LRFs kommenterar EUs naturrestaureringslag
Den 17 juni röstade EU:s miljörådet för att anta naturrestaureringslagen. En grundbult i lagen är att varje land ska ta fram en naturestaureringsplan. I dessa planer ska varje nation peka ut områden som ska restaureras. Sverige har 24 månader på sig att presentera ett utkast på plan efter det att lagstiftningen träder ikraft.
”Vi tycker inte att lagstiftning är rätt väg att gå för förändra komplexa och naturliga ekosystem. Nu är beslutet fattat i Bryssel. Ansvaret för hur stora konsekvenser naturestaureringslagen får för Sveriges skogs- och jordbruk ligger nu på Sveriges regeringen och myndigheter”.
Säger Palle Borgström LRF förbundsordförande och fortsätter.
”Det dagliga arbetet för biologisk mångfald och restaurering av ekosystem som sker inom både jord- och skogsbruket får inte begränsas. Det är viktigt eftersom lagen riskerar att bli särskilt problematisk för Sverige om vi rapporterar statusen för våra naturtyper på ett annat sätt än övriga EU”.
Den politiska överenskommelsen från hösten 2023 är bättre än kommissionens ursprungliga lagförslag men är fortfarande utmanade för LRF på en rad olika punkter, inte minst för omfattande arealer kommer att omfattas. Hur mycket är oklart. Det beror på hur Sverige väljer att tolka den flexibilitet som introducerats i lagstiftningen och hur Sverige väljer att sätta sin referensareal för olika naturtyper. LRF hade därför gärna sett att lagförslaget hade gått till en andra läsning så att det lagtexten kunde förtydligas ytterligare.
”Även om syftet med naturrestaureringslagen är gott och baseras på värden vi delar riskerar konsekvenserna av naturrestaureringslagen bli ett hårt slag mot möjligheten att gå över till fossilfria plaster, begränsa möjligheten att utveckla bioenergi och landsbygdens arbetsmarknad. Därför är det viktigt att LRF bidrar som en konstruktiv part i verkställande av lagen”. Avslutar Palle Borgström LRF förbundsordförande.
Kontakter
För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70
Om oss
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med drygt 120 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen.
LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. http://www.lrf.se/
Följ Lantbrukarnas Riksförbund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund
LRF om krishandbok för Sveriges lantbrukare: Välkommen handledning, men full ersättning måste utgå till företagen26.11.2024 12:56:03 CET | Pressmeddelande
I torsdags lanserades broschyren Om krisen eller kriget kommer – till Sveriges lantbruksföretagare, ett nytt stöd som ska hjälpa lantbrukare att stärka krisberedskapen på gård. "Broschyren är välkommen och kan utgöra ett bra stöd för att stärka beredskapen på gårdsnivå, men för att lantbrukare ska kunna genomföra extra investeringar i ökad krisberedskap krävs att staten tar fullt ansvar och ersätter företagen för till exempel lagerhållning av insatsvaror eller säkrad el – och vattenförsörjning.” Säger Anna Karin Hatt, vd på Lantbrukarnas Riksförbund.
Klimatförändringarna orsakar svängiga skördar15.11.2024 14:26:00 CET | Pressmeddelande
Jordbruksverket beräknar att den svenska spannmålsskörden landar på 5,1 miljoner ton 2024, en ökning med 18 % jämfört med katastrofåret 2023. ”Vi ser alltmer ojämna skörderesultat och det beror på ett förändrat klimat.” Säger Fredrik Andersson, jordbrukare och förbundsstyrelseledamot Lantbrukarnas Riksförbund.
LRF på plats under FN:s klimatförhandlingar12.11.2024 07:59:00 CET | Pressmeddelande
FN:s klimattoppmöte COP29 pågår nu i Baku, Azerbajdzjan. Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) är på plats med rapportem ”Costs of the Green Transition in Agriculture: The Swedish Example” som redovisar vilka klimat- och miljöinvesteringar som krävs för att genomföra jordbrukets gröna omställning. ”För Sveriges bönder är COP29 en avgörande förhandling eftersom det inte är bristen på förståelse eller kunskap om naturen det som bromsar jordbrukets gröna omställning. Det är bristen på tillräcklig finansiering.” Säger Palle Borgström, förbundsordförande Lantbrukarnas Riksförbund.
Två steg närmare 2 procents styrränta7.11.2024 09:36:37 CET | Pressmeddelande
LRF välkomnar att Riksbanken följer sin ränteprognos och sänker styrräntan med 0,50 procentenheter till 2,75 procent. Det är motiverat eftersom inflationstakten nu ligger ganska tydligt under målet på 2 procent.
Brev med tretåig hackspett landar i region Jämtland7.11.2024 08:30:09 CET | Pressmeddelande
Tretåig hackspett är en vacker syn. Det tråkiga är att den sätter stop för att använda din arbetsplats. Om du är en av Sveriges 300 000 skogsägare. Därför skickar LRF ett brev med en stansad tretåiga hackspett till socialdemokratiska och moderata beslutsfattare i region Jämtland och dess kommuner i ett försök att uppmärksamma regionens företrädare om att enskilda skogsägare ansvarar för en resurs som inte bara är en ekonomisk tillgång, utan också en viktig del av regionens och Sveriges gemensamma klimat- och miljöarbete.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum