Region Östergötland

De är årets konsthantverkare

Dela

Maja Magnuson Wiklund och Helena Höglund, Björke väveri i Söderköping, har utsetts till Årets konsthantverkare i Östergötland.  Priset, 15 000 kronor, delas ut i samband med Östgötadagarna i september.

Region Östergötland utser Årets konsthantverkare varje år. Stipendiet – som är på 15 000 kronor – ska ges till en konsthantverkare som bedriver sin verksamhet på den östgötska landsbygden.

Årets stipendium tilldelas Maja Magnuson Wiklund och Helena Höglund vid Björke väveri i Söderköping. I hantverksarbetet tar de tillvara på sådant som annars hade slängts och skapar användbara prylar av det. Exempelvis tar de hand om ull efter fårklippning hos en bonde i Sankt Anna skärgård. Ullen används till att isolera olika typer av plastfria kylväskor som tillverkas i väveriet. ”Hantverket, hållbarhet och respektfullt omhändertagande av resurser är kvaliteter som vi vill belysa och uppmuntra genom denna utmärkelse”, står det i motiveringen till stipendiet.

– Det känns mycket roligt att regionutvecklingsnämnden kunde besluta att utse Maja Magnusson Wiklund och Helena Höglund från Björke väveri till Årets konsthantverkare i Östergötland. Att kombinera konstnärligt skapande och hållbart hantverk till uppskattade användbara produkter är helt klart ett vinnande koncept, säger Per Larsson (KD), regionråd och ordförande i regionutvecklingsnämnden.

Pristagarna får möjlighet att ställa ut i ett av Hemslöjdens skyltfönster i Linköping under september. Utställningen startar första helgen i september då det även är Hemslöjdens dag. Stipendiet delas ut under en ceremoni på Linköpings slott strax innan Östgötadagarna, som genomförs den 7 och 8 september.

Kontakter

Följ Region Östergötland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Östergötland

Strejken skapar oro inför sommarperioden13.6.2024 13:05:33 CEST | Pressmeddelande

Fler samhällsfarliga konfliktåtgärder har dragits tillbaka av Vårdförbundet från den pågående strejken vid Universitetssjukhuset i Linköping. Det handlar bland annat om sjuksköterskor vid infektionskliniken och reumatologen. ”Det är positivt, men vi ser med stor oro på hur vården kommer att påverkas vid en fortsatt strejk när vi nu går in i sommarperioden”, säger Karl Landergren, medicinsk direktör i Region Östergötland.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye