Lantbrukarnas Riksförbund

Ett öppet brev till Sveriges politiker från LRFs förbundsordförande 2050

Dela

Jag heter Stina Svärd och är ordförande i Lantbrukarnas Riksförbund, år 2050. 
Ja, jag skriver från framtiden.

För som lantbrukare vet jag att ”som man sår får man skörda”. Och det är nu, 2024 som beslut fattas som blir avgörande för dig, mig och oss i framtiden.

Stina Svärd, förbundsordförande Lantbrukarnas Riksförbund 2050
Stina Svärd, förbundsordförande Lantbrukarnas Riksförbund 2050

I er tid, av klimatförändringar och extremväder, är Europa överens om att något måste göras. Att naturen måste brukas ansvarsfullt, restaureras där det behövs, komma tillbaka till den balans som rådde under 1990-talet. Det anser de allra flesta, utom Naturvårdsverket. Som i stället tycker att Sverige ska backa hela vägen tillbaka till mitten av 1800-talet, hur naturen såg ut då.

När vi ändå är ute på tidsresor, låt oss hälsa på i 1850 års Sverige. Här råder missväxt och svält. Maten räcker inte till, skogen räcker inte till, människor flyr landet. Sedan dess har vi blivit tre gånger så många.

Om vi sätter 1850 som referensram för hur mycket jord- och skogsbruk vi ska ha, då skulle det innebära att en femtedel av åkermarken tas ur produktion. Vad händer då med livsmedelsproduktionen? Hur går det med matberedskapen?

Det skulle också innebära att skog motsvarande hela Södermanland, Västmanland, Stockholm och Uppsala län slutas brukas. Ungefär 11 500 arbetstillfällen skulle därmed försvinna, tillsammans med 3 miljarder kronor i skatteintäkter och 14,5 miljarder kronor i utebliven export. För att inte tala om den gröna omställningen. År 2024 tillhör ni i Sverige de främsta i världen på att byta svart mot grönt, att fasa ut det fossila. Vad skulle hända med den?

Om jag får lov att önska något härifrån framtiden, kliv inte mer än 150 år bakåt i tiden, utan gör som resten av Europa. Vi jord- och skogsägare brukar våra marker ansvarsfullt. Vi är konstruktiva, innovativa och blir hela tiden bättre på att få ut mer ur en mindre insats. Men framför allt är vi måna om ett hållbart samhälle, biologisk mångfald och fungerande ekosystem. Det är grunden för vår existens. Ha förtroende för oss som brukar jord och skog.

Jag är klar med mitt brev. Stort tack för att ni läste. När jag nu reser mig från bordet och går ut genom dörren är det till resultatet av ert beslut. Jag ser fram emot att få skörda!

Vänliga hälsningar,
Stina Svärd
Mjölk- och spannmålsbonde, skogsägare
Förbundsordförande Lantbrukarnas Riksförbund

Läs mer här på LRFs kampanjsajt.

Kontakter

För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70

Om oss

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med drygt 120 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen.

LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. http://www.lrf.se/

Följ Lantbrukarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund

13 000 underskrifter för minskad vildsvinsstam5.7.2024 09:12:08 CEST | Pressmeddelande

Naturvårdsverket har i ett pressmeddelande gått ut med statistik som visar att trafikolyckor med vildsvin nu ökar. Det är indikationer på en växande vildsvinsstam och är mycket allvarligt. LRF har länge varnat för det stora vildsvinsbeståndet och det är bra att Naturvårdsverket är tydliga med att snabba insatser behövs för att bromsa den mycket oroande utvecklingen. Men det räcker inte att, som Naturvårdsverket skriver, markägare och jägare ska vara uppmärksamma på hur stammen utvecklas lokalt och ta till åtgärder som jakt och skrämsel. Det kan aldrig vara upp till enskilda markägare eller jägare att ensamma bestämma hur mycket vilt vi kan tolerera i landet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye