Fastighetsägarna

Hyresförhandlingarna i Göteborg startar extra tidigt – vill bli klara i god tid före årsskiftet

Dela

Nu inleds hyresförhandlingarna om 2025 års hyror i Göteborg . Förhandlingarna omfattar cirka 28 000 lägenheter. Fastighetsägarna startar i år hyresförhandlingarna extra tidigt för att hyresgästerna och fastighetsägarna ska slippa retroaktiva hyreshöjningar under 2025.

I den gemensamma vägledning som Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännyttan och fastighetsägarna står bakom har kostnaderna för att förvalta hyresrätter ökat med mellan 15-20 procent, vilket blir utgångspunkten när förhandlingarna nu inleds. Vid förhandlingsbordet tar man sedan hänsyn till lokala förutsättningar och fastighetsägarnas och hyresgästernas behov av en stabil och rimlig hyresutveckling.

– Kostnadsutvecklingen har varit explosionsartad de senaste åren. Hyran är fastighetsägarens enda intäkt, den ska täcka kostnader för underhåll, skötsel och investeringar i sådant som skapar mervärde för hyresgästerna. En rimlig hyresutveckling är nödvändig för att vi ska ha välskötta lägenheter och bostadsområden som våra hyresgäster trivs i, Rikard Ljunggren, vd Fastighetsägarna GFR.

Vanligtvis brukar hyresförhandlingarna starta på hösten. I år startar hyresförhandlingarna i Göteborg extra tidigt eftersom förhandlingsprocessen är så långdragen. Målet är att komma överens om 2025 års hyror för Göteborg i god tid innan årsskiftet.

– Det nuvarande förhandlingssystemet gör att förhandlingarna tar cirka ett halvår. För att undvika att hyresgästerna drabbas av retroaktiva hyreshöjningar måste vi börja redan nu. Vi kommer att göra vårt yttersta för komma överens med motparten i rimlig tid, säger Rikard Ljunggren.

Inom tre veckor kommer Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna att påbörja förhandlingarna.

Kontakter

Om oss

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

Fastighetsägarna kräver lägre fjärrvärmepriser14.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Vid den av Göteborg Energi anordnade prisdislogen den 5 juni meddelade bolaget att kostnadsökningen för 2025 kommer att överstiga de 4 % som bolaget prognoserade vid motsvarande tid förra året. Anledningen är att bränslepriserna inte fallit tillbaka så som man då förutspådde och hoppades. Av det underlag, som bolaget har skickat ut inför dialogen, framgår: ”För att under 2025 åter närma sig ägarens avkastningskrav […] behövs ett resultat kring 600 Mkr. Om detta enbart skulle göras via en prisjustering blir höjningen 11%”. Vilken prisökningen för 2025 verkligen blir meddelas av bolaget vid prisdialogens nästa möte den 19 augusti.

Hyresförhandlingarna i Kungsbacka startar extra tidigt – vill bli klara i god tid före årsskiftet5.6.2024 15:31:14 CEST | Pressmeddelande

Nu inleds hyresförhandlingarna om 2025 års hyror i Kungsbacka. Fastighetsägarna startar i år hyresförhandlingarna extra tidigt för att hyresgästerna och fastighetsägarna ska slippa retroaktiva hyreshöjningar under 2025. Tidigare har Fastighetsägarna presenterat att kostnaderna stigit med minst 15 procent, inget yrkande, men en utgångspunkt när lokala förhandlingar nu drar i gång.

Hyresförhandlingarna i Mölndal startar extra tidigt – vill bli klara i god tid före årsskiftet5.6.2024 14:39:48 CEST | Pressmeddelande

Nu inleds hyresförhandlingarna om 2025 års hyror i Mölndal. Fastighetsägarna startar i år hyresförhandlingarna extra tidigt för att hyresgästerna och fastighetsägarna ska slippa retroaktiva hyreshöjningar under 2025. Tidigare har Fastighetsägarna presenterat att kostnaderna stigit med minst 15 procent, inget yrkande, men en utgångspunkt när lokala förhandlingar nu drar i gång.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye