Ny undersökning: Hit vänder sig barn för att prata om det som känns svår
Föräldrar är förstahandsvalet när yngre barn vill prata om sånt som känns svårt. Äldre barn vänder sig helst till kompisar, men när de vill prata med en vuxen står även kuratorer högt i kurs. Det visar en ny undersökning från Bris (Barnens Rätt i Samhället).
– Barn har rätt att bli lyssnade på. Och det är viktigt att det finns flera vuxna att vända sig till, säger Catarina Nylund, kurator på Bris.
Barn har rätt till stöd och det är extra viktigt när det är något i livet som känns tufft. Barn i åldrarna 8–18 har fått frågan om vilka de föredrar att vända sig till när de vill prata om något som känns svårt. De fick välja sammanlagt tre svarsalternativ. De flesta svarar föräldrarna. På andra plats kommer kompisar. Det tredje populäraste alternativet är kuratorer och liknande yrkesgrupper, före bland annat syskon, andra släktingar, influencers och idrottsledare. Det visar en undersökning av Verian, gjord på uppdrag av Bris.
Undersökningen visar också på vissa åldersskillnader, de yngre barnen vill helst tala med nära vuxna, särskilt föräldrar. När barnen blir äldre (16–18 år) blir vännerna viktigare och fler vill prata med vänner än sina föräldrar. Ju äldre barn, desto mer villiga är barnen också att vilja vända sig till någon som jobbar med att hjälpa barn, till exempel en kurator. Lärarnas roll tycks i stället minska med när barnet blir äldre. 25 procent av de yngsta barnen (8–11 år) väljer lärarna medan bara 12 procent av de äldsta barnen gör det (16–18 år). Flickor vill i högre utsträckning än pojkar prata med en kompis eller någon som arbetar med att hjälpa barn och i något lägre utsträckning med familjen.
– Att man vänder sig till sina vänner är naturligt, men vissa saker kan vara svårt för vännen att ta emot. Ibland får vi samtal till Bris från barn som behöver stöd och hjälp med hur de kan hjälpa sina vänner. Barnet kan ha fått veta saker som är svåra att hantera och som barnet inte kan ta ansvar för. Därför bli vi glada över att se att så många barn svarar att de gärna pratar med kuratorer och andra vuxna som jobbar med barn om det som känns svårt, säger Catarina Nylund kurator på Bris.
Bris, Barnens Rätt i Samhället, arbetar för att ge barn och unga det stöd de har rätt till. Under 2023 har Bris haft fler än 51 000 stödjande kontakter med barn, varav 1 406 samtal har skett på fysiska mottagningar. Bris går att nå anonymt via chatt, sms och telefon. För de barn som inte vill vara anonyma finns också Brismottagningar i fem svenska städer.
Nyckelord
Kontakter
Maja DahlPress- och opinionsansvarig
Tel:08 598 821 00press@bris.seBilder
Dokument
Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.
Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället
En fjärdedel av samtalen till Bris kommer på natten17.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Barn som behöver stöd på natten befinner sig i en särskilt utsatt situation. På nätter och lov när alla andra har stängt, har Bris öppet och en fjärdedel av samtalen kommer på natten. ”Det är så jobbigt hemma. Det är bråk hela hela hela tiden.. Stora gigantiska och små.” – Ett barn till Bris klockan 03.29.
Nordiska organisationer går samman för att säkerställa barns rättigheter online12.12.2024 14:16:10 CET | Pressmeddelande
Idag meddelar organisationer från flera av de nordiska länderna att de kommer samman och lanserar ett nordiskt nätverk för att säkerställa barns rättigheter online. NOCTA, Nordic Child Tech Policy Alliance, består för närvarande av sex organisationer från Sverige, Norge och Danmark, som alla har ett starkt fokus på att stärka barns rättigheter i den digitala sfären. Genom att enas kan de nu stärka barnens röst i beslut som fattas av nationella regeringar, EU och relevanta internationella aktörer.
TikTok-drama ska få fler barn som påverkas av gängkriminalitet att söka stöd26.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
En berättelse som bygger på barns egna erfarenheter av gängkriminalitet ska få fler barn att söka stöd. Nu släpper Bris en ny kampanj för att nå unga som själva är indragna eller känner någon som är indragen i kriminellt nätverk.
Ny undersökning: Kommunernas arbete med barns delaktighet brister20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Det är snart fem år sedan barnkonventionen blev lag i Sverige. Trots det går arbetet med att tillämpa lagstiftningen i kommunerna för långsamt. Särskilt brister kommunerna när det gäller barns delaktighet i frågan om krisberedskap. Det visar en ny undersökning från Bris.
Ny rapport från Bris: Stödet till barn som bor i familjehem måste stärkas7.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Att bo i familjehem är den vanligaste formen av placering för barn och unga som inte kan, vill eller får bo med sina föräldrar. Trots det finns det stora brister i familjehemsvården. Det visar en ny rapport från Bris.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum