Svenska Handbollslandslaget

Herrarnas OS-trupp uttagen

Dela

Med 47 dagar kvar till OS-premiären mot Tyskland har herrlandslagets förbundskapten Glenn Solberg i dag presenterat de 17 spelare som åker till Paris. 

– Vårt mål är att göra vårt bästa mästerskap någonsin, säger Solberg. 

I går avslutades klubblagssäsongen med Champions League-finalen i Köln och från och med i dag är det fullt fokus på OS i Frankrike. Efter att damernas trupp presenterades förra veckan var det i dag dags för Glenn Solberg att namnge de 17 herrspelare som först samlas på Playitas om två veckor, sedan i Eskilstuna den 12 juli och som efter det åker till Paris den 23 juli för att inleda OS med match mot Tyskland den 27 juli.

Detta är den sjätte mästerskapstruppen som Glenn Solberg tagit ut och i de fem tidigare mästerskapen har det blivit fyra semifinaler, tre medaljer, två finaler och ett EM-guld.

– Det har kanske varit den svåraste truppen för mig att ta ut. Det är många saker som ska värderas och när det dyler upp skador behöver man se över helheten och lagsammansättningen på nytt. Det är väldigt många duktiga handbollsspelare som inte får möjligheten att vara med i OS, men jag är stolt över den trupp vi har tagit ut med 17 fantastiska spelare och människor som arbetar bra tillsammans och som har visat att de kan prestera på den högsta nivån och mot de allra bästa, säger Solberg. 

Till skillnad mot VM och får bara 14 spelare vara inskrivna i matchtruppen i OS. Sverige har fram till den 8 juli på sig att bestämma vilka 14 spelare som kommer att skrivas in i matchtruppen och vilka tre som kommer att vara reserver på plats i Paris.

– OS är stort och jag tror att alla drömmer om att få uppleva det. Vi vet hur svårt det är att ta sig till OS så vi är väldigt ödmjuka inför uppgiften och går in i sommaren med en stor motivation och tro på det vi gör. Vi drömmer om att slåss om medaljerna, men vi vet ännu inte vad de andra länderna kommer med för lag. Det vi vet på förhand är att det är två oerhört tuffa grupper och att alla kvartsfinaler kommer att bli stentuffa. Men vårt mål är att göra vårt bästa mästerskap någonsin och sedan får vi se hur långt det räcker. När vi är som bäst vet vi att vi kan slå alla, säger Solberg.

Av de 17 uttagna är det fyra som inte spelat OS tidigare: Tobias ThulinOscar BergendahlSebastian Karlsson och Jonathan Edvardsson där dock Thulin och Edvardsson var reserver på plats i Japan för tre år sedan. Tre spelare får uppleva OS för tredje gången: Jim GottfridssonAlbin Lagergren och Andreas Nilsson.

Sverige spelar en officiell landskamp inför OS: Mot Egypten i Eskilstuna den 18 juli. Lagen möts även i en inofficiell landskamp två dagar tidigare.

SVERIGES TRUPP TILL OS

Målvakter:
12. Andreas Palicka, Paris Saint-Germain, 157 A-landskamper/16 mål
16. Tobias Thulin, GOG, 59/0
20. Mikael Appelgren, Rhein-Neckar Löwen, 100/2
Vänstersex:
15. Hampus Wanne, FC Barcelona, 95/387
22. Lucas Pellas, Montpellier HB, 70/222
Mittsex:
5. Max Darj, Füchse Berlin, 120/144
32. Oscar Bergendahl, SC Magdeburg, 55/83
35. Andreas Nilsson, Telekom Veszprem, 154/350
Högersex:
11. Daniel Pettersson, SC Magdeburg, 89/203
13. Sebastian Karlsson, Montpellier HB, 14/41
Vänsternio:
2. Jonathan CarlsbogårdFC Barcelona, 68/133
49. Karl Wallinius, THW Kiel, 28/26
Mittnio:
19. Felix Claar, SC Magdeburg, 73/193
24. Jim Gottfridsson, SG Flensburg-Handewitt, 154/492
28. Jonathan Edvardsson, TSV Hannover-Burgdorf, 21/8
Högernio:
23. Albin Lagergren, SC Magdeburg, 109/320
33. Lukas Sandell, Telekom Veszprem, 57/138
Senast den 8 juli ska 14 ordinarie spelare och tre reserver registreras

OS 2024

Datum: 26 juli–11 augusti 2024
Värdland: Frankrike

Grupp A: Spanien, Kroatien, Tyskland, Slovenien, Sverige, Japan
Grupp B: Danmark, Norge, Ungern, Frankrike, Egypten, Argentina

SVERIGES MATCHER
27 juli: 
Tyskland (19.00, Paris)
29 juli: Spanien (16.00, Paris)
31 juli: Slovenien (16.00, Paris)
2 augusti: Kroatien (14.00, Paris)
4 augusti: Japan (09.00, Paris)
7 augusti: Eventuell kvartsfinal (Lille)
9 augusti: Eventuell semifinal (Lille)
11 augusti: Eventuell final eller bronsmatch (Lille)
Alla grupper, matcher och matchtider

LANDSKAMP UNDER OS-UPPLADDNINGEN

18 juli, 19.30: Egypten (Volvo CE Arena, Eskilstuna) Biljetter

Nyckelord

Kontakter

Sverige är en av världens främsta handbollsnationer med 25 medaljer på seniorsidan i OS, VM och EM. I de senaste nio mästerskapen för damerna och herrarna har Sverige slutat bland de fem bästa i samtliga.  

Även på ungdomssidan är Sverige ofta med långt framme i de internationella mästerskapen och dessutom har vi landslag på såväl senior- som ungdomsnivå i beachhandboll.  

Sverige arrangerar regelbundet internationella mästerskap, senast under 2023 då både herrarnas och damernas VM avgjordes i Sverige. 2026 arrangeras herrarnas EM och 2028 damernas EM av Sverige, Danmark och Norge.

Följ Svenska Handbollslandslaget

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Handbollslandslaget

Damernas OS-trupp uttagen4.6.2024 11:15:00 CEST | Pressmeddelande

Sommarens stora handbollsäventyr närmar sig och i dag har 17 svenska damspelare fått besked att de ska till Paris i sommar. 14 av dem får skrivas in i truppen medan tre initialt är reserver på plats. – Vi känner oss trygga med vår trupp som kan ge oss verktyg att förändra matchbilder både offensivt och defensivt, samtidigt som den innehåller en hel del rutin med spelare som deltagit i OS tidigare, säger förbundskaptenen Tomas Axnér.

Sverige mot världsmästaren i Linköping13.5.2024 11:51:42 CEST | Pressmeddelande

Herrlandslagets första hemmamatch nästa säsong spelas i Linköping den 10 november. Sverige ställs mot tuffast möjliga motstånd i den andra omgången av EHF Euro Cup i form av Danmark. – Fantastiskt roligt att få komma tillbaka till Linköping och spela. Danmark har tre VM-guld i rad, så det är verkligen en tuff motståndare, säger östgöten Felix Claar som blev åttamålsskytt och var bäst på planen när Sverige senast var spelade i Linköping och i går utsågs till årets spelare i svensk handboll.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye