Fastighetsägarna

Förslag om förbättrade ränteavdrag bra för bostadsbyggandet

Dela

En statlig utredning föreslår att ränteavdragsreglerna för företag ska förbättras. Bland annat föreslås att taket i den så kallade förenklingsregeln höjs från 5 miljoner till 25 miljoner kr. Förslaget välkomnas av Fastighetsägarna som ett sätt att stimulera investeringar i nya bostäder.

En statlig utredning föreslår att reglerna om ränteavdragsbegränsningar förbättras för att bli enklare och mindre strikta. Bland annat förbättras utjämning av räntenetto mellan företag i en koncern och det införs en rätt att rulla negativa räntenetton vidare utan bortre tidsgräns. Vidare höjs taket i den så kallade förenklingsregeln från 5 miljoner till 25 miljoner kr i avdrag för negativt räntenetto. Sammantaget leder förslagen till minskad administrativ börda för såväl större koncerner som för små- och medelstora företag. Det stimulerar investeringar och stöttar klimatomställningen.

– Det är många bra delar i förslaget och höjningen av taket i förenklingsregeln är en välkommen anpassning till de möjligheter som finns i EU:s skatteregler och som vi jobbat för sedan 2019. När reglerna blir mindre strikta ger det större möjligheter för fastighetsföretag att investera i produktion av nya hyresrätter eller genom att bygga om befintliga hus till bostäder, säger Ulrika Hansson, skattejurist på Fastighetsägarna.

Fastighetsägarna menar att en höjning av taket i förenklingsregeln brådskar, detta på grund av kraftigt höjda räntor.

– Denna åtgärd bör vidtas omedelbart säger Ulrika Hansson , många mindre fastighetsföretag har problem med den låga nivån idag.

EU-reglerna tillåter en medlemsstat att tillämpa särskilda undantagsregler för företag som investerar i särskilda infrastrukturprojekt. Ett sådant exempel kan vara utveckling av bostäder. Arton EU-länder har redan infört ett undantag för infrastruktursatsningar.

– Vi tycker att ett sådant undantag är viktigt och något som Sverige behöver med tanke på det stora behovet av infrastruktursatsningar i landet, icke minst i bostäder och transportinfrastruktur, fortsätter Ulrika Hansson.

– I en akut bostadskris som vi befinner oss i bör regeringen gå vidare med det särskilda undantaget som utredningen har tagit fram. Infrastrukturundantaget är en ytterligare stimulans för byggandet av nya hyresrätter, säger Ulrika Hansson.

Kontakter

Om oss

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

Fastighetsägarna kräver lägre fjärrvärmepriser14.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Vid den av Göteborg Energi anordnade prisdislogen den 5 juni meddelade bolaget att kostnadsökningen för 2025 kommer att överstiga de 4 % som bolaget prognoserade vid motsvarande tid förra året. Anledningen är att bränslepriserna inte fallit tillbaka så som man då förutspådde och hoppades. Av det underlag, som bolaget har skickat ut inför dialogen, framgår: ”För att under 2025 åter närma sig ägarens avkastningskrav […] behövs ett resultat kring 600 Mkr. Om detta enbart skulle göras via en prisjustering blir höjningen 11%”. Vilken prisökningen för 2025 verkligen blir meddelas av bolaget vid prisdialogens nästa möte den 19 augusti.

Hyresförhandlingarna i Kungsbacka startar extra tidigt – vill bli klara i god tid före årsskiftet5.6.2024 15:31:14 CEST | Pressmeddelande

Nu inleds hyresförhandlingarna om 2025 års hyror i Kungsbacka. Fastighetsägarna startar i år hyresförhandlingarna extra tidigt för att hyresgästerna och fastighetsägarna ska slippa retroaktiva hyreshöjningar under 2025. Tidigare har Fastighetsägarna presenterat att kostnaderna stigit med minst 15 procent, inget yrkande, men en utgångspunkt när lokala förhandlingar nu drar i gång.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye