Lantbrukarnas Riksförbund

LRF välkomnar artskyddsutredning – men ser utredningsuppdraget som otillräckligt

Dela

Regeringen kommer enligt ett pressmeddelande tillsätta en utredning inom klimat- och näringslivsdepartementet för att se över artskyddsförordningen. ”LRF välkomnar utredningen men det är långt kvar till ett rättssäkert och balanserat artskydd”. Säger Palle Borgström, förbundsordförande Lantbrukarnas Riksförbund.

 Tillsammans med Sveriges skogsägarföreningar har LRF under lång tid drivit på förändringar i artskyddets utformning. Utredaren ska lämna förslag på i vilken omfattning nationellt fridlysta arter ska kunna hindra pågående markanvändning och föreslå hur markägare ska ersättas när pågående markanvändning avsevärt försvåras. Utredningen ska vara färdig den 31 december 2024.  

”LRF ser artskyddet som det största äganderättsliga problemet för familjeskogsägaren. Vi välkomnar att regeringen äntligen tänker göra något för att minska problemen”. Säger Palle Borgström, förbundsordförande LRF och fortsätter:  

”Vår förhoppning är att utredningen kommer innebära att exempelvis en art som knärot inte längre kommer att stoppa avverkningar i våra svenska skogar”. Säger Palle Borgström, förbundsordförande LRF.  

I regeringens pressmeddelande nämns inte någonting om att utredaren ska lämna förslag på lättnader kring de förbud som rör fåglar vilket gör att det utredningen till trots är långt kvar till ett balanserat och rättssäkert artskydd.  

”Eftersom regeringen inte tycks göra något åt fågelförbuden riskerar skogsägare fortsatt drabbas av orimliga förbud som går betydligt längre än vad EU kräver. Det är också oklart hur skogsägare ska ersättas. Det är långt kvar till ett rättssäkert artskydd”. Säger Paul Christensson ordförande LRF Skogsägarna. 

LRF har under lång tid riktat kritik mot hur artskyddsreglerna tillämpas i Sverige och att de varken är rättssäkra eller effektivt för skydd av värdefull natur.  

”De generella artskyddsförbud vi har idag är en dålig metod när man vill skydda hela skogsbestånd. Det är rättsosäkert, leder till domstolsprövningar och innebär att helt fel områden prioriteras i våra avsättningar. Dessutom ger det kontraproduktiva incitament när den som skapar förutsättningar för fridlysta arter straffas med brukandeförbud och byråkrati. Vid långtgående intrång måste frivilliga avtal och formellt skydd istället användas”. Säger Paul Christensson ordförande LRF Skogsägarna. 

Läs LRFs rapport "Artskyddet och skogen" här

Kontakter

För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70

Bilder

LRFs förbundsordförande Palle Borgström.
LRFs förbundsordförande Palle Borgström.
Ladda ned bild
Paul Christensson, ordförande LRF Skogsägarna
Paul Christensson, ordförande LRF Skogsägarna
Ladda ned bild

Om oss

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med drygt 120 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen.

LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. http://www.lrf.se/

Följ Lantbrukarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund

13 000 underskrifter för minskad vildsvinsstam5.7.2024 09:12:08 CEST | Pressmeddelande

Naturvårdsverket har i ett pressmeddelande gått ut med statistik som visar att trafikolyckor med vildsvin nu ökar. Det är indikationer på en växande vildsvinsstam och är mycket allvarligt. LRF har länge varnat för det stora vildsvinsbeståndet och det är bra att Naturvårdsverket är tydliga med att snabba insatser behövs för att bromsa den mycket oroande utvecklingen. Men det räcker inte att, som Naturvårdsverket skriver, markägare och jägare ska vara uppmärksamma på hur stammen utvecklas lokalt och ta till åtgärder som jakt och skrämsel. Det kan aldrig vara upp till enskilda markägare eller jägare att ensamma bestämma hur mycket vilt vi kan tolerera i landet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye