Djurrättsalliansen

83 djur döda på Borås djurpark

Dela

Under förra året dog 83 djur på Borås djurpark. Flera av djuren tillhörde arter som är akut eller starkt hotade – nio afrikanska vildhundar, en bomullshuvudtamarin och en röd panda. Men Borås djurpark vill inte svara på frågor om vad som hänt med de enskilda djuren, utan svarar istället att de inte ser en dialog med Djurrättsalliansen som ”särskilt värdefull”.

Afrikanska vildhundar på Borås djurpark.
Afrikanska vildhundar på Borås djurpark. Foto: Djurrättsalliansen

83 djur dog på Borås djurpark förra året. Det visar Djurrättsalliansens granskning av djurparkens så kallade artinventeringslista – ett register som alla djurparker årligen ska skicka in till länsstyrelsen där det ska framgå vilka djur som finns på djurparken. Om några djur flyttats eller dött under föregående år ska även de redovisas.

Nio av de döda djuren var afrikanska vildhundar. Trots att Borås djurpark själva lyfter den afrikanska vildhunden som en av de mest hotade arterna i Afrika har djurparken rutinmässigt avlivat friska individer. I en granskning som SVT gjorde 2018 visade det sig att djurparken under åren 2014–2016 hade avlivat 16 friska afrikanska vildhundar. 2020 kunde Djurrättsalliansen visa att ytterligare 21 vildhundar dog under 2017–2019. Då svarade inte Borås djurpark på våra frågor om hur vildhundarna hade dött, men i ett radioinslag på P4 Sjuhärad erkände parken sedan att friska vildhundar återigen hade dödas. Totalt har 56 afrikanska vildhundar dött på djurparken de senaste tio åren.

– Djurparker försöker rättfärdiga sin existens med argument om att de bevarar djurarter, vilket blir motsägelsefullt när man synar verkligheten. Djurparker är inte på något vis en förutsättning för artbevarande, utan det arbetet behöver bedrivas på etiska sätt. En stor förändring måste till, som innebär stora utmaningar, men att hålla fast vid en förlegad djursyn där djur tillåts utnyttjas som nöjesobjekt är inte rätt väg framåt, säger Djurrättsalliansens talesperson Malin Gustafsson.

När Djurrättsalliansen i år frågade Borås djurpark vad dödsorsakerna var för bomullshuvudtamarinen, den röda pandan och de nio afrikanska vildhundarna som dog under 2023 fick vi följande svar:

”Vi har mottagit dina frågor ang. några av djuren som dött under 2023. Dödsfall och avlivningar av djur i djurparken kan ha olika bakgrund. Information om detta finns på vår hemsida, det finns aktuella publicerade artiklar i lokala nyhetsmedier som berör detta och vi har en öppen och transparent dialog i dessa frågor med våra besökare i djurparken. Vi känner oss trygga med den kommunikationen och tror att den transparensen skapar ett förtroende för vår verksamhet. Vi ser inte att en ”dialog” med er organisation är särskilt värdefull, ni driver ert narrativ gentemot er målgrupp alldeles oavsett vår inblandning”.

– Vi tycker att Borås djurpark, särskilt som kommunalt bolag, borde vara öppna och transparenta om vad som händer med specifika djurindivider oavsett vem som ställer frågor. Vi vill gärna kunna ha en dialog och hade hellre hänvisat till deras svar om dödsorsakerna än att behöva säga att djurparken inte vill svara på våra frågor, säger Malin Gustafsson.

Djurungar dödas för att bytas ut mot nya
Djurparker lockar besökare med bland annat gulliga djurungar och löften om att de bevarar utrotningshotade djur. Vad som däremot inte visas upp är alla de djur som årligen dör eller dödas i fångenskapen. Bland annat dödas så kallade överskottsdjur då djurparkerna inte har utrymme för alla de djur de föder upp. Djurrättsalliansen har under flera år granskat svenska djurparker och har gång på gång visat att bland annat utrotningshotade och fullt friska djur dödats.

– Att djurparkerna ser dödande av djur som ett slags ”lösning” är bara en av flera oetiska aspekter med de här verksamheterna. Alla djur på parkerna lever sina liv i fångenskap, långt ifrån hur de hade levt i sina rätta hemmamiljöer. Djuren blir fråntagna rätten till sina egna liv och frihet för att djurparkerna ska tjäna pengar på att visa upp dem. Vi hoppas att fler slutar se inspärrade djur som underhållning och inte besöker djurparker, säger Malin Gustafsson.

Årligen rapporteras det om nyfödda ungar på djurparker, men det framgår sällan att djurparkerna många gånger dödar ungarna för att byta ut dem mot nya nästkommande säsong. Detta är något som sker på bland annat Borås djurpark. 2016 föddes lejonen Potter, Weasley, Granger och Dolores. I en intervju i Göteborgs-Posten sa då en zoolog på Borås djurpark: ”Det känns skitkul. Verkligen jättekul. Det var ju ett tag sedan vi fick några lejonungar senast”. 2018 rapporterade SVT Nyheter att två av lejonen hade avlivats och två hade flyttats till en djurpark i England. Samma granskning lyfter även de fyra lejonen Rafiki, Nala, Sarabi och Simba som föddes 2012 och dödades 2013 samt lejonungarna Kiara, Benzai och Kovu som föddes 2014 och avlivades 2015. Under 2023 dog ett lejon, en art som klassas som sårbar, på Borås djurpark.

De övriga djur som dog på Borås djurpark under 2023 var:
1 anka
1 bläsbock
2 brunbjörnar
1 fläckig hyena
3 geparder
7 grisar
5 hjälmpärlhönor
2 humboldtpingviner
10 kaniner
3 katter
7 mufflonfår
1 nötkreatur
5 påfåglar
10 röda djungelhönor
1 struts
2 större flamingos
1 vanlig eland
1 visent
8 västafrikanska dvärggetter

Dokumentärserie granskar djurparker
I april sände Vetenskapens värld på SVT dokumentärserien ”Djurparkskriget” i två delar. Programmet söker svar på om det är etiskt försvarbart att besöka djurparker och synar bland annat djurparkernas påstående om artbevarande och lyfter det som Djurrättsalliansens granskningar visat i många år: hur friska och utrotningshotade djur regelbundet dödas på djurparker.

– Det är verkligen en sevärd dokumentär, som vi tycker slår hål på djurparkernas argument om bevarande, forskning och utbildning. Förhoppningsvis bidrar serien till en ökad debatt om djurparkers vara eller inte vara och att vi rör oss mot en mer etisk framtid där djurparker i dess nuvarande form inte finns kvar, säger Malin Gustafsson.

Tidigare djurparksgranskningar
2020 publicerade Djurrättsalliansen en granskning av tio av de större djurparkerna i Sverige. Undersökningen visade att totalt 2 703 djur dog på djurparkerna under åren 2017–2019. Året efter granskade vi samma djurparker och kunde då visa att 1 118 djur dog under 2020. Året därpå dog 68 djur på Borås djurpark och inte heller då ville djurparken svara på våra frågor om vad som var dödsorsakerna för enskilda djur. I år har Djurrättsalliansen kunnat berätta om att varken Parken ZooÖlands djurpark eller Kolmårdens djurpark svarar på vad som hänt med utrotningshotade djur som dött på djurparkerna.

Så här har granskningen gått till
Djurrättsalliansen har begärt ut och granskat artinventeringslistorna, som djurparkerna årligen måste skicka in till länsstyrelsen. Listorna ser olika ut för olika djurparker; i vissa listor framgår bara djurarten och antalet djur som dött och i vissa går det att utläsa om djuren avlivats eller om de dött av andra orsaker, exempelvis medicinska skäl. I Borås djurpark lista framgår inte mer information än djurarten och hur många individer som dött. Vi har ställt frågor till Borås djurpark vad de specifika dödsorsakerna var för vissa av djuren men djurparken har inte svarat på frågorna.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Djurrättsalliansen är en svensk djurrättsorganisation som kämpar för djurs rättigheter. Vi arbetar för en framtid där alla djur har rätt till sina egna liv och behandlas med respekt och empati. En framtid utan djurförtryck och där inga djur utnyttjas för mat, kläder, nöje eller som försöksobjekt. 

Genom att dokumentera och avslöja djurindustrier, bedriva opinionsbildning och vara en inspirationskälla till djurvänlig livsstil gör vi skillnad för djuren. 

Organisationen är religiöst och partipolitiskt obunden och arbetar med demokratiska metoder utifrån en djurrättslig värdegrund. Djurrättsalliansen förespråkar icke-våld. 

Följ Djurrättsalliansen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurrättsalliansen

Avslöjade lidande i kycklingindustrin – djurens situation fortfarande densamma11.11.2024 10:05:40 CET | Pressmeddelande

För ett år sedan chockerades allmänheten av Djurrättsalliansens filmer från svensk kycklingindustri, som SVT:s Uppdrag granskning publicerade i programmet ”Kycklingens pris”. Genom att arbeta undercover hos det största avelsföretaget i branschen kunde vi visa under vilka plågsamma förhållanden avelshönorna och tupparna levde och dog. Men trots starka reaktioner och hård kritik från experter ser djurens situation fortfarande likadan ut.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye