IM

Vapen förstörs i USA för att bli svensk fredsmetall

Dela

IM var igår inblandat i en vapendestruktion i USA. Vapnen ska förvandlas till fredliga produkter – och förtjänsten går sedan till människor som drabbats av våld.

– Vårt initiativ Humanium Metal förhindrar tragedier och bidrar till en fredligare värld, säger IM:s generalsekreterare Martin Nihlgård.

Vapen förstörs i maskin.
Vapnen förstörs för att aldrig kunna skada eller döda. Men inte bara det, de transformeras till något bättre. Denna process ville skulptören och läraren Joshua Reiman, med egna dåliga erfarenheter av vapenvåld, vara en del av. Foto: Max Gonen/IM

Det globala vapenvåldet tar många liv varje år, inte minst i USA. Biståndsorganisationen IM har nu ännu en gång haft en roll i processen med att få bort vapen från hem och gator – för att rädda människoliv. 

Igår, den 1 juni, kunde folk lämna in vapen för destruktion i Maine i nordöstra USA. Kampanjen för vapeninlämning var ett samarbete mellan IM:s initiativ Humanium Metal, Maine Gun Safety Coalition, American Academy of Pediatrics (lokalavdelningen) och sexton polisstationer i delstaten. 
Under dagen tog man också emot ammunition och tillhandahöll gratis säkerhetslås.

Vapnens metalliska delar kommer att smältas ner, och av fredsmetallen som IM och Humanium Metal skapar görs användbara produkter och även konst, det senare i samarbete med Maine College of Art.

18 personer dog i masskjutning i oktober 2023
Maine har långt ifrån varit förskonat från vapenvåld och masskjutningar. Så sent som i oktober förra året sköt en ensam skytt ihjäl 18 personer i staden Lewiston. Det finns därför en medvetenhet om problemet med vapenvåld och Nacole Palmer, vd för Maine Gun Safety Coalition, säger att mycket redan gjorts för att skydda delstaten: 
– Men det finns mer att göra, däribland att se till att vapen förvaras säkert. 

Vapeninsamlingen och destruktionen i Maine är den tredje i USA som Humanium Metal är inblandad i. Tidigare destruktioner ägde rum år 2021 och 2022.

Humanium Metal-ambassadören Alev Karaduman är stolt över att det gått att genomföra detta igen:

– Detta lyfter fram kraften i internationellt samarbete, och den gemenskap och beslutsamhet som krävs för att ta itu med det globala vapenvåldet. 

Främjar en fredligare värld

IM:s innovativa idé innebär alltså att man smälter ner vapnen och gör produkter av den nya råvaran, fredsmetallen. Förtjänsten från dessa produkter går till våldsdrabbade människor och samhällen. 

– Det är en fantastisk cirkulär process. Vi omvandlar dödliga vapen till symboler av hopp – och i slutändan skapar vi en säkrare, mer fredlig värld, säger Alev Karaduman. 

IM har tidigare haft destruktioner och vapeninsamlingar i El Salvador, Malawi och Zambia. Sammanlagt har man där fått bort över 13 000 skjutvapen från gatorna för gott – och förvandlat dessa till fredsmetallen Humanium Metal.

Vapeninsamlingen kommer att fortsätta på ytterligare tre platser i delstaten under juni månad.


FAKTA
Problemet med vapenvåld är stort i USA – och det är den främsta dödsorsaken för barn i åldrarna 0–19 år. 
I landet finns det fler skjutvapen än medborgare. Vapenlobbyn är mycket stark och det andra tillägget till konstitutionen – the Second Amendment – skyddar rätten att bära vapen.
Humanium Metal omvandlar vapen till fredliga produkter, och är biståndsorganisationen IM:s innovativa initiativ mot globalt vapenvåld. Intäkterna från produkterna gjorda av fredsmetallen stöttar sedan våldsdrabbade samhällen och människor.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Affisch om vapeninlämning.
Den 1 juni 2024 var det möjligt att lämna in vapen för destruktion vid sexton olika polisstationer i Maine.
Ladda ned bild
Bord med information om vapeninlämning.
Vapeninlämningsdag i Maine. Av något djupt destruktivt ska det bli något konstruktivt – en fredsmetall. Fredsmetallen i sin tur kommer att generera pengar till våldsdrabbade.
Ladda ned bild
Polis håller tal.
IM och Humanium Metal var med och ordnade eventet och polischefen John Kilbride tackade alla inblandade. ”Vi är mycket stolta över att jobba med våra partners.” Han hoppades också att eventet skulle minska risken för att hans poliser får ett vapen riktat mot sig ute på jobb.
Ladda ned bild
Bild på vapen i en hög på golvet på polisstation.
Inlämnade vapen redo att förstöras. Konstnären och läraren Joshua Reiman fascineras av den transformation som Humanium Metal innebär – att man av något dåligt gör något riktigt bra. Han berättade också personligt om hur den stora vapentillgången i USA påverkat hans liv negativt.
Ladda ned bild
Mobilbild som visar två personer och ansikten i samtal.
Från Järvaveckan i Stockholm samtalade Isabella Ioannidis från Humanium Metal och IM med Max Gonen på plats vid vapendestruktionen i Maine.
Ladda ned bild
Man håller tal.
”Varje tillbakalämnat vapen idag innebär en säkrare dag imorgon”, sa Max Gonen, som representerade IM:s initiativ Humanium Metal. Han berättade också om hur IM på Järvaveckan samma dag visade upp en mikrofon av förstörda vapen, och hur Humanium Metal-mikrofonen ska stärka folks röster mot det globala vapenvåldet.
Ladda ned bild
Vapen förstörs i maskin.
Vapnen förstörs för att aldrig kunna skada eller döda. Men inte bara det, de transformeras till något bättre. Denna process ville skulptören och läraren Joshua Reiman, med egna dåliga erfarenheter av vapenvåld, vara en del av.
Ladda ned bild
Allt gjordes för att så många som möjligt skulle uppmärksamma dagen. Många inlämnade vapen innebär att färre riskerar att dödas av vapenvåld.
Allt gjordes för att så många som möjligt skulle uppmärksamma dagen. Många inlämnade vapen innebär att färre riskerar att dödas av vapenvåld.
Ladda ned bild
Av de nedsmälta vapnen görs användbara och fredliga produkter, som till exempel armband. Det här är designat av Arild Links och framtaget i samarbete med Non-Violence Project Foundation. Förtjänsten av försäljningen går tillbaka till våldsdrabbade samhällen.
Av de nedsmälta vapnen görs användbara och fredliga produkter, som till exempel armband. Det här är designat av Arild Links och framtaget i samarbete med Non-Violence Project Foundation. Förtjänsten av försäljningen går tillbaka till våldsdrabbade samhällen.
Ladda ned bild
Polisman med insamlade vapen.
”Dessa vapen kommer inte längre att kunna stjälas från ett hus eller användas på ett hotfullt sätt”, sa polischef John Kilbride på Falmouth Police Department.
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

IM är en idéburen, obunden medlemsorganisation som arbetar globalt i samarbete med lokala aktörer, för en jämlik och medmänsklig värld. Vi kämpar för en värld där människor av egen kraft kan ta sig ur fattigdom och utanförskap. I vårt arbete utgår vi ifrån de mänskliga rättigheterna, en hållbar värld och tar avstånd från all form av diskriminering.

Följ IM

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IM

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye