Stockholms stad

Nytt ansikte i Järva

Dela

Den monumentala skulpturen Carlota av Jaume Plensa har temporärt placerats i Järva. Välkommen på invigning 10 juni klockan 16.00 i dalgången mellan Tensta och Rinkeby.

Medverkar vid invigningen: Torun Boucher, äldre - och kulturborgarråd (V), Anders Österberg biträdande finansborgarråd och ordförande i exploateringsnämnden (S), Rashid Mohammed, ordförande i Järva stadsdelsnämnd (V) och Stefan Hagdahl Stockholm konst.

 

Skulpturen Carlota tar plats i Järva. Foto: Stockholm konst.
Skulpturen Carlota tar plats i Järva. Foto: Stockholm konst.

Jaume Plensa är en av vår tids mest betydande konstnärer. Han skapar gärna konstnärliga gestaltningar för offentliga platser och motiverar det med sin vilja att föra konsten närmare en större publikkrets än bara den som besöker konstmuseer och gallerier. Plensas verk finns i offentliga miljöer världen över.

Carlota, den sju meter höga skulpturen i gjutjärn, ingår i en serie som avbildar unga kvinnor. Bakom varje verk finns en verklig modell och deras namn blev skulpturernas titlar.  

I skapandeprocessen ingår modern, datoriserad teknologi. Formaten är monumentala. Formspråket i de långsmala kvinnohuvudena med något förvridna proportioner är avsiktligt idealiserande. De vackra, kontemplativa ansiktena med slutna ögon förmedlar en känsla av koncentration, tankfullhet och upphöjt lugn hos de introverta gestalterna. Den drömska stämningen sprider budskap om hopp och obegränsade möjligheter. Verkens syfte är att fånga och föreviga det ögonblick som försvinner så fort prövningar och erfarenheter börjar lämna sina avtryck på varje liv.

Plensa hämtar inspiration främst från poesi, musik och hos människor han möter. Han har arbetat i traditionella material som glas, stål och brons men också mer ovanliga material som vatten och ljus. Han leker ofta med skuggor och genomsiktlighet liksom skalförskjutningar. 

Jaume Plensa, född i Barcelona 1955, utbildade sig vid Llotja School of Art and Design och Sant Jordi School of Fine Arts i Barcelona, där han också hade sin första utställning 1981. Han har varit lärare på École Nationale Supérieure des Beaux-Arts i Paris och har en professur vid School of the Art Institute of Chicago. Han har ställt ut på gallerier och museer världen över och fått många priser och utmärkelser för sin konst. 

Han är representerad på Art Museum i Miami, Millennium Park i Chicago, Olympic Sculpture Park i Seattle, BBC Broadcasting Tower i London, Borås Fashion Center i Borås, Umedalens Skulpturpark och Kulturhuset Väven i Umeå med flera.

För mer information: 
Stefan Hagdahl, chef Stockholm konst, stefan.hagdahl@stockholm.se, 08-508 31 320

Nyckelord

Kontakter

KulturförvaltningenCarolina Ekéus, presschef

I kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag.

Tel:076-123 18 80carolina.ekeus@stockholm.se

Bilder

Dalgången  mellan Tensta och Rinkeby
Dalgången mellan Tensta och Rinkeby
Ladda ned bild

KULTURFÖRVALTNINGEN I Kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag samt Evenemangsavdelningen.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye