 år. Personer i åldern 65-84 år är de som i allra minst utsträckning känner igen symbolerna för ett lagligt apotek. Undersökningen genomfördes mellan 14-20 december 2023.
Vad är ett lagligt apotek?
Alla som bedriver apoteksverksamhet i Sverige måste ha ett tillstånd från Läkemedelsverket. Med tillståndet följer krav på att verksamheten uppfyller kraven i flera lagar, förordningar och föreskrifter. Läkemedelsverket ansvarar för kontroll av apoteken. Alla apotek som har tillstånd i Sverige skyltar med den nationella apotekssymbolen, även på sina webbplatser. På webbplatserna ska även de EU-gemensamma symbolerna finnas.
Nyckelord
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seBilder
Länkar
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Växande marknad för medicinteknik kräver stärkt tillsyn10.12.2024 10:27:50 CET | Pressmeddelande
Riksrevisionens har granskat om statens tillsyn över medicintekniska produkter är effektiv. Granskningen visar att Läkemedelsverket har en väl fungerande organisation och god kompetens för tillsynen, men att det finns brister i förutsättningarna.
Läkemedelsverket utvecklar nationell lägesbild över medicinteknik9.12.2024 09:26:19 CET | Pressmeddelande
Den första delrapporten i uppdraget om att möjliggöra en nationell lägesbild och en produktionskartläggning av medicintekniska produkter i Sverige, är överlämnad till regeringen. Det är tre tidigare regeringsuppdrag som nu blir ett.
Kraftig ökning av samtal om missbruk av lustgas bland tonåringar9.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Antalet samtal till Giftinformationscentralen om skador kopplat till lustgasberusning slår i år flera rekord. Förutom att det totala antalet lustgasrelaterade samtal har fördubblats jämfört med förra året, märks det även i åldersgruppen 15–19 år där samtalen har mer än fördubblats.
Ökad risk för leverskador av klimakterieläkemedlet Veoza2.12.2024 09:42:31 CET | Pressmeddelande
EMA:s säkerhetskommitté PRAC har identifierat en ökad risk för leverskador vid användning av läkemedlet Veoza (fezolinetant).
Gemensamma nordiska förpackningar för bättre tillgänglighet2.12.2024 09:03:46 CET | Pressmeddelande
Från och med årsskiftet startar ett pilotprojekt med engelskspråkiga samnordiska förpackningar. Syftet är att förbättra tillgängligheten genom att förenkla produktion och distribution.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum