Stockholms stad

Erstas nya sjukhus är Årets Stockholmsbyggnad 2024

Dela

Stockholmarna har röstat fram sin favorit. Erstas nya sjukhus på Södermalm tog hem priset som Årets Stockholmsbyggnad 2024.

Foto: Olof Sjögren

– Erstas nya sjukhus har förtjänstfullt utsetts till vinnare genom omröstning bland medborgarna. Sjukhuset har genomgått en omfattande arkitektonisk utveckling genom ett förslag av Nyréns arkitekter som senare utvecklats av Tengbom Arkitekter och Ratio Arkitekter. Ett fint exempel på hur en byggnad trots en stor volym och modern arkitektur kan samverka väl med stadsbilden i den historiska kontexten. Byggnaden ger ett stort mervärde, en modern och integrerad struktur som är utformad för att främja både medicinsk utveckling och patientens välmående, säger Jan Valeskog, stadsbyggnadsborgarråd och juryns ordförande.

Sammanlagt kom det i år in drygt 5 318 röster. Vinnaren Erstas nya sjukhus fick 1 245 röster.

Det är 15:e året i rad som Stockholms stad arrangerar tävlingen Årets Stockholmsbyggnad. De tio finalisterna valdes ut av en jury.

Juryns kommentar om vinnaren lyder: ”Erstas nya sjukhus är trots sin stora volym väl inplacerad i kvarteret och samspelar fint med sin omgivning. Fasaden är modernt utformad och samverkar med områdets ton. Entréhallen är ljus, öppen, omhändertagande och välkomnar besökaren. Väl gestaltade gröna gårdar och terrasser har blivit en positiv tillgång för patienter såväl som för personal. Entréns placering mot Folkungagatan ger dignitet åt byggnaden och skapar mer liv på gatan.”

Arkitekter bakom projektet är Nyréns Arkitekter, Tengbom Arkitekter, Ratio Arkitekter och byggherre är Ersta Diakoni.

– Vilken glädje att få priset Årets Stockholmsbyggnad! Vi byggde sjukhuset med utgångspunkt i vår värdegrund ”se människan” och ville skapa en plats där man känner harmoni och lugn när man kliver in i entrén. Det var också viktigt att byggnaden blev vacker och funktionell. Sedan invigningen har vi fått mycket positiv respons, och det märks att sjukhuset berör många, både här hemma och utomlands. Jag hoppas att vi genom den här utmärkelsen kan inspirera andra och ge nya idéer om hur vård och omsorg kan bedrivas i framtiden, säger Stefan Nilsson, direktor på Ersta Diakoni.

– Med Erstas nya sjukhus ville vi skapa ett specialistsjukhus som återspeglar Ersta diakonis värdegrund samtidigt som det bevarar platsens identitet. Vi har alla varit involverade i olika delar av processen och resultatet är en modern byggnad i historisk miljö med en tidlös, självständig gestaltning. Vi är så glada att många uppskattar byggnaden, säger representanter från Tengboms, Nyréns och Ratios arkitektbyråer i en gemensam kommentar.

Erstas nya sjukhus fick idag sitt pris i form av en bronsplakett. Priset delades ut av juryns ordförande stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog.

För mer information: Åsa Sjöstrand, projektledare, stadsbyggnadskontoret, 08-508 27 352, asa.sjostrand@stockholm.se

Läs mer om tävlingen: https://start.stockholm/aretsstockholmsbyggnad/

Bilder

Erstas nya sjukhus. Foto: Olof Sjögren.
Erstas nya sjukhus. Foto: Olof Sjögren.
Ladda ned bild

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov, driva företag eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye