Rapport från LRF: Ny rättspraxis försvårar naturvård i svensk skog
En ny rapport från LRF Den dolda revolutionen i skogen beskriver en systemförändring där hänsyn och avsättningar i den svenska skogen avgörs av generella bestämmelser i stället för myndighetsbeslut i det enskilda fallet. Rapporten presenterar även ett antal konkreta lösningar om hur problematiken skulle kunna avhjälpas.

”Den nuvarande situationen skapar stor rättsosäkerhet för Sveriges familjeskogsägare samtidigt som det blir väldigt svårt att prioritera naturvårdsinsatserna i den svenska skogen. Det här kan inte vara vägen framåt för svenskt skogsbruk som har en viktig roll i den gröna omställningen”. Säger Magnus Kindbom, Skogsdirektör på Lantbrukarnas Riksförbund.
Den svenska skogspolitiken har utformats för att skapa en rättssäkerhet kring subjektiva företeelser i naturen. Det är enligt skogsvårdslagen nödvändigt att ta hänsyn till exempelvis värdefulla träd och hänsynskrävande biotoper. Men det är i huvudsak upp till skogsägaren att bedöma vad som är ett värdefullt träd eller en hänsynskrävande biotop.
Ett eventuellt förbud blir inte skarpt förrän Skogsstyrelsen beslutat om ett föreläggande eller förbud i det enskilda fallet. På samma sätt kan myndigheterna besluta om biotopskyddsområden eller naturreservat när man anser det vara befogat med så stora inskränkningar att pågående markanvändning avsevärt försvåras. Då har skogsägaren rätt till ersättning och det blir tydligt vad som gäller.
Rapporten beskriver förändringen där en ny rättspraxis kring skogen vuxit fram där skogsbruket kan förbjudas genom generella bestämmelser utifrån oprecisa definitioner i stället för genom myndighetsbeslut där skogsägare erbjuds ersättning.
”Det som tidigare var grundlagsskyddad pågående markanvändning kan nu på osäkra grunder vara förbjudet. Genom skarpa förbud kring diffusa företeelser gör markägare ofrivilligt till brottslingar”. Säger Magnus Kindbom, Skogsdirektör på Lantbrukarnas Riksförbund.
Ett konkret exempel är tillämpningen av artskyddsförordningens bestämmelser och miljöbalkens allmänna hänsynsregler där det inte längre myndighetens beslut som avgör vad som är förbjudet. Företeelser och arter i skogen som kan tolkas subjektivt bedöms allt oftare omfattas av generella förbud.
”Skogsägaren kan inte längre veta vad som är förbjudet eller inte och detta måste allt oftare prövas i domstol där skogsägaren själv måste stå för sina domstolskostnader. Eftersom förbudet inte anses orsakat av myndighetsbeslut utan redan är generellt förbjudet i lag råder också osäkerhet kring rätten till ersättning när pågående markanvändning avsevärt försvåras”. Säger Magnus Kindbom, Skogsdirektör på Lantbrukarnas Riksförbund.
Tillämpningen av artskyddsförordningen får effekter för grunderna i det arbetssätt vi i Sverige haft för naturvårdsarbete i den svenska skogen då den skogsägare som tagit det extra ansvar som förväntats i stället riskerar att råka extra illa. Detta är kontraproduktivt, inte minst ur ett naturvårdsperspektiv.
Två lösningar som presenteras i rapporten:
- Artskyddsförordningen bör i första hand begränsas så att pågående markanvändning inte får avsevärt försvåras. I stället bör staten, när de anser att ett platsspecifikt skydd behövs för någon art, försöka teckna naturvårdsavtal med skogsägaren eller tillämpa annat formellt skydd. För detta behöv nya tidsbegränsade skyddsformer som inte inskränker markanvändningen mer än vad som är motiverat för den aktuella arten. Alla skyddsformer bör ge skogsägaren full ersättning för det intrång som sker.
- Det bör vara staten och inte den enskilde markägaren som har ansvar att leva upp till EU-direktiven. Kommande regelverk där olika begrepp och definitioner blir avgörande för krav på avsättningar och långtgående hänsyn bör införlivas i svensk lag på ett sätt som innebär att staten och inte den enskilde har ansvaret att leva upp till EU-direktiven. Det innebär att en åtgärd inte är förbjuden förrän staten har beslutat om förbud i det enskilda fallet. Följden blir att om exempelvis alla miljöer av en viss typ ska bevaras måste varje sådant område först identifieras av staten.
Rapporten finns bifogad.
Här hittar du fler rapporter från LRF som den svenska skogen.
Är du i Almedalen? Missa inte LRFs Skogsägarnas seminarium på samma tema.
Tid: 27 juni kl. 16.15-17.45
Plats: B-huset, Uppsala universitet, Huvudentré Cramérgatan 3, "B15"
Läs mer här.
Kontakter
För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70
Bilder

Dokument
Om oss
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med drygt 120 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen.
LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. http://www.lrf.se/
Följ Lantbrukarnas Riksförbund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund
LRF om Livsmedelsstrategin 2.0: "Vi behöver öka livsmedelsproduktionen i Sverige"21.3.2025 12:21:26 CET | Pressmeddelande
LRF välkomnar att regeringen äntligen presenterar den uppdaterad livsmedelsstrategin. Sedan den senaste presenterades, 2017, har omvärlden förändrats. Svensk livsmedelsproduktion står inför stora utmaningar och vi behöver öka livsmedelsproduktionen i Sverige.
Inget utrymme att pressa betalningen till bonden20.3.2025 15:39:32 CET | Pressmeddelande
Idag deltog LRFs VD Anna Karin Hatt i ett möte om utvecklingen av matpriserna med finansminister Elisabeth Svantesson och landsbygdsminister Peter Kullgren. Branschrepresentanter från övriga delar av livsmedelskedjan deltog också.
LRF om Klimatpolitiska rådets rapport: ”Hoppas på en mer rättvis diskussion”20.3.2025 13:13:13 CET | Pressmeddelande
Idag har Klimatpolitiska rådet presenterat sin årliga rapport som granskar regeringens klimatpolitik. Den här gången med en fördjupning om det svenska jordbrukets klimatpåverkan.
Förståelse för oförändrad ränta20.3.2025 09:30:34 CET | Pressmeddelande
LRF har förståelse för att Riksbanken avvaktar med ytterligare räntesänkningar och lämnar styrräntan oförändrad i mars. "Svensk ekonomi utvecklas sakta åt rätt håll trots lite snabbare inflation i början av året. Men det osäkra omvärldsläget med pågående krig och handelskonflikter är andra faktorer i vågskålen för räntepolitiska avvägningar." Säger Palle Borgström, LRFs förbundsordförande.
Mjölkbönder i världsklass får medalj av kung Carl XVI Gustaf19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Vilket jobb kan leda till att du får en guldmedalj av kungen? Jobbet som mjölkföretagare förstås. Måndagen den 7 april delar kung Carl XVI Gustaf ut LRF Mjölks guldmedaljer till de mjölkföretagare som har levererat mjölk i toppklass under 23 år. – Svensk mjölk och mjölkproduktion håller världsklass. Det krävs oerhört mycket för att leverera på den här nivån i 23 år. Jag blir lika imponerad varje år och av varje guldmedaljör, säger Peter Kofoed, chef för LRF Mjölk.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum