Turistrådet Västsverige

Skräpdykare ska rensa upp havsbotten på Smögen

Dela

Den 8 juni klockan 11.00 arrangeras ett skräpdyk vid Smögenbryggan på Smögen. Syftet med denna insats är att sätta fokus på nedskräpningen av våra hav och hur viktigt det är att ta hand om sitt eget skräp. Bakom initiativet står frivilligorganisationen Rena Botten som får hjälp på land av Clean Sea och Sotenäs kommun i initiativet Håll Bohuslän Rent

Foto: Ulf Jensen/Sotenäs kommun

Håll Bohuslän Rent är en samverkan mellan de bohuslänska kommunerna, Västkuststiftelsen, Håll Sverige Rent och Turistrådet Västsverige. Inom ramen för detta samlas både befintliga insatser för att hålla Bohuslän rent samtidigt som nya utvecklas.

Några av dessa insatser är uppsättning av påsholkar längs Bohusleden, utdelning av gratis strandstädar-kit på flera platser i Bohuslän och samarbete med gästhamnar för att få fler båtgäster att sopsortera. Dessutom har en webbplats med tips till besökare och privatpersoner kring hur man som enskild person kan bidra till att minska nedskräpningen i samband med turism tagits fram.

-Jag är oerhört glad över att Rena Botten och Clean Sea ställer upp ideellt och gör en viktig insats för att minska nedskräpningen. Det är första gången denna typ av skräpdyk görs i samverkan mellan dessa aktörer och Håll Bohuslän Rent, men säkerligen inte den sista, säger Katarina Rech, turistinformatör, Sotenäs kommun.

I samband med skräpdyket vid Smögenbryggan deltar också anläggningstekniker från Sotenäs kommun. De hjälper dykarna i vattnet från båten, och ansvarar för att ta hand om skräpet när det är uppe på land.

-Vi som verkar inom Håll Bohuslän Rent vill göra det lätt för besökare och invånare att göra rätt, och på så sätt bidra till en renare miljö, både i havet och på land. Att de här organisationerna genomför denna typ av skräpdyk sätter fokus på dessa viktiga frågor, säger Sofie Olsson, projektledare Turistrådet Västsverige.  

Under 2024 kommer Rena Botten och Clean Sea att anordna fler skräpdyk enligt samma modell som på Smögen. Nästa tillfälle blir i Strömstad efter sommaren. Datum är ej bestämt i skrivande stund.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Turistrådet Västsverige är Västra Götalandsregionens helägda bolag för besöksnäringsfrågor. Genom vår verksamhet bidrar vi till en hållbar utveckling av den västsvenska besöksnäringen i samverkan med företag, kommuner och lokala turistorganisationer - allt i syfte att marknadsföra destinationen Västsverige. Turistrådet Västsverige driver också vastsverige.com, den officiella webbplatsen för information om det turistiska utbudet i Västsverige.

Följ Turistrådet Västsverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Turistrådet Västsverige

Pressinbjudan: Årsmöte för Ett enat Bohuslän 8 mars7.3.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande

På fredag den 8 mars är det dags för årsmöte inom Ett enat Bohuslän, en samverkan mellan kommuner, turistorganisationer och besöksnäringsföretag. På Ulkeröds Gård i Hedekas träffas kommunstyrelseordföranden, oppositionsråd, kommunchefer och turistchefer från samtliga kommuner i Bohuslän samt representanter för besöksnäringen och Turistrådet Västsverige. Media hälsas välkomna under hela eller delar av mötet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye