Lantbrukarnas Riksförbund

LRF välkomnar förslaget om gårdsförsäljning

Dela

Idag under en presskonferens presenterade regeringens sitt förslag för gårdsförsäljning i Sverige.

”Vi har väntat länge på det här beskedet och äntligen är vi ett steg närmare gårdsförsäljning i Sverige”. Säger Anna Kaijser, branschansvarig för lokal mat och dryck på Lantbrukarnas Riksförbund.

Alla dryckesslag omfattas av förslaget och regeringen bedömer att en stor del av Sveriges mer småskaliga tillverkare kommer att kunna söka tillstånd för att bedriva gårdsförsäljning.

”Förslaget är i stor sett i linje med med utredningens förslag från 2021 som LRF står bakom. Det här förslaget är en tydlig besöksnäringsmodell som harmonierar med EU-rätten”. Säger Anna Kaiser, branschansvarig för lokal mat och dryck på Lantbrukarnas Riksförbund.

Enligt regeringens förslag krävs det ingen egen produktion eller odling av råvaror för att bedriva gårdsförsäljning av öl, cider eller sprit. Vintillverkare ska dock odla sina egna druvor.

"Nu har vi en modell som många företagare på landsbygden kommer kunna leverera på. Det här kommer lyfta svensk mat- och måltidskultur och främja en växande turist och besöksnäring i hela Sverige.” Säger Anna Kaijser, branschansvarig för lokal mat och dryck på Lantbrukarnas Riksförbund.

Om gårdsförsäljning
Utredningen om gårdsförsäljning, med färdiga författningsförslag, lades fram 2021. Förslaget innebär en restriktiv besöksnäringsmodell som inkluderar alla hantverksmässigt tillverkade drycker, och ställer besöket hos tillverkaren i centrum, snarare än själva försäljningen. Utredningens viktigaste fokus var att ta fram en modell som klarar de EU-rättsliga kraven och samtidigt värnar den svenska alkoholpolitiken, vilket LRF anser att utredningsförslaget gör. LRFs medlemmar och näringen har väntat länge på besked och behöver nu att regeringen tar förslaget vidare och anmäler det till EU så att Sverige kan få besked om vad EU tycker.

Kontakter

För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70

Bilder

Anna Kaijser, branschansvarig lokal mat och dryck på Lantbrukarnas Riksförbund
Anna Kaijser, branschansvarig lokal mat och dryck på Lantbrukarnas Riksförbund
Ladda ned bild

Om oss

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med drygt 120 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen.

LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. http://www.lrf.se/

Följ Lantbrukarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund

Trenden fortsatt uppåt för det gröna näringslivet17.6.2024 12:52:59 CEST | Pressmeddelande

Under andra kvartalet 2024 fortsätter återhämtningen i det gröna näringslivet och landar sammantaget i en svagt positiv syn på den framtida konjunkturen. Det visar konjunkturmätaren Grönt Näringslivsindex från Lantbrukarnas Riksförbund. ”Får vi ett bra odlingsår, en stärkt samhällsekonomi och fler räntesänkningar från Riksbanken så kan vi förhoppningsvis se ett ännu bättre resultat under tredje kvartalet”. Säger Anna Karin Hatt, vd för Lantbrukarnas Riksförbund.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye