Svenska Orienteringsförbundet

Sveriges trupp till Sprint-VM i Edinburgh

Dela

Sverige skickar en trupp på nio ordinarie löpare och två reserver till Sprint-VM i Edinburgh. VM-tävlingarna i Skottland avgörs 12-16 juli. ”Många har möjlighet att ta medalj”, säger förbundskapten Kalle Dalin.

Martin Regborn, Tove Alexandersson och Jonatan Gustafsson är tre medaljhopp i den svenska VM-truppen.
Martin Regborn, Tove Alexandersson och Jonatan Gustafsson är tre medaljhopp i den svenska VM-truppen. Hugo Mattsson/Svensk Orientering

På historiens första VM med enbart sprint på programmet, i Danmark för två år sedan, tog Sverige medaljer på alla tre distanser. Kvartetten Lina Strand, Max Peter Bejmer, Gustav Bergman och Tove Alexandersson vann guld på sprintstafetten. Tove Alexandersson tog guld, August Mollén silver och Jonatan Gustafsson brons på knockout-sprint och på den individuella sprinten sprang Gustav Bergman hem ett silver.

Det är förstås höga mål för de svenska löparna när årets sprint-VM avgörs i den skotska huvudstaden Edinburgh 12-16 juli.

– På totalen en väldigt spännande trupp med många som har möjlighet att ta medalj om de har en bra dag, säger förbundskapten Kalle Dalin och fortsätter:

– Som lag så ska vi försöka hjälpa löparna så att de kan ha riktigt bra dagar under VM. Då finns stora möjligheter till medaljer för många i laget. Något gemensamt medaljmål har vi inte satt upp. Men skulle vi summera de aktivas drömmar så blir det fler medaljer än vad som kommer delas ut.

– Men vi fokuserar inte på medaljer utan prestationen. För oss ledare runt omkring ska vi se till att löparna är förberedda och ge dem de möjligheter de vill ha för att prestera.

Det har varit en tuff kamp om platserna till årets VM-lag där några av medaljörerna från förra VM i inte finns med i årets trupp.

– Det är stenhårt om platserna. Jonatan (Gustafsson) som var fyra på världscupen får inte plats i laget på den individuella sprinten, säger Dalin.

– Samma sak med Isac (von Krusenstierna). Han var sexa på EM i knockout-sprint och vann vårt knockout-test men får inte heller en ordinarie plats. August (Mollén) som tog silver på förra VM hamnar utanför laget.

Gustav Bergman, som stod över de två första världscupomgångarna då familjen väntade tillökning, finns med i truppen.

– Gustav var tvåa på sprint-VM för två år sedan och vann vårt sprinttest. Nu har han fått vara hemma och blivit pappa på nytt. Han kommer laddad till VM, säger Dalin och lägger till:

– Jag har funderat mycket fram och tillbaka. Jag får ju tyvärr lämna löpare utanför laget som jag tror skulle kunna ta medalj. Det är hårt att ta plats i det svenska laget och just nu är det hårdare på herrsidan. Så har det inte alltid sett ut.

Hur ser förberedelserna ut fram till VM?
– Det kommer att se lite olika ut. Delar av truppen åker till Skottland på Pre Camp lördag till onsdag. Efter Jukola/Venla-stafetterna i Finland 15-16 juni åker till exempel Tove (Alexandersson) och Hanna (Lundberg) på höghöjdsuppladdning.

– Vi samlas i Edinburgh den 9 juni och den 12:e kör VM i gång med den individuella sprinten.

Sveriges trupp till Sprint-VM i Edinburgh, Skottland

Damer individuell sprint
Tove Alexandersson, Stora Tuna OK
Sara Hagström, IFK Göteborg Orientering (friplats)
Hanna Lundberg, OK Renen
Karolin Ohlsson, Järla Orientering

Herrar individuell sprint
Gustav Bergman, OK Ravinen
Martin Regborn, Hagaby GoIF
Emil Svensk, Stora Tuna OK

Damer knockout-sprint
Tove Alexandersson, Stora Tuna OK (friplats)
Hanna Lundberg, OK Renen
Karolin Ohlsson, Järla Orientering
Alva Sonesson, Falköpings AIK OK

Herrar knockout-sprint
Jonatan Gustafsson, KFUM Örebro
Martin Regborn, Hagaby GoIF
Emil Svensk, Stora Tuna OK

Sprintstafett
Tove Alexandersson, Stora Tuna OK
Hanna Lundberg, OK Renen
Martin Regborn, Hagaby GoIF
Emil Svensk, Stora Tuna OK

Reserver på plats
Jonatan Gustafsson, KFUM Örebro (individuell sprint)
Alva Sonesson, Falköpings AIK OK (individuell sprint)
Josefin Tjernlund, OK Tisaren (knockout-sprint)
Isac von Krusenstierna, OK Kåre (knockout-sprint)

VM-programmet
12 juli sprint
14 juli sprintstafett
16 juli knockout-sprint

Kontakter

Bilder

Martin Regborn, Tove Alexandersson och Jonatan Gustafsson är tre medaljhopp i den svenska VM-truppen.
Martin Regborn, Tove Alexandersson och Jonatan Gustafsson är tre medaljhopp i den svenska VM-truppen.
Ladda ned bild

Svenska Orienteringsförbundet består av 600 föreningar med 84 000 medlemmar. Vi är en idrott för alla, med framgångsrika landslag, en omfattande tävlings- och ungdomsverksamhet samt aktiviteter som hittaut, naturpasset och motionsorientering för allmänheten. Våra medlemsföreningar arrangerar varje år runt 600 tävlingar och stora evenemang som Tiomila och O-Ringen.

Följ Svenska Orienteringsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Orienteringsförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye