Hörselskadades Riksförbund

Inspiratörspris för kamp mot hörselcheckar i Stockholm

Dela

På söndagen prisades Hörselskadades Riksförbunds distrikt i Stockholms län, som efter tio års kamp lyckats stoppa de hårt kritiserade hörselcheckarna i regionen.
– Imponerande, sa förbundsordförande Ulf Olsson, när han hyllade Årets HRF-inspiratörer 2024.

Britt Edoff, vice distriktsordförande, och Agneta Österman Lindquist, distriktsordförande, HRF-distriktet i Stockholm.
Britt Edoff, vice distriktsordförande, och Agneta Österman Lindquist, distriktsordförande, HRF-distriktet i Stockholm. Foto: HRF

I över ett decennium har HRF-distriktet i Stockholms län fört en ojämn kamp för att få bort hörselcheckar inom hörselvården. Och i höstas kom äntligen beslutet: Region Stockholm avskaffar Fritt val-systemet 2025.

Nu prisas distriktet för segern – och för att de "stått i frontlinjen i hörselskadades kamp för rätten till hörselvård".

– Jätteroligt. Det har känts som ett evighetsarbete, en annan sorts maratonlopp än de jag brukar springa annars, säger distriktsordförande Agneta Österman Lindquist till tidningen Auris.

”Som David mot Goliat”

Förbundsstyrelsens motivering är:

”Med imponerande uthållighet har HRF Stockholms län stått i frontlinjen i hörselskadades kamp för rätten till hörselvård.
I en region där frihet att välja förvanskades till frihet att sälja har distriktets orädda rättvisekämpar avslöjat, förklarat, ifrågasatt, larmat, argumenterat och upplyst makthavare – år efter år, i mer än ett decennium.
HRF Stockholms län har aldrig gett upp, aldrig kompromissat med vårt främsta uppdrag: att tillvarata hörselskadades intressen. Som droppen urholkar stenen, som David mot Goliat har distriktet med outtröttlig målmedvetenhet besegrat Fritt val-systemet.
En inspirerande seger för hela HRF-Sverige.”

"Fantastisk bekräftelse"

Utmärkelsen och prissumman på 10 000 kronor delades ut i samband med söndagens förbundsmöte, med deltagare från HRF-distrikt i hela landet.
– Det här är en fantastisk bekräftelse på betydelsen av samarbete, sa vice distriktsordförande Britt Edoff, som tog emot diplomet.
– Det är genom att kroka arm med varandra som vi skapar framgång och står starka. 

Läs mer: "Inspirerande kamp i Stockholm", intervju i tidningen Auris med Agneta Österman Lindquist, distriktsordförande HRF Stockholms län

Övertygade regionen om att skrota checksystemet

Nio av tio som provar ut hörapparater i Region Stockholm köper dem privat. De får en ”hörselcheck” från regionen, men betalar ofta tusentals kronor ur egen ficka – ofta utan att veta att de kan få hörapparater från regionen inom patientavgiften på 600 kronor. Det här är följden av ”Fritt val”-systemet.

Men nu har Region Stockholm lyssnat på kritiken och avskaffar hörselcheckarna. Istället ska det finnas ett stort och brett upphandlat hörapparatsortiment. Ingen ska behöva betala mer än patientavgiften för att prova ut hörapparater.

Frågor och tips om intervjupersoner:
Ingvild Falkenhaug, HRF, 070-536 22 43, ingvild.falkenhaug@hrf.se 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Britt Edoff, vice distriktsordförande, och Agneta Österman Lindquist, distriktsordförande, HRF-distriktet i Stockholm.
Britt Edoff, vice distriktsordförande, och Agneta Österman Lindquist, distriktsordförande, HRF-distriktet i Stockholm.
Ladda ned bild

Hörselskadades Riksförbund (HRF) är en av världens största organisationer av och för hörselskadade. Vi arbetar för ett hörselsmart samhälle, där Sveriges 1,5 miljoner hörselskadade kan leva i full delaktighet och jämlikhet. Läs mer på  hrf.se 

Följ Hörselskadades Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hörselskadades Riksförbund

Region Uppsala kan införa kritiserat vårdsystem – vill ge hörapparatföretag ”extra förtjänst”20.12.2023 08:02:39 CET | Pressmeddelande

Region Uppsala kan vara på väg att införa hörselcheckar. I morgon, torsdag, tas beslut om ett hårt kritiserat vårdsystem som Region Stockholm nyligen beslutade att skrota. – Det här är chockerande. Regionen föreslås gynna hörapparatföretag på patienternas bekostnad, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye